20 Ιουν 2014

FT : Κίνα: Βλέπει μεγάλα κέρδη στις αγροτικές επενδύσεις

www.e-kina.com
του Ding Xuedong*

«Για τον άνθρωπο, η τροφή είναι το πιο σημαντικό ζήτημα κάτω από τον ουρανό». Έτσι λέει η παλιά κινεζική παροιμία. Όμως εάν αληθεύει αυτό, τα σύννεφα μαζεύονται κάτω από αυτόν τον ουρανό. Καθώς αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός –και ο άνθρωπος γίνεται πιο πλούσιος και αναλώνει περισσότερο κρέας – θα γίνεται όλο πιο δύσκολη η προσφορά άφθονης τροφής σε εφικτές τιμές.

Σε πολλές χώρες, η ασφάλεια τροφίμων αποτελεί ήδη επείγον ζήτημα, όπως έδειξε και η παγκόσμια κρίση τιμών τροφίμων 2007-08. Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού του ΟΗΕ, Food and Agriculture Organisation, η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα πρέπει να αυξηθεί 70% για να καλύψει την άνοδο στην ζήτηση για τρόφιμα την οποία δημιουργεί η πληθυσμιακή ανάπτυξη, η αλλαγή στο διαιτολόγιο και η αστικοποίηση.
Ο πλανήτης δεν πάσχει από έλλειψη σε εύφορη γη κι έχει κάθε ευκαιρία να αντεπεξέλθει στον στόχο. Αλλά οι καλλιέργειες δεν θα φυτευτούν μόνες τους. Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κόσμου σε τρόφιμα, χρειάζονται μακροχρόνιες επενδύσεις –που στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να αυξηθούν κατά 50% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Επειδή οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο είναι πιεσμένες, οι ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Επειδή όμως είναι δύσκολο να προσελκύσει ο κλάδος μικρούς και βραχυπρόθεσμους επενδυτές επειδή οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων είναι ευμετάβλητες, επειδή όποιος αγοράσει ενεργητικά δεν είναι εύκολο να τα μεταπωλήσει και επειδή ο κλάδος είναι ρυθμιστικά πολύ επιβαρυμένος.
Μολονότι έχουν μπει κάποια ιδιωτικά κεφάλαια σε επιχειρήσεις σε κλάδους όπως η διαχείριση της αγροτικής αλυσίδας προσφοράς, η επεξεργασία και η διανομή, το ιδιωτικό χρήμα αποφεύγει τις επενδύσεις σε ενεργητικά που σχετίζονται πιο στενά με την αύξηση της προσφοράς τροφίμων. Η ξηρασία στα κεφάλαια επηρεάζει όλο τον κλάδο, από την υποδομή όπως την άδρευση, μέχρι την παραγωγή σιτηρών και ζωικής πρωτεΐνης και μέχρι τις υπηρεσίες υποστήριξης όπως οι μεταφορές, η αποθήκευση και η επεξεργασία. Πρόκειται για σοβαρή εσφαλμένη τοπθέτηση κεφαλαίων. Ολες αυτές οι περιοχές απαιτούν επενδύσεις για να παραχθεί επαρκής προσφορά.
Μάλιστα, όσο δύσκολος κι αν είναι ο κλάδος, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις στον μακροχρόνιο και υπομονετικό επενδυτή. Στα τελευταία 40 χρόνια, οι αγροτικές επενδύσεις στις ΗΠΑ και άλλες προηγμένες αγορές, έχουν καλύτερη απόδοση από τις επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα. Κι αυτό έχει αφυπνίσει το ενδιαφέρον ορισμένων από τους ισχυρότερους επενδυτές στον κόσμο. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε Βόρειο Αμερική, Σκανδιναβική χερσόνησο και Αυστραλία «καλλιεργούν» ήδη χαρτοφυλάκια για αγροτικες επενδύσεις. Κάποια έχουν αναπτύξει τα δικά τους «εργαλεία» ενώ άλλα έχουν συστήσει συνεργασίας με άλλα funds. Και πολλά απολαμβάνουν γενναιόδωρες αποδόσεις.
Η China Investment Corporation είναι μακροχρόνιος χρηματοπιστωτικός επενδυτής με μεγάλη διασπορά χαρτοφυλακίου. Πιστεύουμε ότι ο αγροτικός κλάδος προσφέρει σταθερότητα, μια μορφή προφύλαξης από τον πληθωρισμό και μια μέθοδο διασποράς του κινδύνου. Επιθυμούμε να επενδύσουμε περισσότερο σε όλη την αλυσίδα –σε συνεργασία με κυβερνήσεις, πολυμερείς οργανισμούς και ομοϊδεάτες θεσμικούς επενδυτές – σε περιοχές που θα βοηθήσουν να απελευθερωθούν οι δυνατότητες του κλάδου, να αυξηθεί η προσφορά τροφίμων και να δημιουργηθούν ελκυστικές αποδόσεις.
Αν και επικεντρωνόμαστε στα υπάρχοντα ενεργητικά, θέλουμε επίσης έντονα να συνεργαστούμε με τους σωστούς εταίρους για επενδύσεις σε αγροτικά έργα.
Η ασφάλεια τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που κανένας δεν μπορεί να αψηφήσει. Μολονότι η CIC επενδύει για να έχει σταθερές οικονομικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα, προσπαθούμε επίσης να ενισχύσουμε την ασφάλεια στους κλάδους όπου επενδύουμε και να συμβάλλουμε στην εγχώρια δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.
Οι χώρες του πλανήτη πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να διασφαλίσουν ότι οι αυξανόμενοι πληθυσμοί τους έχουν αρκετή τροφή. Ωστόσο, κάθε ανικανοποίητη ανάγκη αποτελεί επενδυτική ευκαιρία. Και οι επενδυτές θα πλουτίσουν αν καταφέρουν να βοηθήσουν τον κόσμο να αντεπεξέλθει στην πλέον βασική του ανάγκη.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
*πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της China Investment Corporation
: euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More