23 Σεπ 2014

Ο Σαμαράς ως ικέτης στο Βερολίνο

του system failure

Η επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο και η συνάντηση με την Μέρκελ, αποτελεί μια ύστατη απόπειρα να ικετεύσει για βοήθεια, καθώς όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα δείχνουν ότι ο Σαμαράς θα ζητήσει χαλάρωση της αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως να ζητηθεί και μια περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, μέσω ίσως μιας νέας επιμήκυνσης.

Αλλά και η θέση του Βερολίνου είναι δύσκολη καθώς, από τη μια, δεν θέλει να δυσαρεστήσει την Ευρωπαϊκή και Γερμανική τραπεζική και οικονομική ελίτ που κερδίζουν από την κρίση και επιδιώκουν μια επιτυχή ολοκλήρωση του πειράματος στην Ελλάδα που εξυπηρετεί απόλυτα τα σχέδιά τους, από την άλλη, δεν θέλει να ρισκάρει μια πιθανή αντι-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής.

Όλα δείχνουν ότι η Μέρκελ θα πει "όχι" στον Σαμαρά καθώς οι Γερμανοί έχουν άλλον ένα σοβαρό λόγο να επιμείνουν στις καταστροφικές τους πολιτικές: Να στείλουν ένα μήνυμα στη Αριστερά στην Ελλάδα και κατ'επέκταση στην Ευρώπη, να μην διανοηθούν να αλλάξουν τις επιβαλλόμενες πολιτικές σε περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία.

Με άλλα λόγια, αυτό που βλέπουμε, είναι μια διαδικασία κατά την οποία η Γερμανική-Ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ προσπαθεί να μεταμορφώσει την Ευρωπαϊκή Αριστερά σε μια φιλικότερη προς το σύστημα πολιτική δύναμη, όπως έγινε στο παρελθόν με τους Σοσιαλιστές, έτσι ώστε να διατηρήσει την κυριαρχία της και να επεκτείνει το Ελληνικό πείραμα σε όλη την Ευρώπη.

Η μάχη θα είναι σκληρή. Όποια και αν είναι τα σχέδια των Ευρωπαίων ολιγαρχών, μια μαζική και γρήγορη άνοδος της Αριστεράς στην Ευρώπη, είναι ίσως η μόνη ευκαιρία για την πλειοψηφία να κερδίσει τον νέο ταξικό πόλεμο αυτή τη φορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More