8 Δεκ 2013

ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ –ΤΟΣΟ ΚΑΘΑΡΑ

Σήμερα είναι σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν πρόκειται να πέσει σαν «ώριμο φρούτο». Όλες οι προβλέψεις έχουν διαψευστεί και αποδείχθηκαν παραπλανητικές για την αριστερά.
            Οι δυνάμεις του καθεστώτος συσπειρώνονται πίσω από τη συγκυβέρνηση, χωρίς να διαθέτουν άλλη εναλλακτική πολιτική λύση και προσπαθούν να επιβάλουν το αντιδραστικό πρόγραμμα των αντιμεταρρυθμίσεων, με ένα και μοναδικό στόχο, να φορτώσουν όλο το κόστος της δικιάς τους κρίσης στις πλάτες των εργατικών λαϊκών δυνάμεων.
            Η ανατροπή της κυβέρνησης δε θα συμβεί εάν το κίνημα και η αριστερά δεν επιδιώξουν με επιμονή και αποφασιστικότητα να τη ρίξουν. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης γι’ αυτήν την αναγκαία από κάθε άποψη ανατροπή πέφτει, όπως όλοι πια βλέπουν στις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ.
            Ο Σαμαράς υπόσχεται την ανάπτυξη μέσα από μια λογική πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων, μέσα σε ένα καθεστώς «δικτατορίας της αγοράς». Αφήνει σκόπιμα σε δεύτερη μοίρα ένα δεδομένο: το χρέος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλήσει για τη ρήξη με αυτήν τη λογική αναδεικνύοντάς το ως κεντρικό ζήτημα.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει τώρα με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα να διακηρύξει την άμεση και μονομερή κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων. Το μνημόνιο, το συμβόλαιο με τους δανειστές δηλαδή, δεν παίρνει αντικατάσταση, επειδή η κυβέρνηση της αριστεράς θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, θα σταματήσει άμεσα τις πληρωμές των τοκοχρεολυσίων και θα διαγράψει το χρέος. Αυτές οι επιλογές είναι πια υποχρεωτικές για μια κυβέρνηση της αριστεράς και αποτελούν βασική προϋπόθεση αναστροφής της λιτότητας και της ύφεσης. Εάν δεν διαγραφεί το χρέος και δεν ακυρωθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές, δεν υπάρχει δυνατότητα για άσκηση άλλης πολιτικής από αυτή τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
            Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτές οι επιλογές οδηγούν σε σύγκρουση με την τρόικα και την ΟΝΕ. Η πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη απλά και καθαρά δηλώνει την αποφασιστικότητα να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα και ένα σχέδιο ρήξης και ανατροπής σε σοσιαλιστική κατεύθυνση μέχρι το τέλος. Αυτό σημαίνει μετωπική ρήξη με την Ευρωζώνη και μια τέτοια ρήξη απαιτεί καλή προετοιμασία και εναλλακτικό σχέδιο.
            Η κατάργηση – ακύρωση των δανειακών συμβάσεων δεν προκαλεί προβλήματα  χρηματοδότησης στον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή η χρηματοδότηση από την τρόικα πηγαίνει στο μεγαλύτερό της μέρος για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων του χρέους, τα οποία με τη διαγραφή του χρέους απαλείφονται ως υποχρέωση.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες απευθυνόμενος σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς στην  Ελλάδα και στον Ευρωπαϊκό Νότο σε μια συγκυρία πολύ κρίσιμη για τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις.
            Η ρήξη με τα δεσμά του χρέους και τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική θα οδηγήσει την κυβέρνηση της Αριστεράς στην ανατροπή της λιτότητας και της ύφεσης και στην οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικο-οικονομικού προτύπου με ξεκάθαρα σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά και όραμα.
ΚΩΣΤΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
 ΙΑΤΡΟΣ ΕΣΥ – ΜΕΛΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More