9 Οκτ 2012

Συνταξιοδοτικό: Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν



Του Γιώργου Καισάριου

Διαβάζουμε ότι περίπου 150.000 επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τους εργαζομένους τους, που επίσης σημαίνει ότι δεν πληρώνονται οι εισφορές αυτών.

Άρα δεν φτάνει η φθορά που έχουν τα ταμεία από την ανεργία και την φθορά όλων αυτών που παίρνουν συντάξεις που δεν δικαιούνται, έχουμε και την αδυναμία πληρωμών εκ μέρους των επιχειρήσεων.


Η κατάσταση από αυτά που διαβάζω έχει φτάσει στο απροχώρητο και σε μερικούς μήνες πολλά ταμεία δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν ακόμα και τις μειωμένες αυτές συντάξεις που δίνουν σήμερα.


Μην νομίζετε όμως ότι για αυτή την κατάσταση φταίει η Μέρκελ και οι κακοί της τρόικας. Η κατάσταση αυτή προϋπήρχε της κρίσης, απλά κανένας δεν ήθελε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και καμία πολιτική ηγεσία δεν ήθελε ποτέ να πει την αλήθεια στον κόσμο.


Αντί να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και να δούμε πόσα χρήματα μπαίνουν στο σύστημα και πόσα μπορούν να μοιραστούν στους δικαιούχους, εμείς δεν κάναμε τίποτα. Και αντί να είχαμε ξεκινήσει μειώσεις συντάξεων προ δεκαετίας, λέγαμε ψέματα στους εαυτούς και ψάχναμε να βρούμε λεφτά εκεί που δεν υπάρχουν και τα προβλήματα απλά χειροτέρεψαν και τα ελλείμματα έφτσαν να γίνουν βουνό.


Σήμερα λοιπόν τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και δεν υπάρχουν επιλογές.


Η αριστερά και ορισμένοι άλλοι που νομίζουν ότι δικαιούνται τις υπέρογκες συντάξεις που λαμβάνουν (και λάμβαναν ακόμα και σήμερα), συνεχίζουν και επικαλούνται το δίκαιο του ότι τα έχουν πληρώσει και θα πρέπει να τα πάρουν. Οι οικοδόμοι όμως που δουλεύουν μια ζωή στις πιο αντίξοες συνθήκες είναι εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού.


Πολλοί παραπονιούνται ότι από τα 31,5 δισ. ευρώ που θα πάρουμε σύντομα, δεν θα πάνε καθόλου για συντάξεις. Πολύ σωστά και δεν θα πάνε αυτοί οι πόροι για συντάξεις λέω εγώ. Οι συντάξεις θα πρέπει να είναι συνάρτηση των εισφορών και τίποτα περισσότερο.


Για ποιο λόγο; Διότι δεν μπορείς για πάντα να δανείζεσαι λεφτά για να πληρώνεις συντάξεις. Θεωρητικά μπορείς να το κάνεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά όχι για πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα όμως δανειζόμαστε μια ζωή για να πληρώνουμε συντάξεις. Και ενώ όλα αυτά τα λεφτά φαγώθηκαν, στο τέλος μας έμεινε το χρέος... το οποίο βέβαια δεν μπορούμε να πληρώσουμε.


Προκειμένου αυτό να σταματήσει, θα πρέπει οι συντάξεις να είναι συνάρτηση των χρημάτων που εισρέουν στο σύστημα, πλέον βέβαια το όποιο περαιτέρω ποσό
αν μπορεί να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός. Σημειώστε όμως την λέξη - κλειδί αν μπορεί να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός -δεν θα πρέπει κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού να είναι δεδομένα.

Σήμερα για τους όποιους λόγους, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να πληρώσει. Ξεχάστε το ποιος φταίει και αν φαγώθηκαν και αν σπαταλήθηκαν από τις συνδικαλιστικές διοικήσεις που έκαναν την διαχείριση. Και να τους βάλετε όλους αυτούς φυλακή (που δεν έχω κανένα πρόβλημα να μπουν φυλακή), λεφτά για συντάξεις δεν θα βρεθούν.


Αν δεν αποφασίσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, περιορίζοντας τις πληρωμές στο επίπεδο εισροών του συστήματος, λύση για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα δεν θα βρεθεί. Άλλα για να μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.


Θα μου πείτε είναι άδικο αυτό και ότι ορισμένοι δεν θα τα βγάζουν πέρα. Δεν διαφωνώ, αλλά αυτό γίνεται έτσι και αλλιώς σήμερα. Και δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα.


Αλλά ακριβώς για αυτό τον λόγο έχω γράψει εδώ και πολλά χρόνια ότι μια μικρή μειοψηφία πολιτών που έχει μεγάλα εισοδήματα δεν θα πρέπει να πάρει καθόλου σύνταξη. Για αυτό τον λόγο λέω εδώ και χρόνια ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο (κάτω από 1.000 ευρώ) στη σύνταξη που μπορεί να χορηγηθεί.


Τώρα αν δεν θέλουμε να τα κάνουμε αυτά, στο όνομα του ότι κάποιος τα έχει πληρώσει, τότε όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι νοιάζονται για αυτό τον λαό να κάνουν τις πάπιες, να κάνουν τουμπεκί  και να σταματήσουν να λένε ότι ενδιαφέρονται για τον λαό κτλ.


Διότι από λόγια και διαμαρτυρίες έχουμε χορτάσει, ιδέες για το πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, βασισμένο στην πραγματικότητα των αριθμών και της κατάστασης, δεν βλέπω από κανέναν.

 

george.kesarios@capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More