25 Απρ 2014

Λάβαμε και δημοσιεύουμε: "Σκέψεις για ένα καλύτερο Μεσολόγγι." (συνέχεια)

το πρώτο μέρος:  http://messolonghi-press.blogspot.gr/2014/04/blog-post_24.html

Το Μεσολόγγι σήμερα στερείται ενός σύγχρονου κι ενιαίου Δημαρχείου του οποίου τα γραφεία και οι υπηρεσίες είναι κατακερματισμένα σε πόσα κτίρια. 
Ωραίο(έως ιδανικό) θα φάνταζε ως δημαρχείο αναπαλαιωμένο εξωτερικά κι εντελώς ανακαινισμένο εσωτερικά το κτίριο του παλιού νοσοκομείου Χατζηκώστα εφόσον επιλύονταν τα νομικά κολλήματα που υπάρχουν. 
Το αυτό κτίριο καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον κήπο των ηρώων είναι ιδανικό και για μουσείο. 
Θα ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι ιδιαίτερες γνώσης στη νομοθεσία που διέπει την κατασκευή κτιρίων δεν έχω, οπότε η παρακάτω πρόταση είναι μάλλον παρακινδυνευμένη. Το αν μπορεί να υλοποιηθεί μπορούν να μας το πουν αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι. Θα μπορούσα να φανταστώ ένα δημαρχιακό μέγαρο στη θέση του χώρου στάθμευσης δίπλα στο in market αν θα μπορούσε να γίνει με κάλυψη 100% και μάλιστα κατασκευασμένο έτσι ώστε να υπάρχουν πολλές θέσεις στάθμευσης. 
Θέσεις στάθμευσης ελεύθερες για τους εργαζόμενους εκεί και για όλους τους πολίτες. Άλλωστε αν συνδυαστεί ετούτη η υπόθεση με την πρότασή μου για μονοδρόμηση της Σπ. Μουστακλή χωρίς στάση και στάθμευση οι θέσεις αυτές είναι υπερπολύτιμες για την πρόσβαση στο κέντρο αρκετών ανθρώπων που μπορεί να έρχονται από κάπου μακρυά. 
 Μπορούν να γίνουν δυο όροφοι χαμηλού ύψους για στάθμευση οχημάτων, ένας ημιυπόγειος κι ένας ημιόροφος έτσι ώστε οι μπάρες πρόσβασης να μη κλέβουν πολύ λειτουργικό χώρο. 
Όσο πιο χαμηλού ύψους όροφοι επιτρέπεται γιατί όσο πιο χαμηλού ύψους τόσο μικρότερες οι μπάρες πρόσβασης(φαντάζομαι όχι υψηλότερους από 2,30μ). Έτσι μπορούμε να έχουμε όχι βέβαια τον διπλάσιο αριθμό θέσεων από ότι τώρα γιατί θα γίνουν τοίχοι, κολόνες, κλιμακοστάσια, ανελκυστήρες, λοιπές υποδομές, αλλά τουλάχιστον τον σημερινό αριθμό ή μπορεί και λίγο περισσότερες. 
Τις μπάρες πρόσβασης δε μπορώ να τις φανταστώ επί της Σπύρου Μουστακλή για λόγους αισθητικούς αν και μπορεί εκεί να ήταν λίγο πιο λειτουργικές. Επί της Σπ. Μουστακλή σίγουρα φαντάζομαι την είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου. Φαντάζομαι ένα μοντέρνο κτήριο που η όψης του να μπορεί να καμουφλάρει την ύπαρξη των ορόφων parking. Κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να γίνει με ενιαία γυάλινη όψη με υαλοπίνακες αντίστροφου καθρέπτου. Δεν ξέρω αν εδώ επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Άνωθεν των ορόφων για στάθμευση φαντάζομαι ότι μπορούν να γίνουν τρις κανονικοί όροφοι γραφείων, αρκετοί νομίζω λόγω του μεγέθους του οικοπέδου. 
Κι άνωθεν αυτών φωτοβολταϊκά, ηλιακοί, κεραίες. Σίγουρα ένα νεοκλασικό κτίριο θα ήταν προτιμητέο από πολλούς, όμως δε νομίζω να μπορεί να διατηρήσει και τη λύση για τις θέσει στάθμευσης. Σε πολλές πόλεις άλλωστε συνυπάρχουν αρμονικά υπερμοντέρνα κτίρια με νεοκλασικά.

 Ευθύμιος Βαγγέλης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More