18 Ιουν 2013

Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Μεσολογγίου - ΔΟΜΑΚ

Η ΔΟΜΑΚ ιδρύθηκε στο Μεσολόγγι τον Νοέμβριο του 2012 από μια ομάδα νέων στην  πλειοψηφία τους ανθρώπων, με έντονο το συναίσθημα της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Στόχος μας είναι να επιτελέσουμε κοινωνικό έργο και μάλιστα σε μια εποχή όπου οι Κρατικές Υπηρεσίες βοήθειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω μείωσης των προϋπολογισμών, των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού τους.
 Η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους με έντονη δραστηριότητα στους τομείς της ορειβασίας, της αναρρίχησης,  του υγρού στοιχείου, της κατάσβεσης πυρκαγιών και της διάσωσης, αλλά και δόκιμων μελών τα οποία εκπαιδεύονται.
Ασχολείται με την οργάνωση σχολείων τεχνικής κατάρτισης των στελεχών της, ανά ειδικότητα, από επαγγελματίες  εκπαιδευτές. Τα μέλη της παρακολουθούν  σεμινάρια και ειδικά σχολεία που οργανώνονται από Κρατικούς και Ιδιωτικούς φορείς και πραγματοποιεί πολύ συχνά ασκήσεις σε πραγματικές συνθήκες, μόνη η σε συνεργασία με άλλες διασωστικές ομάδες και κρατικές υπηρεσίες.
Διαθέτει μια μικρή ευέλικτη και έμπειρη ομάδα άμεσης επέμβασης η οποία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα ώστε να επεμβαίνει σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή η σε έρευνα και διάσωση μεμονωμένων ατόμων.
Είναι μέλος της Πολιτικής Προστασίας και δρα πάντα σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες βοηθώντας το έργο τους, αλλά λόγω της ευελιξίας της, δρα  και μόνη της, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο μέχρι την έλευση των κρατικών υπηρεσιών.
Η ΔΟΜΑΚ επιχειρεί στις κάτωθι περιπτώσεις :
Α.  Αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
Μέλη της ομάδας είναι έμπειροι εθελοντές δασοπυροσβέστες και δρούμε πάντα σε συνεργασία  και κάτω από τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βοηθώντας αποτελεσματικά το έργο τους.
Β. Αντιμετώπιση Σεισμών
Τα μέλη της ομάδας εκπαιδεύτηκαν από την στρατιωτική υπηρεσία αντιμετωπισης καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) στην διάσωση ατόμων εγκλωβισμένων σε ερείπια, καθώς και στην χρήση του απαραίτητου ειδικού εξοπλισμού διασώσεων από σεισμούς και δρα κάτω από τις οδηγίες των κρατικών υπηρεσιών ΕΜΑΚ, ΚΟΜΑΚ κλπ. βοηθώντας το έργο τους.
Γ. Ορεινή διάσωση
Συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης. Μέλη μας είναι έμπειροι ορειβάτες και αναρριχητές και διαθέτουμε τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την εκπαίδευση για να επεμβαίνουμε σε ορειβατικά ατυχήματα και σε κάθε είδους ατυχήματα σε ορεινές περιοχές.
Δ. Διασώσεις σε Υγρό Στοιχείο.
Η ομάδα είναι στελεχωμένη από έμπειρους αυτοδύτες, χειριστές ταχυπλόων σκαφών, ιστιοπλόους, ναυαγοσώστες και προσωπικό υποστήριξης ώστε να συμβάλει στην Έρευνα και Διάσωση σε, θάλασσες, ποτάμια και λίμνες, συνεργαζόμενη άριστα με τις Λιμενικές Αρχές και  την Πολεμική Αεροπορία.
Ε. Πρώτες Βοήθειες
Επαγγελματίες στον χώρο της υγείας εκπαιδεύουν και υποστηρίζουν τη ΔΟΜΑΚ παρέχοντας πρώτες βοήθειες κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.
ΣΤ. Ανθρωπιστικές Αποστολές.
Η ΔΟΜΑΚ συγκεντρώνει , μεταφέρει και διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές.
Διαθέτουμε διασωστικό εξοπλισμό  παροχής πρώτων βοηθειών, αναρριχητικό,  ορειβατικό  και καταδυτικό εξοπλισμό. Διασωστικό σκάφος, εξοπλισμό καταπολέμησης δασικών πυρκαγιών και μηχανή άντλησης υδάτων για περιπτώσεις πλημυρών.
Η ΔΟΜΑΚ δεν επιχορηγείται από κρατικούς φορείς, είναι ανεξάρτητη και τα έξοδά της καλύπτονται από τα μέλη της, τους φίλους της και από χορηγούς. Οι όποιες χορηγίες επιδιώκουμε να γίνονται σε εξοπλισμό που μας είναι απαραίτητος για τις δραστηριότητές μας και όχι σε χρήμα.

                                                                                                                                                                                   Με εκτίμηση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More