14 Ιουλ 2014

Η προπαγανδιστική «μηχανή του κιμά» των «έγκυρων» διεθνών ΜΜΕ

Οι συνεχιζόμενες επιδρομές και βομβαρδισμοί των Ιρσαηλινών δυνάμεων εναντίον ης Γάζας έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών και δεκάδων παιδιών. Τα «έγκυρα» διεθνή ΜΜΕ,  αποδεικνύονται τυφλά και κωφά καθώς «αποτυγχάνουν» οικτρά στην κάλυψη των γεγονότων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Μία αποτυχία που δεν έχει καμία σχέση, με την ικανότητα των ανθρώπινου δυναμικού ή τις δυνατότητες της κάλυψης εκ μέρους των επιχειρηματικών ενημερωτικών μεγαθηρίων που κυριαρχούν επί δεκαετίες στην παγκόσμιο τοπίο της ενημέρωσης. Πρόκειται για μία απολύτως συνειδητή στάση. Εξάλλου εδώ και χρόνια ανερυθρίαστα πλέον, δεν κρύβουν ότι πρόκειται για μηχανισμούς προπαγάνδας. Μηχανισμοί με παγκόσμια εμβέλεια, καθώς αποτελούν και τις βασικές πρωτόλειες πηγές ειδησεογραφικής ενημέρωσης για όλο τον πλανήτη. Συνεπώς, η «αντίληψή τους» μεταφράζεται και αποτελεί «ενημέρωση» σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μου, ήμουν πάντα ένας ενεργός και δημόσιος υποστηρικτής του BBC εξαιτίας της “περίφημης αμεροληψίας” του. Αλλά τώρα η φήμη του [για την αμεροληψία] έχει πληγεί. Είναι μία εξέλιξη που άρχισα να συνειδητοποιώ πριν λίγα χρόνια και η οποία νομίζω ότι έχει γίνει πολύ προφανής» αναφέρει ο μουσικός και παραγωγός Μπράϊαν Ινο, σε επιστολή του προς την εφημερίδα Γκάρντιαν. Με την επιστολή ο Μπράϊαν Ινο ενώνει τη φωνή του με τον πρώην ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου στη Μέση Ανατολή Τιμ Λιουελίν (Τim Llerellyn) και άλλα δημόσια πρόσωπα που καταδικάζουν το βρετανικό BBC για τον «μεροληπτική κάλυψη» των γεγονότων που αφορούν την επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα και ότι συστηματικά αποδίδουν μεγαλύτερη αξία στις ζωές των Ισραηλινών έναντι των Παλαιστινίων. Δημόσια πρόσωπα που ενώνουν τις φωνές τους με αυτές όσων διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες, καθημερινά, έξω από τα γραφεία του BBC σε πολλές βρετανικές πόλεις, ενάντια στην πολιτική προπαγάνδας και χειραγώγησης του BBC.
MEDIA  02
«Το πιο πρόσφατο γεγονός, αφορά στη δολοφονία των τριών ισραηλινών εφήβων στη Χεβρώνα. Αυτό, το κατά γενική ομολογία ειδεχθές έγκλημα έχει προβληθεί παντελώς δυσανάλογα: ακούγοντας κάποιος το BBC μένει με την εντύπωση ότι δολοφονίες παιδιών δεν είχαν συμβεί ποτέ πριν στη Δυτική Όχθη. Αλλά συμβαίνουν. Και συμβαίνουν με μία μονότονη κανονικότητα, Όχι, σε γενικές γραμμές, με θύματα παιδιά Ισραηλινών αλλά Παλαιστινίων. Και όχι μόνο δολοφονίες, αλλά και συλλήψεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια, και καθημερινή κακοποίηση και βαρβαρότητα. Συμβαίνει συνέχεια –και παρατηρώ πολύ μικρή αντίδραση εκ μέρους των διεθνών ΜΜΕ. Δυστυχώς, αυτή η τάση περιλαμβάνει όλο και περισσότερο το BBC, το οποίο τώρα, όπως πολλά άλλα, φαίνεται ότι θεωρεί τις ζωές των Παλαιστινίων, λιγότερο σημαντικές και δεν αξίζουν της δημοσιογραφικής κάλυψης» αναφέρει ο Μπράϊαν Ινο στην επιστολή του και σημειώνει επίσης στοιχεία από την έκθεση του ΟΗΕ, για την κακοποίηση και της δολοφονίες παιδιών των Παλαιστινίων. Και η επιστολή καταλήγει: «Μπορεί ειλικρινά να ισχυριστεί το BBC ότι ο τρόπος κάλυψης των πρόσφατων γεγονότων είναι ισορροπημένη;».
