15 Δεκ 2013

Φάρμακο μειώνει στο μισό τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού

Φάρμακο μειώνει στο μισό τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού
Η αναστροζόλη φάνηκε ότι μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου σε πολλές γυναίκες υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη-«ορόσημο», η αναστροζόλη μπορεί να σώσει πολλές γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού από το να εμφανίσουν τη νόσο

Λονδίνο 
Μια μελέτη που χαρακτηρίζεται «ορόσημο» δείχνει ότι ένα φάρμακο μπορεί να μειώσει στο μισό τις περιπτώσεις ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για τη νόσο.
Αποτελεσματικότερη και φθηνότερη η αναστροζόλη
Κλινική δοκιμή που έγινε σε 4.000 γυναίκες και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet» έδειξε ότι η αναστροζόλη ήταν πιο αποτελεσματική, πιο φθηνή και με λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με άλλα φάρμακα όπως η ταμοξιφαίνη.
Η συγκεκριμένη ουσία σταματά την παραγωγή οιστρογόνων τα οποία «πυροδοτούν» την ανάπτυξη της πλειονότητας των καρκίνων του μαστού.
Μάλιστα ορισμένοι γιατροί αλλά και εκπρόσωποι οργανισμών για τον καρκίνο ζητούν να επιτραπεί η προληπτική χορήγηση του φαρμάκου σε υγιείς γυναίκες (υψηλού όμως κινδύνου για τη νόσο). Σε ορισμένες χώρες είναι δυνατή η προληπτική λήψη των φαρμάκων ταμοξιφαίνη και ραλοξιφαίνη από γυναίκες που αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Και τα δύο αυτά φάρμακα μπλοκάρουν τα οιστρογόνα αλλά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας, για θρομβώσεις εν τω βάθει φλεβών και για εξάψεις.
Οι αναστολείς της αρωματάσης όπως η αναστροζόλη σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων και χρησιμοποιούνται ήδη ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.
Η μελέτη
Η νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου αφορούσε γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού με βάση το οικογενειακό ιστορικό τους. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν επί πέντε χρόνια κατά μέσο όρο.
Όπως προέκυψε, σε σύνολο 2.000 γυναικών υψηλού κινδύνου που δεν έλαβαν θεραπεία, εμφανίστηκαν 85 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
Σε αντίστοιχη όμως ομάδα ίδιου αριθμού γυναικών που έλαβαν αναστροζόλη εμφανίστηκαν μόλις 40 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, χωρίς να παρουσιαστούν παρενέργειες.
Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Τζακ Κιούζικ, ο οποίος ήταν από τους πρωτοπόρους και σε ό,τι αφορά την προληπτική χρήση ταμοξιφαίνης για τον καρκίνο του μαστού, ανέφερε στο BBC: «Πιστεύω ότι πρόκειται για μια συναρπαστική στιγμή. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες και έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τις περιπτώσεις της νόσου». Ο καθηγητής προσέθεσε ότι «η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με φάρμακα όπως η ταμοξιφαίνη και, το βασικότερο, συνδέεται με λιγότερες παρενέργειες».
Πρόταση για προληπτική χορήγηση
Σύμφωνα με τον δρα Κιούζικ, υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία ώστε να δικαιολογούν την προληπτική χορήγηση της αναστροζόλης σε κάποιες γυναίκες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» για καρκίνο του μαστού.
Η καθηγήτρια Μοντσεράτ Γκαρσία-Κλόζας από το Ινστιτούτο για την Ερευνα στον Καρκίνο του Λονδίνου η οποία έχει διεξαγάγει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη σχετικά με τα αίτια του καρκίνου του μαστού, χαρακτήρισε στο BBC τα καινούργια ευρήματα άκρως σημαντικά. Προσέθεσε ωστόσο ότι «το ερώτημα είναι αν όντως μακροπρόθεσμα η προληπτική χορήγηση αναστροζόλης θα μειώσει τη θνησιμότητα, κάτι που πρέπει να δούμε μέσα από μακροχρόνιες μεγάλες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση η νέα μελέτη δείχνει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική θεραπεία της ταμοξιφαίνης και πρέπει να βρούμε ποιες από τις γυναίκες εκείνες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συγκεκριμένη θεραπεία».
Σημειώνεται ότι τόσο η ταμοξιφαίνη όσο και η αναστροζόλη δεν είναι ακριβές θεραπείες καθώς έχει λήξει η πατέντα τους (η αναστροζόλη είναι ελαφρώς φθηνότερη).
Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι η αναστροζόλη δεν μπορεί να αποτρέψει τις ωοθήκες από το να παραγάγουν οιστρογόνα και έτσι μπορεί να είναι δραστική μόνο μετά την εμμηνόπαυση. Αντιθέτως η ταμοξιφαίνη είναι δραστική τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More