24 Δεκ 2012

Αλλάζουν τα δεδομένα με το νέο φορολογικό

Νέα δεδομένα σε όσους μέχρι σήμερα δεν υποχρεούνταν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς όσοι είναι άνω των 18 και όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα από το 2013 θα πρέπει να δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους στην εφορία.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, δύο συγκεκριμένες διατάξεις του άρθρου 8 ορίζουν ότι:

- Κάθε
φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

- Στη δήλωση αυτή
αναγράφονται όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα.

Όσοι μέχρι σήμερα είχαν ετήσιο εισόδημα έως 3.000 ευρώ (
τεκμαρτό 5.000 ευρώ) και δεν υποχρεούνταν να υποβάλλουν δήλωση, από το 2013 θα πρέπει να δηλώνουν στην εφορία όλα τα εισοδήματά τους, αλλά και την περιουσιακή τους κατάσταση, ενώ θα υπάγονται κανονικά στην κλίμακα φορολογίας.

Η διάταξη αυτή αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τους
νέους, τους ανέργους και όσους αγρότες έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά και όσους έχουν στο όνομά τους αυτοκίνητα και σπίτια μικρής αξίας που το τεκμαρτό εισόδημά τους δεν ξεπερνούσε τις. 5.000 ευρώ ετησίως.

Στο νέο φορολογικό η καταναλωτική δαπάνη ορίζεται στα 3.000 ευρώ η οποία μαζί με τα τεκμήρια μπορεί άνετα να ξεπεράσει τα 5.000 ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο, γεγονός που σημαίνει πως πολλοί θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρους.


Επιπλέον, στο νέο φορολογικό αναφέρεται πως πλέον φορολογούνται κανονικά εισοδήματα που μέχρι σήμερα ήταν προαιρετική η αναγραφή τους στις δηλώσεις, όπως
τόκοι από καταθέσεις ή χρηματοοικονομικά προϊόντα, αμοιβές από ΔΣ και μερίσματα ανώνυμων εταιρειών κ.α. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More