13 Οκτ 2014

H λιτότητα σκοτώνει…


Spain-protests--008
«Η σκληρή και επίμονη λιτότητα όχι μόνο δεν βελτίωσε το δημόσιο χρέος, αλλά αντίθετα επιβράδυνε την ανάπτυξη και προλείανε το έδαφος για την εμφάνιση των αποπληθωριστικών τάσεων» στην Ευρωζώνη, αναφέρει σε έκθεσή του το think tank Bruegel που συνδέει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας με την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στις περιπτώσεις της Ολλανδίας και της Ιταλίας.
Σε έκθεσή του, με τίτλο «Austerity Tales», το think tank των Βρυξελλών προειδοποιεί πως η άμετρη λιτότητα οδηγεί στον αποπληθωρισμό, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που δύσκολα μπορεί να σπάσει.
«Η λύση έγκειται στη λήψη στοχευμένων μέτρων στις πληττόμενες χώρες της Ευρωζώνης» τονίζει το Bruegel.
Το Bruegel υπενθυμίζει πως το 2008 και το 2009 οι χώρες της Ευρωζώνης κλήθηκαν να διαχειριστούν την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά στα τέλη του 2009 και ιδίως μετά την αποκάλυψη της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, η έμφαση στράφηκε στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Ως φάρμακο για την καταπολέμηση της νέας μάστιγας προτάθηκε η δημοσιονομική λιτότητα.
«Η ασυνήθιστα σκληρή και επίμονη λιτότητα όχι μόνο δεν βελτίωσε το δημόσιο χρέος, αλλά αντίθετα επιβράδυνε την ανάπτυξη και προλείανε το έδαφος για την εμφάνιση των αποπληθωριστικών τάσεων» υπογραμμίζει το Bruegel.
Άλλωστε, όπως διαπιστώνει το ευρωπαϊκό think tank, η σύνδεση της λιτότητας – ως όχημα για τη μείωση του χρέους – με τον αποπληθωρισμό είναι άρρηκτη και αδιαμφισβήτητη.
Μάλιστα, το Bruegel παραθέτει τα εξής συμπεράσματα – ευρήματα:
1. Προκειμένου να μειωθεί η αναλογία χρέους – ΑΕΠ, η Ευρωζώνη υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα λιτότητας συγκριτικά με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.
2. Η λιτότητα εφαρμόστηκε στον ίδιο βαθμό σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από τα δημοσιονομικά μεγέθη κάθε χώρας.
3. Η λιτότητα οδήγησε σε επιβράδυνση της ανάπτυξης, άρα στη μείωση του ΑΕΠ, και επομένως η αναλογία χρέους – ΑΕΠ αυξήθηκε αντί να συρρικνωθεί.
4. Μάλιστα, το δημόσιο χρέος όχι μόνο έχει αυξηθεί, αλλά παρουσιάζει και επεκτατικές προοπτικές, καθώς ο μειωμένος πληθωρισμός θέτει τις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα φαύλο κύκλο χρέους και αποπληθωρισμού.
Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει, η λιτότητα κατάφερε να αυξήσει το δημόσιο χρέος και στις 18 χώρες της Ευρωζώνης, επιτυγχάνοντας ακριβώς τον αντίθετο στόχο…
: Σοφοκλέους 10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More