1 Νοε 2013

Η Κυριακάτικη Αγγαρεία τον καιρό του Μνημονίου

Πάνω από ένα αιώνα πίσω μας φέρνει ο νόμος για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Καταργούν την αρχαιότερη κατάκτηση όχι απλά των εργαζομένων αλλά της κοινωνίας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ρευστό και διαθέσιμο εισόδημα δεν πρόκειται να φέρει καμιά «τόνωση» της αγοράς. Εκείνο που θα τονωθεί είναι η προδιάθεση της κοινωνίας για την ολοκληρωτική κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος από όσα έχουν απομείνει, προετοιμάζοντάς μας για την επανεφαρμογή της κυριακάτικης αγγαρείας.
Το μέτρο προφανώς οδηγεί στην εξόντωση των εργατοϋπαλλήλων και στον αφανισμό των μικρεμπόρων και αυτοαπασχολούμενων μέσα από την οικονομική και βιολογική εξόντωσή τους. Κανείς δεν μπορεί να εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες στο χρόνο. Φορτώνει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με νέα έξοδα χωρίς ελπίδα αύξησης των εσόδων και με μαθηματική ακρίβεια της οδηγεί ταχύτερα στο λουκέτο. Δηλαδή για χαρά μικρομεσαία τάξη. Αποχαιρετισμός σε ένα παραδοσιακό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, έμμεσα, οδηγεί χιλιάδες νέους πολίτες στην ανεργία.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει, να αποτελέσουν πρόφαση, οι πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις τουριστικού ενδιαφέροντος. Είναι ήδη λυμένες με την υπάρχουσα νομοθεσία και αν χρειάζεται βελτίωση αφορά στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Ο φερετζές της εξαίρεσης των άνω των 250 τ.μ. καταστημάτων δεν ξεγελάει κανένα, γιατί και αν ακόμα δεν «διορθωθεί» με μεταγενέστερο νόμο, θα καταπέσει στα δικαστήρια, διότι παραβλάπτεται ο «ανταγωνισμός» και καταστρατηγείται η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ισονομίας. Ουσιαστικά είναι ένας νόμος κομμένος και ραμμένος για τα πολυκαταστήματα και στοχεύει στην συγκέντρωση της μειωμένης κατανάλωση στο μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο.
Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας εκφράζει την ριζική απόλυτη αντίθεσή της στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Οδηγεί σε βιολογική εξόντωση τους εργαζόμενους (εργατοϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους), υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, εξαρθρώνει την κοινωνικό-οικονομική διάρθρωση της χώρας, δεν φέρνει καμιά τόνωση της εμπορικής κίνησης, απεναντίας οδηγεί σε μονοπώλησης του λιανεμπορίου από το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο με ότι αυτό επιφυλάσσει στις τιμές των προϊόντων και στους καταναλωτές.
Θα βρισκόμαστε και καλούμε όλο τους πολίτες να παραβρεθούν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας – αντίστασης στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, που οργανώνουν ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων και Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, την Κυριακή 03 ΝΟΕ 2013, στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου. Ούτε ένα ευρώ κατανάλωση την Κυριακή.  
Να τους ανατρέψουμε πριν μας πάρουν και τη ζωή μας.
Γιάννης Λύχρος
Περιφερειακός Σύμβουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More