8 Οκτ 2013

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ακόμη περισσότεροι φόροι. Ακόμη χαμηλότεροι μισθοί.Νέες μειώσεις συντάξεων. Χειρότερη περίθαλψη. Χειρότερη παιδεία. Συνολικά δηλαδή περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Αυτές όλες οι συμφορές στη γλώσσα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ονομάζονται…«πρωτογενές πλεόνασμα» και «ανάπτυξη»! Ετσι τουλάχιστον αποτυπώνονται στο πραγματικά άνευ σημασίας προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, καθώς θεωρείται εκ των προτέρων βέβαιη η επιδείνωση για τους πολίτες όλων των θεμελιωδών του μεγεθών. Αυτό μας υπαγορεύει η πείρα.
Από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου υπήγαγε την Ελλάδα σε καθεστώς Μνημονίου, κανένα προσχέδιο ελληνικού προϋπολογισμού δεν άντεξε πάνω από μήνα, πριν διορθωθεί επί τα χείρω! Τα ίδια θα γίνουν και φέτος με τον προϋπολογισμό για το 2014. Αξία έχει αυτό το προσχέδιο μόνο ενδεικτική για τις τάσεις της πολιτικής που εφαρμόζουν κυβέρνηση και ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ. Οι πρωτογενείς δαπάνες της κυβέρνησης, αυτές δηλαδή που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών αφού αφορούν μισθούς, συντάξεις, κοινωνική περίθαλψη κ.λπ. θα μειωθούν κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θα μειωθούν και οι δημόσιες επενδύσεις. Αντιθέτως, η Εφορία θα μας «γδάρει» όλους του χρόνου ακόμη περισσότερο! Με χαμηλότερα εισοδήματα θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν… μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος! Ο νέος φόρος στα ακίνητα, παρά τα παραμύθια που λένε κατά καιρούς διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, θα είναι ακόμη βαρύτερος από το σημερινό «χαράτσι» που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Θα πάθει σοκ ο κοσμάκης μόλις δει τους συνολικούς φόρους που θα του έρθουν για το διαμέρισμα που μένει, το πατρικό στο χωριό και κάποιο χωράφι, ακόμη κι αν είναι ακαλλιέργητο. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα έσοδά της θα αυξηθούν κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τα νέα βαρύτερα χαράτσια στα ακίνητα και στον φόρο εισοδήματος, όπου πρακτικά πλέον δεν θα εκπίπτει καμία δαπάνη.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πάσης φύσεως θα κληθούν το 2014 να πληρώσουν συνολικά πάνω από 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως και 4,2 δισεκατομμύρια, ποσό ιδιαιτέρως υψηλό: Με τέτοια εξοντωτικά για τον πληθυσμό μέτρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ το 2014 και «ανάπτυξη» – δηλαδή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Και μιας και μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα, αλήθεια, το θυμάστε πριν από έναν μήνα το υπουργείο Οικονομικών που πανηγύριζε περί της ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο ύψος δήθεν των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για φέτος με τους πάντες σχεδόν να καταγγέλλουν λογιστική απάτη;
Ε, λοιπόν, στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού του 2014 η ίδια η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει την εκτίμηση ότι για την τρέχουσα χρονιά που λήγει, το 2013, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι… δέκα (!) φορές μικρότερο από αυτό που μας έλεγε τον Αύγουστο, μόνο 0,3 δισεκατομμύρια και όχι 2,9!
Οσο για την «ανάπτυξη» που θα έρθει το 2014 κατά την κυβέρνηση, πέρα από το γεγονός ότι οι αρχικές «εκτιμήσεις» περί ανάπτυξης 1-1,5% για το 2014 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού συρρικνώθηκαν ήδη στο 0,6% του ΑΕΠ, το χειρότερο είναι ότι δεν πείθονται ότι έχουμε πιάσει πάτο πλέον ούτε καν οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης. Ανάπτυξη 0,6% λέει η κυβέρνηση για το 2014, μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 1% προβλέπει στην τελευταία έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή ο οίκος Standard & Poor’s.
Φτάσαμε στο εξωφρενικό σημείο οι εκθέσεις αυτών των κερδοσκοπικών οίκων να φαντάζουν… «αριστερίστικες» (!) όταν αξιολογούν την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, για την οποία ηStandard & Poor’s εκτιμά ότι… «υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα»! Τα ύστερα του κόσμου!
«Εκτιμούμε ότι οι πτωτικές πιέσεις στους ονομαστικούς μισθούς θα ωθήσουν περαιτέρω την ανεργία στο 28,5% μέχρι τα τέλη του 2014 – πρόβλεψη που εξαρτάται εν μέρει από το πότε θα υλοποιηθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο. Από το 2010, οι ονομαστικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί στην Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, συμπεριλαμβανομένων και τωνχωρών της Βαλτικής, εξέλιξη που κατά την άποψή μας υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα» αναφέρει επί λέξει η έκθεση. Και μη χειρότερα
*Δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More