22 Φεβ 2013

Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Ναυπακτίας σε κόντρα με το Λιμενικό ταμείο Αιτωλ/νίας!


Νέες ανδραγαθίες!

Την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι. Ανάμεσα στις αποφάσεις που πήρε, δύο αφορούν τη Ναυπακτία.

Σύμφωνα με την πρώτη, επανέρχεται το θέμα της δημιουργίας Μαρίνας στη Ναύπακτο, ενώ η δεύτερη αφορά το φωτισμό του λιμανιού της πόλης.

Τι το μεμπτό, στις δυο αυτές αποφάσεις, θα αναρωτηθεί κάποιος που δεν γνωρίζει προφανώς τα όσα συνέβησαν και τα όσα σήμερα συμβαίνουν και αφορούν το θέμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από τα Λιμενικά Ταμεία των νομών στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, όπως αυτό της Ναυπάκτου.


Για όσους δεν θυμούνται...

Θυμίζουμε λοιπόν ότι: Από τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με εντολή του αρμόδιου υπουργείου και κατόπιν με το νόμο 4071/11-4-12 (άρθρο 46), μέχρι 11 Ιουνίου 2012, τα Λιμενικά Ταμεία των Νομών (βλέπετε Αιτωλ/νίας) θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη απογραφή, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έγκριση της σύστασης Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, μετά από αίτημα των Δήμων που το επιθυμούν.

Η διαδικασία αυτή ήταν συγκεκριμένη με την έκθεση - πρακτικό απογραφής να οδεύει προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Γ. Γραμματέα προς υπογραφή, κατόπιν στα Υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) και επιστροφή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου ο Γ.Γ. υπογράφει τη διαπιστωτική πράξη έναρξης λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, στη δική μας περίπτωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου.

Προ της διαδικασίας απογραφής, ο Δήμος Ναυπακτίας είχε συστήσει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Με παρελκυστικές πρακτικές, η περιβόητη απογραφή και το πρωτόκολλο παράδοσης, ολοκληρώθηκε κατά τον Αύγουστο, και παρά τις αυστηρές συστάσεις για άμεση αποστολή του που έφθασαν στα μέσα Ιουλίου προς το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για καθυστερήσεις και άμεση αποστολή του.

Και πάλι το θέμα, δεν στάθηκε δυνατόν να τελειώσει, αφού με επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας, η υπάλληλος του Ταμείου, με έδρα τη Ναύπακτο, αποφασίσθηκε χωρίς όπως ο νόμος ορίζει η ίδια να ερωτηθεί και να εκφράσει τη βούλησή της (πρόκειται για υπάλληλο 33 ετών με 6 ανήλικα παιδιά και κάτοικο Δωρίδας) να πηγαινοέρχεται στο Μεσολόγγι ανήκοντας στο Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας.

Φυσικό επόμενο, μόλις το έγγραφο έφθασε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επιστραφεί (με συνέπεια νέες καθυστερήσεις) ώστε να εκφραστεί η βούληση της υπαλλήλου, η οποία όπως ήταν φυσικό επέλεξε τη θέση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου.

Όλα αυτά η εσκεμμένη παρελκυστική τακτική από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας, ως εκ των πραγμάτων καταδεικνύεται, είχε ως μοναδικό στόχο και σκοπό την εισροή των εσόδων από τη Ναυπακτία, τα οποία και μέχρι σήμερα καρπούνται.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την περιβόητη απογραφή, τα έσοδα από τη Ναυπακτία για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2012 έως 31ης Ιουλίου 2012, ανέρχονταν στο ποσό των 127.472,86 ευρώ.

Συμπερασματικά, για όλο το 2012 αυτά τα έσοδα ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ.

Παρεμπιπτόντως, το ρεύμα για το φωτισμό της παραλιακής ζώνης της Ναυπάκτου -αρμοδιότητας Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ.νίας- παραμένει απλήρωτο, με το ποσό να ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.


Στο σήμερα...

Διανύοντας το δεύτερο μήνα του 2013, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας να έχει υπογραφεί και οσονούπω να αναμένεται η υπογραφή του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη διαπιστωτική πράξη έναρξης λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου, φθάσαμε, ενώ όλα τα παραπάνω είναι γνωστά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν τις τύχες της Ναυπάκτου, όπως: Για διαγωνισμό για τη δημιουργία «Μαρίνας στην πόλη» και ανάθεση ύψους 11.000 περίπου ευρώ, για το φωτισμό του λιμανιού της Ναυπάκτου.

