12 Ιαν 2014

ΠΡΟΕΔΡΙΑ… ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ!


(Σάββ. 11/01/14 - 20:30)
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Φιάσκο σαν αυτό που έπαθαν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος κατά την τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ την Τετάρτη σίγουρα δεν έχει ξανασυμβεί στα σχεδόν εξήντα χρόνια ύπαρξης της ιμπεριαλιστικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της ΕΟΚ και της ΕΕ! Από μια επτακομματική βουλή με πέντε κόμματα που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση να μην πάει τελικά στη φιέστα της ΕΕ ούτε ένας – κυριολεκτικά ούτε ένας! – αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης είναι σίγουρα πρωτοφανές. Το γεγονός αποκαλύπτει τόσο την πλήρη απομόνωση της κυβέρνησης Σαμαρά από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που τη θεωρούν οριστικά «ξοφλημένη» όσο και την απέχθεια που αισθάνεται πλέον ο ελληνικός λαός προς την ΕΕ.
Τα δύο αυτά συμπεράσματα προοιωνίζονται άμεσες και μακροπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις. Το γεγονός ότι η πανηγυρική έναρξη της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από τον Σαμαρά μετατράπηκε σε μια υπέροχη τελετή… πολιτικής κηδείας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι σχεδόν όλοι είναι πια πεπεισμένοι πως η κατάρρευση της βρίσκεται επί θύραις και το ερώτημα είναι αν η διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα πέσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ή μόλις αποτύχει να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, σ’ ένα χρόνο από τώρα. Η Αριστερά και ειδικότερα η αντικαπιταλιστική πτέρυγά της, που μας ενδιαφέρει άμεσα, πρέπει να προετοιμαστεί πολιτικά για την επικείμενη κατακρήμνιση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από το βάθρο της εξουσίας και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου παρουσιάζεται για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μια εκπληκτική ευκαιρία να σημειώσει εξαιρετικό εκλογικό αποτέλεσμα που θα της δώσει πολιτικά φτερά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να κάνει τα πάντα για να αξιοποιήσει τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες για την απήχηση της πολιτικής της γραμμής που επικρατούν στη χώρα.
Η καταβαράθρωση της ΕΕ στις συνειδήσεις των Ελλήνων έχει προσλάβει κατακλυσμιαίες διαστάσεις και αυτή η μοναδική μέχρι τώρα ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί και εκλογικά. Μόλις το 2009, όπως αποτυπώνει σφυγμομέτρηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο της εταιρείας δημοσκοπήσεων Γκάλοπ, το 60% των ερωτηθέντων Ελλήνων εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς την ευρωπαϊκή ηγεσία. Τέσσερα μόλις χρόνια αργότερα, το 2013, το ποσοστό των Ελλήνων που συνέχιζαν να εμπιστεύονται την ευρωπαϊκή ηγεσία είχε καταποντιστεί στο …19% (!) το χαμηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη της Ευρώπη. Επειδή δε οι Έλληνες δεν είναι πολιτικά ηλίθιοι, από το 2013 κιόλας, τον πρώτο δηλαδή χρόνο εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, από το 60% το ποσοστό αυτών των Ελλήνων που εμπιστεύονταν την ηγεσία της ΕΕ κατρακύλησε στο 32%! Εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι πως για πρώτη φορά εδώ και 33 χρόνια που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΟΚ και στη συνέχεια της ΕΕ η τεράστια πλειονότητα των Ελλήνων αντιπαθεί, σιχαίνεται ή μισεί το ευρώ και την ΕΕ. Ανάλογες διεργασίες, σε λιγότερο έντονους ρυθμούς παρατηρούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αυτό θα αποτυπωθεί σίγουρα στις κάλπες κατά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ευτυχώς, στη χώρα μας, - σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη – είναι η Αριστερά με τα διάφορα κόμματά της που ηγείται της αντιΕΕ αμφισβήτησης. Θα ήταν κρίμα η συνεπέστερη αντιΕΕ δύναμη χωρίς ταλαντεύσεις, υπαναχωρήσεις και διφορούμενες θέσεις, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να μην αξιοποιήσει και εκλογικά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας του μνημονίου, το οποίο αποκάλυψε σε ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό το πραγματικά αποκρουστικό αληθινό πρόσωπο της ΕΕ και του ευρώ.
Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας για την κτηνωδία των οικονομικών μέτρων των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, με πλήρη αδιαφορία για τις κοινωνικές επιπτώσεις τους. Σε τέσσερα χρόνια, από το 2010 ως και το 2013, οι κυβερνήσεις «έγδαραν» τον ελληνικό λαό αφαιρώντας περίπου… 60 (!) δισεκατομμύρια ευρώ. Πήραν σχεδόν 29 δισεκατομμύρια φόρους και 30 δισεκατομμύρια από περικοπές μισθών του Δημοσίου, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και δαπανών που υποβάθμισαν ραγδαία την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό. Τα λεφτά που αφαίρεσαν δηλαδή με τα μνημονιακά μέτρα από τον ελληνικό λαό αυτή τη μαύρη τετραετία ισοδυναμούν σχεδόν με το ένα τρίτο του σημερινού ελληνικού ΑΕΠ! Το τραγικό είναι ότι ακόμη και η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν εκτιμά σε έκθεσή της (η οποία σημειωτέον επαινεί τα μνημονιακά μέτρα και χρωματίζει ρόδινα τα αποτελέσματά τους) ότι έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια δεν θα έχει καλυφθεί ούτε καν η μισή απώλεια του ΑΕΠ της Ελλάδας που προκάλεσε το μνημόνιο! Στην πραγματικότητα, ούτε σε 20 χρόνια δεν πρόκειται να ξαναφτάσει το ΑΕΠ της Ελλάδας στο επίπεδο προ μνημονίου, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική.
Ακόμη πιο δραματικά είναι τα πράγματα στον τομέα της ανεργίας. Η επιτροπή της Κομισιόν εκτιμά ότι στην καλύτερη περίπτωση, ύστερα από μια δεκαετία, μπορεί να έχουν βρεί δουλειά το πολύ 350.000 άτομα από το 1.000.000 επιπλέον ανέργους που προκάλεσε το μνημόνιο! Ούτε το ένα τρίτο δηλαδή! Στον Καιάδα οι υπόλοιποι! Αυτή είναι η ΕΕ..
*Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2014

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More