25 Φεβ 2014

Aναγνωρίζουν το ψευδοκράτος


Την ερχόμενη Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου με μια πολύ απλή κίνηση θα ανατινάξει και τα ύστατα υπολείμματα της ελληνικής πολιτικής για το Κυπριακό: Θα αναγνωρίσει (έμμεσα, αλλά σαφέστατα) το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος ανοίγοντας τον δρόμο για την εμφάνιση μιας συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ποντικιού», θα γίνει προσπάθεια να επικυρωθεί από τις δύο κοινότητες της Κύπρου με δημοψηφίσματα που θα γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές!
Ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Αναστάσιος Μητσιάλης, εντεταλμένος διαπραγματευτής στις εν εξελίξει συζητήσεις, θα υποδεχτεί στην Αθήνα την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Κουντρέτ Οζερσάι. Την ίδια μέρα και ώρα ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θα έχει ανάλογη συνάντηση στην Άγκυρα, στο τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για δύο συναντήσεις που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν έχουν να κάνουν με την ουσία των συνομιλιών, αλλά με την επικοινωνιακή διαχείριση της Συμφωνίας επίλυσης και το σερβίρισμά της. Με αυτές τις διπλές διμερείς συνομιλίες (Ελλάδα – Τουρκοκύπριοι και Τουρκία – Ελληνοκύπριοι) καλλιεργείται το έδαφος για την εξίσωση του θύτη με το θύμα και τη μετατροπή του κυπριακού κράτους σε ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Ταυτόχρονα προετοιμάζεται το έδαφος για τη σύγκληση της περίφημης «τετραμερούς διάσκεψης», στην οποία οι τέσσερις πλευρές (Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου) θα υιοθετήσουν τη Συμφωνία επίλυσης, η οποία θα τεθεί στη δοκιμασία των δημοψηφισμάτων.
Γινόμαστε ίσως… κουραστικοί, αλλά θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι οι αναγνώστες του «Ποντικιού» από το περασμένο καλοκαίρι είναι προετοιμασμένοι για τις ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες είχαν από τότε δρομολογηθεί και τώρα επιταχύνονται.
Στόχος της διαδικασίας, την οποία – επαναλαμβάνουμε – προωθούν οι Αμερικανοβρετανοί και εδώ και μήνες έχει υιοθετηθεί από τους Αναστασιάδη – Σαμαρά – Βενιζέλο, είναι η ταχύτατη διευθέτηση του Κυπριακού. Ο καταλύτης που έχει προσδώσει μεγάλη ταχύτητα στη διαδικασία είναι η αποδεδειγμένη ύπαρξη υδρογονανθράκων (των οποίων η διανομή αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα) καθώς και οι χρεοκοπίες των οικονομιών της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες υπονομεύουν την έτσι κι αλλιώς αδύναμη θέληση των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας.
Η «λύση»
Πέραν της διαδικασίας των διπλών διμερών συναντήσεων, οι οποίες προετοιμάζουν το πλαίσιο μιας «τετραμερούς συμφωνίας», το προτεινόμενο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού έχει ήδη σκιαγραφηθεί στο Κοινό Ανακοινωθέν το οποίο συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου – κατά την τούρκικη εκδοχή, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων του νησιού.
Στο εν λόγω κείμενο, που αποτελεί το πρώτο βήμα της Συμφωνίας, κατ’ αρχάς θα πρέπει κάποιος να παρατηρήσει τι είναι αυτό που «ξεκαθαρίζεται»:
«3. (…) Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη / πολιτείες. Τα συνιστώντα κράτη / πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών / πολιτειών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών / πολιτειών και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών / πολιτειών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. (…). Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη».
«4. (…) Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη / πολιτείες με ίσο καθεστώς (…)».
Δηλαδή: Πλήρης εξίσωση του θύτη με το θύμα, νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής.
Πολιτική σύγκρουση
Στην Κύπρο, όπως είναι φυσικό, έχει ήδη αρχίσει η πολιτική αντιπαράθεση για την αξιολόγηση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη – Έρογλου.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ – που είναι και εταίρος του Αναστασιάδη στην κυβέρνηση – Νικόλας Παπαδόπουλος (υιός του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου), με δεκασέλιδη επιστολή του, απαντά σημείο προς σημείο στις θέσεις που του ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το κοινό ανακοινωθέν.
Όπως διαβάσατε την περασμένη Πέμπτη (και) στο «Ποντίκι», ο Παπαδόπουλος έχει ήδη εκφράσει την έντονη διαφωνία του με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο, όπως επισημαίνει, αποτελεί συμφωνία υψηλού επιπέδου και παραπέμπει σε μία κακή λύση τύπου Ανάν.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη με όσα συμφωνήθηκαν προεκλογικά με το ΔΗΚΟ, ενώ αναφέρει ότι με αυτήν (τη συμφωνία) η τούρκικη πλευρά επιτυγχάνει τους περισσότερους διαχρονικούς στόχους της πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους.
Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Παπαδόπουλος ενημερώνει τον Πρόεδρο ότι το ΔΗΚΟ θα αξιολογήσει την όλη κατάσταση και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα τις διαχρονικές θέσεις του κόμματος και στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού.
Συμπέρασμα: Το επόμενο διάστημα θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά. Πάνω απ’ όλα όμως θα μετρήσουμε τη δύναμη αυτών που επιμένουν να βλέπουν την πραγματικότητα, παρά τους τόνους λάσπης και παραπληροφόρησης που ήδη τοποθετούνται στον ανεμιστήρα. Και η αλήθεια είναι απλή: Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, δεν είναι διμερές ελληνοτουρκικό. Είναι πρόβλημα διεθνούς δικαίου, το οποίο πρέπει να επιλυθεί με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ.
Κάθε παρέκκλιση από το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο θα οδηγήσει σε πολιτειακό τερατούργημα με τραγικές συνέπειες.
Το Ποντίκι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More