Στο πρακτικό της συνεδρίασης της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας, της 5ης Φεβρουαρίου 2013, αναφέρεται: «Απόφαση επί εγγράφου Υπουργείου Τουρισμού, για τουριστικό λιμένα στη θέση Γρίμποβο Δήμου Νάυπακτίας.

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι το υπουργείο Τουρισμού με το υπ’ αριθμ. 970/22-1-2013 σχετικά με την εκμετάλλευση και χρήση του τουριστικού λιμένα στη θέση Γρίμποβο Δήμου Ναυπακτίας.

Επ’ αυτού υπάρχει απόφαση χωροθέτησης και στο παρελθόν (2003) και έγινε προσπάθεια δημόσιου διαγωνισμού από το Λιμενικό Ταμείο χωρίς αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη ότι επικοινώνησε με το Δήμαρχο Ναυπακτίας ο οποίος εξέθεσε την άποψη ότι πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης και να επαναπροκηρυχθεί το έργο.

Η Λιμενική Αρχή, έχοντας τα ανωτέρω υπ’ όψιν και ύστερα από διαλογική συζήτηση, ομόφωνα αποφασίζει να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης και να επανπροκηρύξει το έργο ‘‘τουριστικού Λιμένα Ναυπάκτου’’, ενημερώνοντας άμεσα το υπουργείο Τουρισμού».

Όλα αυτά διαδραματίζονται, λίγες μέρες προ της υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου, από το Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας!


Ν. Τσάτσος: «Βρισκόμαστε προ τετελεσμένων»

Για το θέμα που προέκυψε μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου, Νίκο Τσάτσο, όπου και απάντησε στις ερωτήσεις μας:

«Επειδή με τα όσα έχουν συμβεί όλο το προηγούμενο διάστημα (απογραφή κ.λπ.) μπορεί αυτό να σημαίνει το εξής: Να έχουν βρει ένα μελετητικό γραφείο και να του αναθέσουν μια μελέτη, που δεν γνωρίζω και πόσο μπορεί να στοιχίζει, για επικαιροποίηση της τότε μελέτης του 2003. Αυτό μπορεί κατ’ αρχήν να μας δημιουργήσει ένα οικονομικό πρόβλημα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Πρόκειται για τετελεσμένα γεγονότα. Ο νόμος αναφέρει ότι μεταβιβάζονται οι απαιτήσεις, οι οφειλές, οι υποχρεώσεις, οι συμβάσεις σε εξέλιξη, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μπορεί λοιπόν να σου πει ο μελετητής ότι εμένα μου ανέθεσαν να κάνω αυτή τη μελέτη η οποία στοιχίζει για παράδειγμα 10.000 ευρώ, 20.000 ή 50.000 ευρώ. Δεν πιστεύω ότι είναι σε θέση να προχωρήσουν ακόμα πιο πέρα, δηλαδή να κάνουν διαγωνισμό, χωρίς να διαβουλευθούν. Το να επικαιροποιήσεις μια μελέτη που υπήρχε τότε το 2003, υπό άλλες συνθήκες, δέκα χρόνια πίσω, δεν θα έπρεπε να υπάρξει διαβούλευση με τη Δημοτική Αρχή, με τους επαγγελματίες, με την κοινωνία της Ναυπάκτου;


Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα, όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας; Εφόσον αυτό το Νομικό πρόσωπο του Δήμου Ναυπακτίας λειτουργήσει άμεσα, τα πράγματα δεν αλλάζουν;

Μετράμε ημέρες, αφού έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ήταν απαραίτητη όπως ο νόμος προβλέπει, από τον υπουργό Εσωτερικών και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Είναι θέμα ημερών! Από εκεί και πέρα, εντός ενός μηνός, το αργότερο, υπό τη δημοσίευση, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο κ. Αγγελάκας, πιστεύω πολύ πιο σύντομα, θα υπογράψει τη διαπιστευτική πράξη - την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου.