Η προφανής απάντηση είναι όχι.
Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα: Η λέξη «κατοχή» και «κατεχόμενα εδάφη» είναι άγνωστη στο λεξικό του BBC. Αντ’αυτού γίνεται χρήση των όρων «σύγκρουση», «πόλεμος» ακόμη και «σεκταριστικές εντάσεις»! Ούτε μία αναφορά δεν γίνεται ότι η Γάζα είναι μία αποκλεισμένη και υπό πολιορκία ζώνη, όπου κατοικούν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι παιδιά και έφηβοι. Μια ακόμη άγνωστη λέξη για το BBC, είναι ο «εποικισμός». Πως ακριβώς προέκυψε να ζουν οι τρεις δολοφονημένοι έφηβοι εντός της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, οι ακροατές και αναγνώστες του BBC όχι μόνο δεν θα το μάθουν ποτέ. Μετά βεβαιότητας θεωρούν ότι απλώς κάποιοι «μοχθηροί δολοφόνοι τους απήγαγαν από τα σπίτια τους»…
Δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά περί των πραγματικών όρων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Από την μία υπάρχει ένας τεράστιος πλήρως οργανωμένος στρατός, από τους ισχυρότερους του πλανήτη, και από την άλλη μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη μόνο η δυνατότητα εκτόξευσης ρουκετών. Το Ισραήλ διαθέτει το σύστημα αναχαίτησης πυραύλων IronDome, συστήματα προειδοποίησης, ραντάρ, σειρήνες, καταφύγια. Στη Γάζα τίποτα. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ από αέρος και θάλασσας βομβαρδίζει σπίτια, καφέ, τζαμιά, δημόσια κτήρια, οτιδήποτε.
Ίσως το πιο εξωφρενικά χυδαίο συνέβη στις 8 Ιουλίου. Καθ’όλη τη διάκεια της ημέρας και της νύχτας η Γάζα βομβαρδιζόταν με αποτέλεσμα 23 Παλαιστίνιοι μεταξύ αυτών επτά παιδιά να έχουν σκοτωθεί. Το BBC ανανεώνει το θέμα του στην σελίδα για την Μέση Ανατολή στις 11.35 μμ (GMT) και βάζει τίτλο: «Το Ισραήλ δέχεται νέα επίθεση από τη Χαμάς». Οι πρώτες δύο παράγραφοι του ανανεωμένου θέματος ανέφεραν:
«Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν περισσότερους πυραύλους εναντίον Ισραηλινών πόλεων μετά την έναρξη της από αέρος και θάλασσας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς εκτόξευσε το βράδυ της Τρίτης αρκετούς πυραύλους προς την Ιερουσαλήμ αλλά δεν έπληξε την πόλη. Νωρίτερα το Ισραήλ είχε κατορθώσει να αναχαιτίσει πύραυλο που είχε εκτοξευτεί προς το Τελ Αβίβ». Στην τρίτη μόλις παράγραφο, το άρθρο αναφέρει: «πάνω από 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν». Ήταν οι πρώτοι νεκροί της επιχείρησης του Ισραήλ αλλά προφανώς δεν βρίσκονταν στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος του γι’αυτό αρκέστηκαν σε μία πρόταση μερικών λέξεων, σε ένα πλήρες ρεπορτάζ με αναλυτικές περιγραφές για τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Χαμάς. Την επόμενη ημέρα ο αρθρογράφος του Γκάρντιαν, Οουεν Τζόουνς περιέγραψε το άρθρο του BBC ως «οργουελικό» για να σημειώσει: «Το BBC είναι ένα δημόσιο μέσο ενημέρωσης, και οφείλει να παρέχει ισορροπημένα ρεπορτάζ που απεικονίζουν την ακριβή πραγματικότητα στο έδαφος. Αποτυγχάνει να το πράξει και είναι καθήκον σε όλους που πληρώνουν –και στους οποίους λογοδοτεί— να απαιτήσουν να το πράξει».

