7 Νοε 2013

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΕΛΘΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ»


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Κατηγορηματικός και απόλυτος ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας της θέσης του: «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη»! Οριστική αυλαία στην περυσινή προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ «καμιά θυσία για το ευρώ» και αντικατάστασή της από την καινούργια θεμελιακή τοποθέτηση του αρχηγού του κόμματος «η Ελλάδα δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη».
Πλήρης ανατροπή. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολογεί: «Σήμερα η Ευρωζώνη υπάρχει... Εχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run (σ.σ. μαζική απόσυρση των καταθέσεων από τις τράπεζες), πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων» τόνισε.
Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την πλήρη αφοσίωσή του στο ευρώ μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Οστιν, σημαίνει έμμεσα ότι οι Αμερικανοί ναι μεν συγκρούονται ανοιχτά πλέον με τους Γερμανούς για την πολιτική ηγεμονία στην Ευρώπη, αλλά εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ύπαρξη του ευρώ - τουλάχιστον για την ώρα. Είναι επίσης γεγονός με ιδιαίτερη σημασία ότι το συνέδριο στο οποίο μίλησε ο Αλ. Τσίπρας και το οποίο είχε τίτλο «Μπορεί να σωθεί η Ευρωζώνη;» οργανώθηκε από την έδρα όπου διδάσκει ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο οποίος είναι γιος του πασίγνωστου προοδευτικού Αμερικανού οικονομολόγου Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, οι απόψεις του οποίου σφράγισαν τις οικονομικές θέσεις των Δημοκρατικών το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα όμως και ιδιαίτερο συμβολισμό έχει το γεγονός ότι ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ υπήρξε άτυπος σύμβουλος του... Γιώργου Παπανδρέου!
Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον «φιλοευρωπαϊκό κόμμα», που βρίσκεται προ των πυλών της κυβερνητικής εξουσίας. Υπάρχει βεβαίως ένα ουσιώδες ζήτημα που ανακύπτει από την ένθερμη υποστήριξη του ευρώ εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα: σε τι θα διαφέρει η βάση της διακυβέρνησής του από εκείνη των Σαμαρά και Βενιζέλου; Την απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα ανέλαβε να δώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 ο Γιάννης Δραγασάκης, υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στο πώς θα διαπραγματευθεί με την τρόικα μια υποτιθέμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Δραγασάκης είπε μεταξύ άλλων: «Η μία εκδοχή είναι η διαπραγμάτευση με συναίνεση. Αυτό που κάνουν έως τώρα οι κυβερνήσεις και επειδή υπάρχει τέτοια ασυμμετρία δύναμης, αυτό καταλήγει σε υποταγή. Η δεύτερη εκδοχή είναι ''όλα ή τίποτα''. Πάμε σε ρήξη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει αυτή η ρήξη. Αυτό το έχουμε απορρίψει.
Πάμε λοιπόν σε μια διαπραγματευτική λογική, διεκδικητική θα έλεγα, που λέει ότι εμείς λέμε ότι με αυτή την πολιτική οδηγούμαστε σε καταστροφή, ενώ με μια άλλη πολιτική μπορούμε να διασώσουμε ό,τι μπορούμε και να χαράξουμε μια διαφορετική πορεία. Διεκδικούμε κατ' αρχάς να γίνει δεκτή αυτή η θέση. Εφόσον δεν γίνει δεκτή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για ρήξη, αλλά εντός της Ευρωζώνης πάντα» υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης. Αναφορικά δε με το αίτημα που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο αυτής της «διεκδικητικής διαπραγματευτικής λογικής» ο Γιάννης Δραγασάκης το προσδιόρισε με τη φράση «μέχρι να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, δεν μπορούμε να πληρώσουμε κανένα ευρώ».
Πρόσθεσε δε πως «δεν μπορεί η οικονομία, στην κατάσταση που έχει περιέλθει, να βγει από την ύφεση χωρίς μια χρηματοδοτική ώθηση». Σε απλά ελληνικά δηλαδή η γραμμή μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, είπε ο Γ. Δραγασάκης, αφενός άρνηση πληρωμής των δόσεων των δανείων μέχρι να επιτευχθεί «διατηρήσιμη ανάπτυξη» και αφετέρου έκκληση προς τους Ευρωπαίους να δώσουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λεφτά για να υπάρξει «χρηματοδοτική ώθηση». Δύο εντελώς αντιφατικά πράγματα και μάλιστα μέσα στο διαμορφωμένο πλέον στρατηγικό πλαίσιο που διακήρυξαν με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Δραγασάκης «η Ελλάδα δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη» και «πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για ρήξη, αλλά εντός της Ευρωζώνης πάντα». Θεωρητικά, από όλα αυτά το σοβαρότερο είναι «εντός της Ευρωζώνης πάντα», το οποίο εκμηδενίζει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα με τη λέξη «πάντα». Πρακτικά, θα δούμε τι θα γίνει.

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More