2 Ιουν 2013

Ηλεκτρονική ταυτότητα θα έχουν όλα τα κτίρια

Ηλεκτρονική ταυτότητα θα έχουν όλα τα κτίριαΜΗΤΡΩΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το πολυαναμενόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων «φακελώνοντας» όλα τα νέα και παλαιά κτίσματα της χώρας σε ένα μητρώο ακινήτων.
Στο νέο μέτρο, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται στους επόμενους μήνες, θα συμπεριληφθούν σε πρώτη φάση όλα τα αυθαίρετα κτίσματα καθώς κάθε υποβολή δήλωσης στον νόμο για τα αυθαίρετα θα συνοδεύεται και με ένταξη στην ταυτότητα του κτιρίου. Όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα (ή στους νόμους 4014/2011 και 3843/2010) οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια.
Στο φάκελο του κτιρίου που θα τηρείται από τον μηχανικό του ακινήτου θα περιλαμβάνονται στοιχεία όπως η οικοδομική άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, φωτογραφική τεκμηρίωση και ένα ψηφιακό βίντεο που θα απεικονίζει όλους τους χώρους του ακινήτου.
Η πρώτη καταγραφή ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτίρια. Ωστόσο, απαιτείται συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου είτε σε περίπτωση μεταβίβασης, είτε σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο. Στις πολυκατοικίες οι ιδιοκτήτες μπορούν κατόπιν κοινής συνεννόησης να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Εάν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει μόνος του της διαδικασία για την αυτοτελή ιδιοκτησία του. Θα απευθύνονται σε έναν μηχανικό ο οποίος έναντι αμοιβής θα φτιάχνει την «ηλεκτρονική ταυτότητα».
Κυρώσεις Σε κτίρια των οποίων η συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με την άδεια δόμησης ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον αρμόδιο μηχανικό, πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλεται:
α) Πρόστιμο από 2.000 έως 20.000 ευρώ. Η κύρωση επιβάλλεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή τον υπό αυτόν εξουσιοδοτούμενο κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου.
β) Αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 έως 24 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η κύρωση επιβάλλεται από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113053461

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More