Μιλάμε δηλαδή για χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός. Σε αυτό το διάστημα προλαβαίνεις να κάνεις μελέτη και να προχωρήσεις σε διαγωνισμό; Είναι τελικά ηθικό αυτό από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας;

Μπορεί με αυτή τη μελέτη, η οποία θα δεσμεύει, εμείς να μη συμφωνούμε, να την πάρουμε «προίκα» και να την πετάξουμε τελικά στο καλάθι των αχρήστων. Όμως θα είμαστε υποχρεωμένοι να την πληρώσουμε. Κατά τη γνώμη μου, δεν έπρεπε να γίνει καμία ενέργεια από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας. Δεν νομίζω ότι το έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού είναι τόσο επείγον και ορίζει συγκεκριμένες προθεσμίες. Έρχεσαι εσύ λοιπόν σαν Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας και «τρέχεις» για το θέμα, παίρνοντας τηλέφωνο το Δήμαρχο Ναυπακτάις χωρίς να διαβουλευτείς και προχωράς τόσο γρήγορα; Τη στιγμή μάλιστα που εσύ παραδίδεις μέσα σε λίγες ημέρες στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου. Γιατί τόση βιασύνη; Γιατί δεν υπήρξε αντίστοιχη βιασύνη με την αποκατάσταση στις προβλήτες στο Αντίρριο που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, με πιθανότητα να έχουμε ατυχήματα; Μπορεί δηλαδή να γίνει Μαρίνα στη Ναύπακτο, χωρίς να διαβουλευτείς με το Δήμο, τους επαγγελματίες και την τοπική κοινωνία;».


Μας αλλάζουν και τα φώτα!

Στη σύγκλιση της Λιμενικής Επιτροπής της 5ης Φεβρουαρίου, πέραν των θεμάτων που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη και συζητήθηκαν προς λήψη αποφάσεων, λήφθηκε και μια απόφαση - ανάθεση, που αφορά τη Ναύπακτο. Η απόφαση ανέφερε: «Έγκριση αντικατάστασης ιστών φωτισμού στο Λιμάνι Ναυπάκτου νομού Αιτωλ/νίας».

Το θέμα έχει ως εξής: Στις 29 Νοεμβρίου 2012, η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με έγγραφό της και απαντώντας προφανώς σε αντίστοιχο έγγραφο του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας αναφέρει: «Εγκρίνουμε τις απαιτούμενες εργασίες αντικατάστασης των παλαιών ιστών φωτισμού στο λιμάνι Ναυπάκτου, σύμφωνα με το υποβληθέν σχέδιο φωτισμού με τους παρακάτω όρους: Οι εργασίες θα γίνουν με την επίβλεψη αρμόδιου υπαλλήλου της υπηρεσίας μας, η οποία θα ειδοποιηθεί έγκαιρα. Το έγγραφο αυτό δεν αντικαθιστά άδεια που τυχόν απαιτείται από άλλη δημόσια αρχή», φέρει δε την υπογραφή της προϊσταμένης της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κας Κουμούση.

Στις 7 Φεβρουαρίου η Λιμενική Επιτροπή αποφασίζει - εγκρίνει και αναθέτει τις εργασίες αυτές σύμφωνα με το πιο κάτω συμφωνητικό, που αναφέρει: «... Ο Παπαδόπουλος Παναγιώτης, πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Αιτωλ/νίας και ο Γ. Γιάννος ΑΕΒΕ, ο πρώτος με την ιδιότητα του προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής Νομού Αιτωλ/νίας και ως εκπρόσωπος του ομώνυμου Λιμενικού Ταμείου, με την υπ’ αριθμ. 117/17-12-12 πράξη της Λιμενικής Επιτροπής και με την υπ’ αριθμ. 29-11-2012 έγκριση της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αναθέτει στον δεύτερο των συμβαλλομένων την προμήθεια: 15 φωτιστικών, κολόνες χυτοσίδηρου - μαντεμιού, 4 μέτρα ύψος (κωδ: 35046), για το λιμάνι της Ναυπάκτου προϋπολογισμού 11.992,05 ευρώ με ΦΠΑ και 1.200 ευρώ επιπλέον για αποξήλωση, μεταφορά και τοποθέτηση των ανωτέρω ειδών στην έδρα μας. Η προμήθεια και τοποθέτηση των φωτιστικών θα γίνει εντός 40 ημερών από την υπογραφή του παρόντος συμφωνητικού. Οι εργασίες του δεύτερου συμβαλλομένου θα πρέπει να είναι προσεκτικές διότι πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο και θα επιβλέπεται από το φύλακα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που θα ειδοποιηθεί έγκαιρα. Η εξόφληση θα γίνει σε τέσσερις δόσεις, από τις οποίες η πρώτη δόση θα καταβληθεί με την τοποθέτηση των ανωτέρω φωτιστικών. Οι νόμιμες κρατήσεις θα βαρύνουν τον δεύτερο συμβαλλόμενο, ο οποίος δηλώνει ότι αποδέχεται τα παραπάνω και αναλαμβάνει την εκτέλεση των εργασιών».

