8 Νοε 2014

Τρόφιμα που δε φτάνουν στα στόματα των πεινασμένων – Πετάμε το 30% των τροφίμων παγκοσμίως ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη συνεχίζει να υποσιτίζεται. Εκτιμάται ότι 1,3 δις τόνοι τροφίμων ή περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής, χάνεται ή σπαταλάται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) την στιγμή που 800 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν.
Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου
Η ποσότητα αυτή είναι ικανή να θρέψει τουλάχιστον 2 δις ανθρώπους. Αυτό οδήγησε τον ΟΗΕ στη δημιουργία ενός διαδραστικού προγράμματος που έχει στόχο να μειώσει τις απώλειες. Παραμένει ασαφές το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το πρόγραμμα για την επίλυση του προβλήματος, ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η ιστοσελίδα «The Global Community of Practice of Food Loss Reduction» δίνει πληροφορίες στους επισκέπτες της σχετικά με την ανάσχεση της σπατάλης του φαγητού. «Πρέπει οι άνθρωποι που έχουν γνώση του προβλήματος να λειτουργούν ανάλογα όταν βρίσκονται σε κάποιο σούπερ μάρκετ ή στην κουζίνα τους. Η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα» δήλωσε στο Al Jazeera ο Dana Gunders από το Συμβούλιο Υπεράσπισης Φυσικών Πόρων, μια ομάδα δράσης υπέρ του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ.
Περισσότερο από το 40% των καλλιεργειών όπως φρούτα και λαχανικά, το 20% των λαδιών, και το 35% των ψαριών δεν φτάνουν ποτέ τα στόματα των πεινασμένων ανθρώπων,
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) περισσότερο από το 40% των φρούτων και των λαχανικών, το 20% της παραγωγής λαδιού και το 35% των ψαριών δεν φτάνουν ποτέ στα στόματα των πεινασμένων ανθρώπων.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, τα τρόφιμα που καταλήγουν στον κάδο είναι συνήθως αυτά που οι καταναλωτές πιστεύουν ότι έχουν σαπίσει ή αυτά που έμποροι κρίνουν ότι «δεν έχουν ωραία εμφάνιση». Η μεγαλύτερη φθορά στα τρόφιμα συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης ή της μεταφοράς μιας και οι συνθήκες ψύξης και διατήρησης τους είναι συχνά ανεπαρκής.
Η ιστοσελίδα «The Global Community of Practice of Food Loss Reduction» ίσως βοηθήσει προτείνοντας κάποιες λύσεις. Αν για παράδειγμα οι αγρότες της Μπουρκίνα Φάσο βρουν ένα τρόπο για να μειώσουν την ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια μπορούν να ανεβάσουν τις σχετικές οδηγίες στο portal ώστε να είναι διαθέσιμες και σε άλλους αγρότες σε όλο τον κόσμο.
Ως μέρος της πρωτοβουλίας, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ παρέχει μεταλλικούς χώρους αποθήκευσης σιτηρών και εξελιγμένες σακούλες αποθήκευσης σε 400 μικρούς αγρότες στη Μπουρκίνα Φάσο και την Ουγκάντα. Οι καλύτερες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις μειώσαν τα απορρίμματα μετά τη συγκομιδή σε ποσοστό λιγότερο από 2% κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής περιόδου 90 ημερών. Τώρα το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 41.000 αγρότες με στόχο τη μείωση των απωλειών κατά 70%
«Με τις κατάλληλες τεχνολογίες τα τρόφιμα όχι μόνο κρατιούνται φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά και οι αγρότες μπορούν να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τον επιχειρηματικό τους κύκλο» υποστηρίζει ο Dana Gunders.
Πολλοί είναι οι αγρότες θέλουν κρατήσουν ένα μέρος από την συγκομιδή τους για κάποιο χρονικό διάστημα καθώς οι τιμές ανεβαίνουν όταν υπάρχει λιγότερα διαθέσιμα τρόφιμα στην αγορά. Εξάλλου οι μικροκαλλιεργητές ανήκουν στις ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την πείνα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο Gunders μελέτησε τις πρακτικές των αγροτών που καλλιεργούσαν μπιζέλια σε πολλές αφρικανικές χώρες και οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε σιλό ή δεν είχαν αεροστεγείς σακούλες αποθήκευσης. Έτσι ψέκαζαν τα τοξικά φυτοφάρμακα απευθείας πάνω στο προϊόν μετά τη συγκομιδή.
«Τα παιδιά έτρωγαν τα μπιζέλια και κυριολεκτικά πέθαιναν από τα φυτοφάρμακα» εξηγεί ο Gunders. «Οι αεροστεγείς σακούλες εξάλειψαν αυτό το πρόβλημα. Οι αγρότες διατηρούν τα προϊόντα τους για μεγαλύτερο διάστημα και τα πωλούν σε καλύτερη τιμή».
Πηγή: e-parembasis.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More