Η Νταϊάν Σόγιερ σε «λανθάνουσα κατάσταση»


Εάν λοιπόν ένας δημόσιος φορέας στην Ευρώπη «του διαφωτισμού» οργιάζει με αυτό τον τρόπο, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι γίνεται στα ιδιωτικά δίκτυα, ειδικά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Την Μέκκα των επιχειρηματικών ΜΜΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η «μεγάλη και έγκυρη» Νταϊάν Σόγιερ, από τη θέση της κεντρικής παρουσιάστριας του World News του δικτύου ABC εκφωνεί: «Θα πάμε τώρα στο εξωτερικό, στη βροχή πυραύλων σήμερα κατά του Ισραήλ,το οποίο επιχείρησε να τους καταστρέψει στον αέρα» Στην οθόνη, δεξιά της παρουσιάστριας, ταυτόχρονα με την εκφώνηση της είδησης τρέχει βίντεο όχι φυσικά από τη «βροχή» πυραύλων που δέχεται το Ισραήλ αλλά από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.
Το «έγκυρο ρεπορτάζ» ολοκληρώθηκε με την  Νταϊάν Σόγιερ να περιγράφει την εικόνα που βρισκόταν και πάλι στην οθόνη, στα δεξιά της, και επρόκειτο για μία οικογένεια Παλαιστινίων που μαζεύει ότι έχει απομείνει από τα πράγματά της από τα συντρίμμια του σπιτιού της που χτυπήθηκε από  πύραυλο στη Γάζα «ως μια Ισραηλινή οικογένεια που προσπαθεί να διασώσει ό, τι μπορεί»!
Τα «αμερικανάκια» αντέδρασαν ταχύτατα και το ABC δέχτηκε «βροχή» μηνυμάτων και τουίτς (Tweets). Το δίκτυο εξαναγκάστηκε να προχωρήσει σε δημόσια απολογία χρεώνοντάς το σε «λάθος»: «Στην εισαγωγή του θέματος από λάθος αναφέραμε την ταυτότητα της οικογένειας, που απεικονιζόταν στην φωτογραφία, Ήταν Παλαιστίνιοι και όχι Ισραηλινοί. Λυπούμαστε για το λάθος και θα κάνουμε τη διόρθωση».
MEDIA  03
Να σημειώσουμε για την Νταϊάν Σόγιερ –βραβευμένη πολλάκις με βραβεία ακόμη και EMY–  ότι ξεκίνησε την καριέρα της ως μέλος του προεδρικού γραφείου τύπου, επί τα χρόνια της προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον (πριν από αυτό ήταν απλώς μία ρεπόρτερ που έλεγε ακόμη και τον καιρό στο τοπικό κανάλι του Λουισβιλ του Κεντάκι). Ο Νίξον εξαναγκάστηκε σε παραίτηση στις 9 Αυγούστου 1974, εξαιτίας του σκανδάλου Γουότεργκέιτ. Παρόλα αυτά η Σόγιερ παρέμεινε «πιστή» στον Νίξον, και μέχρι το 1978 ήταν η βοηθός του για θέματα τύπου και γραπτού λόγου, στην προσπάθεια του Νίξον να επανέλθει στη δημόσια ζωή και κυρίως να ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία που είχαν εξανεμιστεί στους δικηγόρους λόγω των διώξεων για το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ. Η ανάκτηση περιελάμβανε δημόσιες εμφανίσεις και λόγους, για τους οποίους πληρωνόταν αδρά, και τη συγγραφή των «απομνημονευμάτων» του. Μόλις ο Νίξον στάθηκε ξανά στα πόδια του η καριέρα της Σόγιερ εκτοξεύτηκε… βρέθηκε μέσα σε μία νύχτα σε υψηλές θέσεις στο δίκτυο CBS και πολλά χρόνια αργότερα στο ABC.