Αυτά αναφέρει επί λέξει η σύμβαση - ανάθεσης του έργου του φωτισμού για το λιμάνι της Ναυπάκτου, με το πρώτο ερώτημα να προκύπτει: με δεδομένο τα όσα η ανάθεση αναφέρει, ότι η τοποθέτηση των φωτιστικών θα γίνει εντός 40 ημερών από την υπογραφή του συμφωνητικού (40 ημέρες από την 7η Φεβρουαρίου 2013), άρα έως και την 20η Μαρτίου 2013, μήπως τότε θα λειτουργεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου, άρα «φροντίζουν», ενώ γνωρίζουν τις εξελίξεις, κάποιοι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς, μεταφέροντας προφανώς τις υποχρεώσεις της αποπληρωμής του έργου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου;

Ερώτημα δεύτερον: Θα μεταφέρουν εκτός από τις υποχρεώσεις και τις αναγκαίες πιστώσεις για το έργο;

Ερώτημα τρίτον: Με το συμφωνητικό που ενέκρινε η Λιμενική Επιτροπή να μην αναφέρει πουθενά, πέραν του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής, το πότε θα αποπληρωθούν οι επόμενες τρεις δόσεις για το έργο, αυτό μοιάζει σύννομο;

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν νοοτροπίες και εμπάθειες, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά οι της Λιμενικής Επιτροπής ότι η λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου, είναι απλά θέμα ημερών. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, δεσμεύοντας πιθανόν με τις αποφάσεις τους αυτές το αύριο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου.


Γ. Μπουλές: Ναι στη μελέτη, αλλά από το Δήμο Ναυπακτίας

Για το θέμα μιλήσαμε με το Δήμαρχο Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ όπου ήταν κατηγορηματικά αντίθετος τόσο με την επικαιροποίηση της μελέτης για τη Μαρίνα Ναυπάκτου, όσο και για το διαγωνισμό, τονίζοντας:

«Έχουμε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας όπου και ρωτήθηκα αν μας ενδιαφέρει σαν Δήμος το θέμα της Μαρίνας. Σαφώς και μας ενδιαφέρει, όμως η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να προχωρήσει μια και αναφέρει για 23 εκατ. επένδυση και με όρους που ίσχυαν πριν από χρόνια. Απαιτείται επικαιροποίηση σίγουρα της Μελέτης για τη Μαρίνα, την οποία όμως θα την κάνει ο Δήμος Ναυπακτίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και όχι το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας. Αυτό είναι πέρα από κάθε δεοντολογία, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται το ΦΕΚ για την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, από μέρα σε μέρα».


Για το θέμα της ανάθεσης του έργου της αντικατάστασης των στήλων φωτισμού στο λιμάνι της Ναυπάκτου, αλλά και το ξήλωμα μιας εξ αυτών από τον εργολάβο, τι έχετε να πείτε;

«Και αυτό το έργο δεν θα έπρεπε να το προχωρήσει το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας, όταν μάλιστα ‘‘αύριο’’ θα λειτουργεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Εμείς θα προχωρήσουμε σε εκείνες τις ενέργειες για να ακυρωθούν οι αποφάσεις αυτές που δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα, για τους όποιους λόγους, από τη μεριά του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας».
πηγή: http://www.emprosnews.gr/news_Full.asp?articleID=3412

1 σχόλια:

ο παπαδοπουλος εβαλε ταξη στο λιμανι Μεσολογγιου και τωρα θα φτιαξει και την Ναυπακτο!! Ειμαστε πολυ τυχεροι που εχουμε αυτον τον μεγαλο πολιτικο ανδρα στον τοπο μας και υπο τις υπηρεσίες μας!!

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More