9 Ιαν 2014

Γιώργος Κόρος (19/3/1923 – 8/1/2014)

 
Ο Γιώργος Κόρος, ένας από τους σπουδαιότερους εκφραστές της μουσικής παράδοσης, δεξιοτέχνης στο βιολί, απεβίωσε, σε ηλικία 91 ετών.

Βιολιστής με σπουδαίες επιτυχίες στο ενεργητικό του, ο Γιώργος Κόρος γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1923 στους Ανδρωνιάνους Εύβοιας. Ο πατέρας του Νικόλαος, ιεροψάλτης, τον γαλούχησε με βυζαντινές μελωδίες. Σε ηλικία 12 ετών, έπαιξε για πρώτη φορά σε πανηγύρι. Από το 1947, που ανέβηκε για πρώτη φορά σε πάλκο, συνεργάστηκε με πολλά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, από τον εκπρόσωπο του δημοτικού τραγουδιού Γιώργο Παπασιδέρη, μέχρι τους Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Μήτσο Αραπάκη, Στέλιο Καζαντζίδη, Καίτη Γκρέι, Γιώτα Λύδια, Πάνο Γαβαλά, Μανώλη Αγγελόπουλο, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρη Ζάχο, Αλέκο Κιτσάκη, Σοφία Κολλητήρη, Στάθη Κάβουρα, Τασία Βέρρα, Μάκη Χριστοδουλόπουλο, Σοφία Εμφιετζή και πολλούς άλλους.

Η λεζάντα «Γεια σου, Κόρο μου, με το βιολί σου», που αυθόρμητα περνούσε από τα χείλη μεγάλων λαϊκών ερμηνευτών - Καζαντζίδη, Αγγελόπουλου, Λύδια κ.ά.- στις ηχογραφήσεις, στολίζει αθάνατα τραγούδια και αποτελεί ένδειξη της υψηλής τέχνης και τεχνικής του.

Ο Γιώργος Κόρος έγραψε περίπου 1200 τραγούδια, ενώ στο ενεργητικό του έχει πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους καθώς και αξέχαστες επιτυχίες όπως τα τραγούδια «Αδειανό το προσκεφάλι» (στίχοι: Λάκης Τσώλης), «Χαμένο κορμί» (στίχοι: Χάρης Χατζάκης), «Είσαι νινί ακόμα» (στίχοι – μουσική: Γιώργος Κόρος, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Νίντα Κανάκη), «Όσοι είναι αισθηματίες» (στίχοι: Δημήτρης Βαρσαμίδης) και άλλα πολλά.

Με την σύζυγό του, Ασημίνα, απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νικόλαο και την Κατερίνα Κόρου - γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια και συνθέτρια. Ο ίδιος έβγαλε στο τραγούδι, γνωστούς σήμερα καλλιτέχνες, όπως είναι οι Σοφία Κολλητήρη, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Βάσω Χατζή και άλλοι.

Ο Γιώργος Κόρος άφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας, αλλά και μια πολιτιστική κληρονομιά ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας. Ο χαρακτηριστικός και αναγνωρίσιμος ήχος του θα στέκει πάντοτε εμβληματικό παράδειγμα για όλους τους μελλοντικούς οργανοπαίχτες του βιολιού.

Πηγή: naftemporiki.gr



   
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More