19 Ιουν 2013

Ηχηρή αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ από τη Βουλή


Υστερα από ένα τετραήμερο πυκνού πολιτικού χρόνου, στο οποίο απειλήθηκε η εύθραυστη κυβερνητική συνοχή και αναδύθηκε ανησυχητικά το φάσμα των πρόωρων εκλογών, οι κυβερνητικοί εταίροι, μετρώντας κέρδη και ζημίες, επέστρεψαν χθες σε κατάσταση πολιτικής αναδίπλωσης.
Παρά τις θεαματικές δημόσιες διαβεβαιώσεις για την ανάγκη να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ απέφυγαν ηχηρά να στηρίξουν στη Βουλή σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και στηρίχθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, υπακούοντας προφανώς στις υποδείξεις της ηγεσίας, επέλεξαν να κάνουν συντήρηση δυνάμεων, προκειμένου η Βουλή να μην αχθεί σε μια αρνητική απόφαση η οποία θα αποτελούσε, όπως σχολίαζαν στο Περιστύλιο, πλήγμα γοήτρου για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Η τροπολογία του ΚΚΕ, εξαιτίας τούτου, δεν κατέστη δυνατόν να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία, καθώς το αποτέλεσμα με βεβαιότητα θα ήταν αρνητικό για την πλειοψηφία.
Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο, με Πράξη -και εδώ- Νομοθετικού Περιεχομένου κυρώνονται οι ρυθμίσεις για το Ερρίκος Ντυνάν, ο υπουργός Α. Λυκουρέντζος ξεκαθάρισε, οχυρωμένος πίσω από τις δημοσιονομικές συνέπειες, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία τροπολογία. Η στάση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, ο οποίος προκάλεσε την πλειοψηφία λέγοντας «αν νομίζετε ότι έχετε την πλειοψηφία βάλτε την σε ψηφοφορία». Τη συμφωνία τους με το περιεχόμενο της τροπολογίας δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Π. Κουρουμπλή και οι ΑΝΕΛ με τον Ν. Μαριά, οι οποίοι έχουν καταθέσει αυτοτελείς προτάσεις. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν, ενώ νωρίτερα η ΧΑ, βλέποντας ότι απομονώθηκε πολιτικά, έκανε δήλωση υπέρ των εργαζομένων της ΕΡΤ, ενώ αμφισβήτησε τα κίνητρα του ΚΚΕ, με βάση όσα έχουν προηγηθεί στον «902» και στην «Τυποεκδοτική».
Γ. Χατζηδημητρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More