24 Σεπ 2013

Εμετικό γλύψιμο ... αξίας 50.000 ευρώ


Πιθανόν να θυμάστε μια γλοιώδη μαντινάδα που απεύθυνε πριν ένα μήνα περίπου ο σκηνοθέτης  Γιάννης Σμαραγδής στον Σαμαρά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο προαύλιο της οικίας Τσικλητήρα που οργάνωσαν ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και ο εκπολιτιστικός σύλλογος Ναυαρίνο.
Αν όχι να σας θυμίσουμε την μαντινάδα του σκηνοθέτη προς τον πρωθυπουργό: «Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός / στης Αμερικής τ' αλώνι / κι έλαμψες και ήρθες νικητής / και σ' αγαπάμε όλοι».
Το Σάββατο, λοιπόν, μάθαμε το … κοστολόγιο του συγκεκριμένου  … γλειψίματος.
50.000 ευρώ. Δεν είναι και λίγα. Και αυτό προκύπτει από συνέντευξη που έδωσε το Σαββάτο στην «Ελευθεροτυπία» ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός.
Αναφέρει λοιπόν:
«Έναν χρόνο αφ' ότου είχε ολοκληρώσει το "Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι" και δύο μόλις μέρες μετά τη μαντινάδα που αφιέρωσε στον Αντώνη Σαμαρά, -ο Γ. Σμαραγδής- ήρθε στο Κέντρο ζητώντας 50.000 από τα 280.000 ευρώ που είχε ξοδέψει, λέει, για να πουλήσει την ταινία του στο εξωτερικό. Στο ΕΚΚ, όμως, δεν προβλέπονται τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις.
….  Ο Σμαραγδής φρόντισε να μας ενημερώσει ότι τυγχάνει και παιδικός φίλος του Πάνου Παναγιωτόπουλου. Όταν όμως μου τηλεφώνησαν από το υπουργείο ζητώντας να δω θετικά το θέμα, τους απάντησα: "Αν το αίτημα είναι νόμιμο, σίγουρα θα λάβω θετική εισήγηση από το διευθυντή του Κέντρου.
Αν δεν είναι, τι θέλετε να κάνω, να παρανομήσω;". Εκεί μείναμε. Δεν δόθηκε συνέχεια. Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Σμαραγδής τα κατάφερε. Ποιος θα τολμήσει να μη χρηματοδοτήσει την επόμενη ταινία ενός... "ανεβασμένου" σκηνοθέτη, όπως τον αποκάλεσε ο Σαμαράς;».
Άντε μετά να μην θυμηθείς τον Κώστα Βάρναλη:. «και συ πρόστυχη πένα και μολύβι του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More