12 Νοε 2013

ΒΡΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΛΑΒΩΜΕΝΗ & ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


tromokratia-apolyseisΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ & ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΟΤΑ, ΑΣΦ.ΤΑΜΕΙΑ,ΟΣΕ & ΕΟΠΥΥ!
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΗΜ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ “ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ” ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
Με τη χθεσινή οριακή και σε κλίμα έντονης πίεσης μη ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ από τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με έκπληξη- διαφοροποίηση την υπερψήφιση από τη Θ. Τζακρήκυβέρνηση βγαίνει στην κυριολεξία πολιτικά “λαβωμένη¨ στη Βουλή και σαφέστατα ηττημένη στην λαϊκή συνείδηση. Όμως παρά το γεγονός, που πιστοποιείται ολοένα και περισσότερο, της πολιτικής ήττας και της διόγκωσης των αδιεξόδων, η κυβέρνηση εμμένει στο νεοφιλελεύθερο, μνημονιακό της πρόγραμμα κατ΄εντολή των δανειστών.
Στις σημερινές αλλά και των επόμενων ημερών συναντήσεις κυβέρνησης και δανειστών μπαίνουν ουσιαστικά οι σφραγίδες στα ήδη προαναγγελθέντα νέα επώδυνα μέτρα.
Χωρίς ίχνος αιδούς η κυβέρνηση, κρύβοντας έντεχνα και με επικοινωνιακά τερτίπια τον πανικό της και με τις προσπάθειες αξιοποίησης της θεωρίας των δύο άκρων να εντείνονται, προχωρά σε νέες απολύσεις και λουκέτα οργανισμών και υπηρεσιών, μειώσεις συντάξεων, επεκτάσεις των ενοικιαζόμενων υπαλλήλων και ημιαπασχολούμενων, ενώ βάζει και σε εφαρμογή τη μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες.
ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ- ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Καταιγιστικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα, αλλά κυρίως στις απολύσεις από φορείς των Δήμων.
Όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος μόνο από τον κύριο κορμό των ΟΤΑ δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Δεν κινδυνεύουν δηλαδή μόνο οι υπάλληλοι που υπάγονται στον σκληρό πυρήνα των Δήμων. Για όλους τους υπόλοιπους δεν είναι απλά ανοιχτό το ενδεχόμενο διαθεσιμότητα, αλλά και της απόλυσης.
Σε ό,τι αφορά στον κύριο κορμό των ΟΤΑ ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε πως η διαδημοτική κινητικότητα φαίνεται να λειτουργεί και πως δεν θα υπάρξουν άνθρωποι που θα χάσουν τη θέση τους.
Αντίθετα σε ό,τι αφορα στις απολύσεις ο υπουργός δεν είχε καθόλου ευχάριστα νέα για όσους υπηρετούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου στους ΟΤΑ, αλλά και σε Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ.
“Αν πάμε σε απολύσεις, θα πάμε σε καταργήσεις οργανισμών” είπε ο κ. Γρηγοράκος αφήνοντας διάπλατα ανοιχτή την τακτική... ξαφνικού θανάτου αλά ΕΡΤ.
Όπως είπε ο υπουργός η κατάργηση ενός οργανισμού σημαίνει απόλυση των εργαζόμενων σε αυτόν. Όλα αυτά, λίγες μόνο ώρες πριν την νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Τρόικας με τους δανειστές να απαιτούν άμεσο καθορισμό των προς διαθεσιμότητα και απόλυση υπαλλήλων ως τα τέλη του έτους.
ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΖΗΤΑΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η συζήτηση δεν έκλεισε, ούτε σε ό,τι αφορά στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του δημοσίου, ούτε σε ό,τι αφορά στις απολύσεις.
Το δεύτερο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τροϊκανούς είναι το απόγευμα και και είναι το ραντεβού που θα κρίνει το μέλλον περίπου 15.000 υπαλλήλων αφού αφορά στο επόμενο κύμα διαθεσιμότητα 12.500 ατόμων, αλλά και τις υπόλοιπες από τις 4.000 απολύσεις που απομένουν για το 2013.

