2 Ιουν 2013

Νέο καμπανάκι για κοινά παυσίπονα

Νέο καμπανάκι για κοινά παυσίποναΗ ιβουρποφένη και η δικλοφενάκη κατηγορούνται για αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επιεσοδίων
Η δικλοφενάκη και η ιβουπροφένη, δυο κοινά παυσίπονα, κατηγορούνται για αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα



Για άλλη μια φορά η ιβουπροφένη και η δικλοφενάκη, δυο ιδιαίτερα διαδεδομένες παυσίπονες δραστικές ουσίες, τίθενται στο εδώλιο κατηγορούμενες ότι, αν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα νέα στοιχεία θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρά καθώς προέρχονται από τη μεγαλύτερη και πλέον ενδελεχή μελέτη που έχει γίνει ως σήμερα.
Η ιβουρπροφένη και η δικλοφενάκη ανήκουν στα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) και αποτελούν τη δραστική ουσία πολλών παυσιπόνων που λαμβάνονται συστηματικά από ασθενείς για την αντιμετώπιση τόσο οξέων όσο και χρόνιων πόνων και φλεγμονών – όπως π.χ. στην περίπτωση αρθρίτιδας ή μόνιμων πονοκεφάλων.
Παλαιότερες μελέτες έχουν επισημάνει μια σύνδεσή τους με την αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Μετά την εξέταση όμως περισσότερων δεδομένων οι επιστήμονες ανεβάζουν το ποσοστό της αύξησης αυτής στο ένα τρίτο. Τοποθετούν δηλαδή την ιβουπροφένη και τη δικλοφενάκη στην ίδια τάξη με τους εκλεκτικούς αναστολείς της κυκλοοξυγενάσης 2 (κοξίμπες) όπως το φάρμακο Vioxx που έχει αποσυρθεί διεθνώς από την κυκλοφορία.
Η μελέτη
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet», διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Προκειμένου να διερευνήσουν τις επιπτώσεις των ΜΣΑΦ οιι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα από 754 κλινικές δοκιμές τα οποία αφορούσαν περισσότερα από 253.000 άτομα. Εξέτασαν τις περιπτώσεις στις οποίες χορηγούντο υψηλές δόσεις μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών –150 mg ημερησίως για τη δικλοφενάκη και 2.500 mg ημερησίως για την ιβουπροφένη.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι για κάθε 1.000 άτομα που έπαιρναν δικλοφενάκη και ιβουπροφένη συστηματικά και σε μεγάλες δόσεις εμφανίζονταν ανά κάθε έτος λήψης των φαρμάκων τρεις επί πλέον περιπτώσεις καρδιαγγειακών επεισοδίων εκ των οποίων ένα θανατηφόρο, τέσσερις επί πλέον περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας καθώς και κάποιες περιπτώσεις επιπλοκών στο γαστρεντερικό σύστημα όπως η γαστρορραγία.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αφορούν τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών για σύντομες περιόδους, όπως π.χ. για έναν πονοκέφαλο ή για ένα διάστρεμμα. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι όσοι αντιμετωπίζουν ήδη κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και οι καπνιστές – στους οποίους ο κίνδυνος εμφανίστηκε αυξημένος – θα πρέπει να αναμένουν αύξηση του κινδύνου αυτού με τη μακρόχρονη και σε υψηλές δόση λήψη αυτών των φαρμάκων.
«Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι οι κοξίμπες, η ιβουπροφένη και η δικλοφενάκη έχουν παρόμοιους κινδύνους αλλά επίσης έχουν και παρόμοια οφέλη» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Κόλιν Μπόλτζεντ της υπηρεσίας κλινικών δοκιμών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής της μελέτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More