10 Νοε 2013

NEW YORK TIMES. EDITORIAL. “Τι δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα”. Η κοινωνική ένταση και η άδικη φορολόγηση υπέρ των πλουσίων

Τι δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα.Editorial 8 Νοεμβρίου 2013
“Η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν μπορούν να αντέξουν άλλα μέτρα”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη Δευτέρα. Δεν υπάρχει χώρος ή ανάγκη για οποιεσδήποτε άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, δήλωσε.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ωστόσο, κωφεύουν στις προειδοποιήσεις του. Ζητούν επιπλέον μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων απολύσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούν να κρατήσουν το 1 δισ. ευρώ που έχουν ήδη καθυστερήσει, από τα χρήματα του bailout τα οποία η Ελλάδα χρειάζεται χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
Εν μέσω περικοπών μισθών , περικοπών δημοσίων δαπανών και αυξήσεων των φόρων , οι Έλληνες έχουν δει το διαθέσιμο εισόδημα τους να μειώνεται κατά περίπου 40% από το 2008 , και οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν εξαρχής σε καλή κατάσταση. Οι περικοπές ήδη έχουν μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα , πλην των τόκων , από 15% το 2008 κοντά στο μηδέν φέτος.
Αυτά τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε μια μείωση 25% στην εθνική παραγωγή , 28% της ανεργίας , σε περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες , και στην αύξηση της φτώχειας . Και με τη συρρίκνωση της οικονομίας , το βάρος του χρέους στην Ελλάδα , ως ποσοστό της ετήσιας παραγωγής , είναι περισσότερο από 20% υψηλότερο σήμερα από ότι ήταν το 2010, όταν το πρόγραμμα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε .
Εν τω μεταξύ, η χώρα ρέπει προς την πολιτική διάλυση. Εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν εγκαταλείψει τα κεντρώα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του κ. Σαμαρά, ο οποίος διαθέτει πλέον μόνο μια αδύναμη πλειοψηφία πέντε εδρών στο Κοινοβούλιο. Οι οδομαχίες που δόθηκαν, και τώρα η στροφή πρός το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, τεντώνουν τον κοινωνικό ιστό. Απεργίες και διαδηλώσεις κατά της λιτότητας συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά.
Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ησυχάσει τις κοινωνικές εντάσεις.
Οι προσπάθειες του να κλείσει και να αντικαταστήσει το κρατικό δίκτυο ραδιοτηλεόρασης έχουν φέρει σε αμηχανία και έχουν εξοργίσει πολλούς Έλληνες. Μια επιδρομή της αστυνομίας στο κτίριο των πρώην κεντρικών γραφείων του δικτύου, την Πέμπτη, μπορεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση Σαμαρά σε πρόωρη κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης.
Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για να μεταρρυθμίσει ένα κατάφωρα άδικο φορολογικό σύστημα που υπερφορτώνει τα μεσαία και λαϊκά στρώματα που ήδη πιέζονται οδυνηρά και αδυνατεί να κυνηγήσει τους πλούσιους και καλά δικτυωμένους .
Ενας πιο προοδευτικός φορολογικός κώδικας και μια πιο συνεπής συλλογή φόρων και σύστημα επιβολής της νομοθεσίας, αποτελούν τομείς στους οποίους η συνεπής εξωτερική πίεση θα μπορούσε να κάνει κάτι καλό.
Αλλά η συνεχιζόμενη προσήλωση της Ευρώπης σχετικά με τις περικοπές δαπανών, τις απολύσεις και την αύξηση της φορολογίας δεν βοηθάει κανέναν, ενώ πιέζει προς Ελλάδα στο χείλος της κατάρρευσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More