Οι τροϊκανοί απαιτούν απαντήσεις εδώ και τώρα για το ποιοι και από που θα αποχωρήσουν. Ήδη το υπουργείο έχει δείξει τις βασικές δεξαμενές απ' τις οποίες θα προέλθουν οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα.
Αυτές δεν είναι άλλες από τους οργανισμούς των ΟΤΑ. Οι δήμοι αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος. Εδώ εκτός από τις κεντρικές υπηρεσίες αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις που αφορούν και στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Μεγάλο αγκάθι μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει το θέμα των απολύσεων. Η ελληνική πλευρά ζητά να συμπεριληφθούν σε ετούτο το κύμα (μένουν 2.000 ως τα τέλη του έτους) οι πιθανές απολύσεις που θα προκύψουν στην αμυντική βιομηχανία, αλλά και στο επόμενο κύμα των 11.000 μέσα στον επόμενο χρόνο οι απολύσεις των συμβασιούχων που παραμένουν στο δημόσιο παρά το γεγονός ότι έχουν λήξει οι συμβάσεις τους εκμεταλλευόμενοι αποφάσεις δικαστηρίων πως εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στην περίπτωση που η τρόικα πει “ναι” και στα δύο η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει περίπου 4.500 με 5.000 απολύσεις.
Μένουν ωστόσο άλλες 7.000 με 8.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
ΔΗΜΟΣΙΟ: ΑΠΌ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΊΑ Η ΕΠOΜΕΝΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Με «ενοικιαζόμενους» θα αντικαθίστανται από τούδε και στο εξής οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι με αντισυνταγματικές διαδικασίες εξωθούνται μέσω της διαθεσιμότητας σε απόλυση, ενώ ο υπουργός Εργασίας «φώτισε» χθες την επόμενη δεξαμενή δημοσίων υπαλλήλων προς απόλυση, που δεν είναι άλλη από τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία!
«Σε 1,5 χρόνο από σήμερα δεν θα χρειάζεται ούτε το ¼ των υπηρετούντων υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία» δήλωσε χθες στον φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ο υπουργός Γ. Βρούτσης.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Ωστόσο η μεγάλη ανατροπή στα εργασιακά είναι βέβαια η εισχώρηση ενοικιαζόμενων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και δη σε ευαίσθητους τομείς του. Ο κ. Βρούτσης έχει συμφωνήσει μάλιστα με την τρόικα (ουσιαστικά αποδέχτηκε χωρίς καμία συζήτηση τις άνωθεν εντολές) την επέκταση του θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων στο Δημόσιο και σε άλλους τομείς εργασίας, πέραν αυτής των καθαριστριών και των υπηρεσιών ασφαλείας (security)!
Πέραν λοιπόν των εργαζομένων στην καθαριότητα, η επέκταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει δυνατότητα σε ιδιώτες «να βάλουν πόδι» σε εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς όπως το ΚΕΠΥΟ (όπου η συλλογή και καταχώριση απόρρητων φορολογικών στοιχείων θα δοθεί σε «ενοικιαζόμενους» και βέβαια υποαμειβόμενους εργαζόμενους».
Στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης τώρα όπου οι αμετροεπείς ραδιοφωνικές δηλώσεις του κ. Βρούτση στον ΣΚΑΪ (ειρήσθω εν παρόδω δεν έτυχαν ερωτήσεων από τον Α. Πορτοσάλτε, που έπαιρνε τη συνέντευξη), οι οποίες αφορούσαν τους εργαζόμενους σε αυτόν τον τομέα, δημιούργησαν θύελλα αντιδράσεων, αφού κατέστη σαφές ποιοι είναι οι επόμενοι που προγράφονται για απολύσεις. «Ζώντας σε μια άλλη χώρα, σε μια εικονική πραγματικότητα και επηρεασμένος σαφώς από τη μυθολογία ξεχνά ότι η ελληνική κοινωνία έχει ήδη οδηγηθεί στον Πλούτωνα- Αδη» είναι η σκωπτική απάντηση της ΠΟΣΕ ΙΚΑ στον κ. Βρούτση.
Οι συνδικαλιστές του ΙΚΑ θεωρούν ότι ο υπουργός Εργασίας «επιλέγει επικίνδυνα να παραπληροφορεί την ελληνική κοινωνία ότι με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας όπως ΕΡΓΑΝΗ- ΑΡΙΑΔΝΗ- ΗΛΙΟΣ – ΑΤΛΑΣ η κατάσταση θα βελτιωθεί σε τέτοιο επίπεδο, οπότε να μη χρειάζονται τα ¾ των υπηρετούντων υπαλλήλων». Μάλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΙΚΑ, που γνωρίζουν άριστα τις συνθήκες του ιδρύματος, δείχνουν ότι ένα εκ των μεγάλων προβλημάτων στην κοινωνική ασφάλιση είναι οι μνημονιακές πολιτικές.
«Με απολύσεις και περαιτέρω στραγγαλισμό της αγοράς δεν υπάρχει περίπτωση να μη θιγούν συντάξεις, μισθοί, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει καμία ιστορία επιτυχίας, καμία ανάπτυξη, πράγμα το οποίο είναι πλέον ορατό και από τον Κύκλωπα» αναγράφεται ενδεικτικά σε ανακοίνωση της ΠΟΣΕ ΙΚΑ. «Προειδοποιούμε τον υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση ότι σε περίπτωση που αγγίξουν οι απολύσεις το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικάκά ταμεία εν γένει περαιτέρω, αυτό θα σημαίνει casus belli. Το ΙΚΑ θα παραμείνει κλειστό επ’ αόριστον» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, Γ. Κυριακόπουλος.

ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ 1370 ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Με τη μνημονιακή υποχρέωση των 4.000 απολύσεων από το Δημόσιο να παραμένει «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντάται εκ νέου με την τρόικα.

Το προσχέδιο για το «δεύτερο κύμα» διαθεσιμότητας (Δεκεμβρίου) και ο κατάλογος των 12.500 δημόσιων υπαλλήλων του «πρώτου κύματος» (Σεπτεμβρίου) βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του υπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας, το πρωί της Παρασκευής.

Ο Κ.Μητσοτάκης, βγαίνοντας από το γραφείο του μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε καλή και παραγωγική τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας και τόνισε ότι υπήρξε «καλή πρόοδος» στη διαπραγμάτευση.

Σήμερα θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά να προσμετρηθούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.

Σύμφωνα με το Έθνος της Δευτέρας, η εναλλακτική πρόταση του υπουργείου, ώστε να κλείσει ο αριθμός των 4.000 απολύσεων του 2013 είναι η απόλυση των 1.370 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, λόγω κατάργησης των ειδικοτήτων στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού για την Υγεία.

Πάντως, οι γιατροί της Αθήνας προειδοποιούν ότι η αντίδραση στο παραπάνω σχέδιο θα είναι σφοδρή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More