Να σημειωθεί επίσης, ότι η παραχάραξη γεγονότων ειδικά με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού στα πλαίσια της προπαγάνδας είναι κάτι συνηθισμένο ειδικά τα τελευταία χρόνια: Από τον κορμοράνο που πνίγηκε στο πετρέλαιο στο πετρέλαιο που έριξε στη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου ο Σαντάμ Χουσεΐν. Μέχρι τη φωτογραφία με τα δεκάδες πτώματα τυλιγμένα σε λευκούς σάκους που υποτίθεται προερχόταν από τη σφαγή αμάχων στη Χούλα της Συρίας από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
MEDIA  04
Η φωτογραφία με τον κορμοράνο… ένα πουλί που έγινε σύμβολο, συγκίνησε εξόργισε. Μόνο που ο κορμοράνος της Βρετάνης, ήταν ένα πουλί που δεν θα μπορούσε να είχε βρεθεί στον Περσικό Κόλπο. Για την ακρίβεια η φωτογραφία τραβήχτηκε από την καταστροφή που προκλήθηκε στην Αλάσκα από τη διαρροή πετρελαίου που προκάλεσε η πρόσκρουση του τάνκερ ExxonValdez, δύο χρόνια νωρίτερα, το Μάρτιο του 1989. Παρόλα αυτά η φωτογραφία έγινε πρωτοσέλιδο παντού και μετατράπηκε έυκολα σε σύμβολο της βαρβαρότητας του Σαντάμ Χουσείν και της καταστροφής που προκαλεί. Κάπως έτσι νομιμοποιήθηκε ο πρώτος πόλεμος κατά του Ιράκ, το 1991. Η φωτογραφία αποτελεί σταθμό για την κατάχρηση εξουσίας από τα ΜΜΕ και το τι πραγματικά σημαίνει ένας σύγχρονος μηχανισμός προπαγάνδας.
MEDIA  05
Η δεύτερη δημοσιοποιήθηκε επίσης παντού, όπως το CNN και BBC. Ωστόσο, δεν επρόκειτο για τη Συρία, αλλά για νεκρούς στο Ιράκ. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο φωτογράφος Marc di Louro του πρακτορείου Getty και η οποία είχε τραβηχτεί την στις 27 Μαρτίου 2003, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράξ. Ήταν δεκάδες πτώματα όντως τυλιγμένα σε λευκούς σάκους τα οποία όμως είχαν βρεθεί στην έρημο νότια της Βαγδάτης.  Τότε το BBC είχε, και πάλι, εξαναγκαστεί σε αναδίπλωση, δηλώνοντας ότι έκανε μεν «χρήση της φωτογραφίας αλλά με λεζάντα ότι δεν είχε επιβεβαιωθεί» και τώρα που ανεβρέθηκε η πηγή της θα αφαιρεθεί… Αυτό δεν πτόησε το «πολύ έγκυρο» βρετανικό περιοδικό Economist, την ναυαρχίδα του κεφαλαίου να προσθέσουμε, να κάνει ίσως το πιο χυδαίο του πρωτοσέλιδο από καταβολής, βάζοντας ως φόντο τη φωτογραφία με τα πτώματα στη φωτογραφία του Μπασάρ Αλ Άσαντ και παρακινώντας με τον τίτλο: «Χτύπα τον σκληρά».
MEDIA  06
 Guernica Street

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More