10 Δεκ 2013

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ:ΝΙΚΗ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΣΕ "ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ"
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΜΠΛΑΚ-ΑΟΥΤ ΣΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ
Σε σύνολο 337 δήμων, το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει 196 δήμους, η δεξιά αντιπολίτευση 53 και άλλα κόμματα 8 δήμους.
Σε ποσοστά επί %, με 97,5% των καταμετρημένων ψήφων, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) κέρδισε 58,5% των δήμων, 15,8% το MUD και άλλα κόμματα 2,3%. (τα ποσοστά επί του συνόλου των ψήφων: PSUV 44,16%, MUD 40,96%, άλλα κόμματα 14,86%).


Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δίνουν μεγάλη ώθηση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας,Νίκολα Μαδούρο στην προσπάθειά του να διατηρήσει την σοσιαλιστική κληρονομιά του μέντορά του Ούγκο Τσάβες και να συνεχίσει τη Μπολιβαριανή επανάσταση. Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει κηρύξει πόλεμο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς ανεβάζουν αδικαιολόγητα τις τιμές, προκειμένου να πλήξουν -μέσω του καταναλωτή- την κυβέρνηση. Επίσης, μία βδομάδα νωρίτερα ο Μαδούρο κατήγγειλε σαμποτάζ από επιχειρηματικούς κύκλους που πρόσκεινται στην δεξιά αντιπολίτευση, καθώς την ώρα τηλεοπτικού διαγγέλματος προκάλεσαν μπλακ-άουτ στο Καράκας. «Οι πολίτες της Βενεζουέλας έστειλαν μήνυμα πως η Μπολιβαριανή επανάσταση συνεχίζεται ισχυρότερη από ποτέ!» τόνισε ο Μαδούρο κατά την ομιλία του στην πλατεία Μπολιβάρ, στο κέντρο του Καράκας. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, προτρέποντάς τον να παραιτηθεί. «Είχε πει πως οι εκλογές θα ήταν ένα δημοψήφισμα. Τώρα θα πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία της αντιπολίτευσης, ανέφερε.
Η δεξιά αντιπολίτευση καταφέρνει να διατηρήσει τον έλεγχο στο μητροπολιτικό δήμο του Καράκας, ενώ στον δήμο Libertador του Καράκας το κόμμα του Μαδούρο έλαβε 54,55%.
Περίπου 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν την Κυριακή να εκλέξουν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, σε μια ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια και θεωρήθηκε ως το πρώτο δυνατό εκλογικό τεστ για την κυβέρνηση Μαδούρο.
Το αποτέλεσμα αδιαμφισβήτητα αποτελεί πλήγμα για τον Καπρίλες, που είχε μετατρέψει τις δημοτικές εκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Μαδούρο!

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΛΙΒΑΡΙΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ (8.12.201313)
"Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και κυβερνήτες που υποστηριχτήκαν από το Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας πέτυχαν μια καθαρή νίκη, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό άνω του 49%, έναντι των υποψηφίων της δεξιάς αντιπολίτευσης που δεν ξεπέρασε το 43,8%, ενώ οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι , που ορισμένοι από αυτούς στηρίχτηκαν από το ΚΚ Βενεζουέλας και άλλα μικρότερα πολιτικά σχήματα ,συγκέντρωσαν συνολικά περίπου 7,5%.
Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η επανεκλογή με σχεδόν 55% του δημάρχου της πόλης Λιμπερταδόρ Χόρχε Ροντρίγκες, του μεγαλύτερου δήμου της πρωτεύουσας, που στην πλειοψηφία του κατοικείται από εργατικά στρώματα.
Ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης Καπρίλες Ραντόνσκι αλλά και ο βορειοαμερικανικός παράγοντας στήριξαν ανοιχτά μια προοπτική νίκης έναντι των δυνάμεων της αριστεράς , ώστε να «επιταχυνθεί» μια αποσταθεροποίηση της σημερινής κυβέρνησης.

Το χθεσινό αποτέλεσμα αποτελεί καθαρή ήττα της στρατηγικής που επένδυε στο φρενάρισμα και στο πισωγύρισμα των κοινωνικών και επαναστατικών κατακτήσεων του λαού της Βενεζουέλας. Η ολιγαρχία της χώρας, που ακόμη συγκεντρώνει την μιντιακή εξουσία, την χρηματοπιστωτική ελίτ και μεγάλο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας , συνεχίζει να αποτελεί τον υπ' αριθμό 1 εχθρό των μεγάλων επιτευγμάτων της 14χρονης επαναστατικής Βολιβαριανής διαδικασίας. Ο προσεταιρισμός του τεράστιου ενεργειακού πλούτου από την ολιγαρχία και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό παραμένει βασική επιδίωξη των αντιδραστικών και συντηρητικών δυνάμεων της χώρας, που συνεχίζουν να μηχανορραφούν με την αμέριστη στήριξη όχι μόνο του αμερικανικού αλλά και του ευρωπαϊκού παράγοντα, που δέχτηκε ένα στρατηγικό πλήγμα μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.
Οι κοινωνικές και οι πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς στη χώρα μας θα συνεχίσουν την αλληλέγγυα πολιτική και δράση τους έτσι ώστε Βολιβαριανή διαδικασία να ενδυναμωθεί , όπως εξ άλλου οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, οι οποίες επίσης αγωνίζονται για ένα αντι-νεοφιλελεύθερο, αντικαπιταλιστικό και σοσιαλιστικό μέλλον.
Οι δικές τους νίκες είναι και δικές μας."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More