30 Δεκ 2014

5 μύθοι για την σοκολάτα καταρρίπτονται

Η σοκολάτα είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά παγκοσμίως που όμως έχει την κακή φήμη ότι παχαίνει, ότι μπορεί να μας βγάλει εκτός (διαιτητικού) προγράμματος ή να δημιουργήσει ακμή. Τι ισχύει τελικά για την σοκολάτα και κατά πόσο μπορούμε να την εντάξουμε σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή;
1. Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη; Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η σοκολάτα μπορεί να σας βγάλει εκτός προγράμματος, να μην σας αφήσει να κοιμηθείτε σωστά ή να κάνει τα παιδιά να χοροπηδούν όλο μέρα, αφού περιέχει καφεΐνη. Η αλήθεια είναι ότι περιέχει μόλις 0,5% καφεΐνη, ίδια ποσότητα, δηλαδή, με μια κούπα ντεκαφεϊνέ ροφήματος.
2.  Η σοκολάτα δημιουργεί ακμή; Πολλοί έφηβοι αποφεύγουν την σοκολάτα επειδή έχουν ακούσει ότι δημιουργεί ακμή, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμιά επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Αντίθετα τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν αποδειχθεί να σχετίζονται περισσότερο με τη δημιουργία σμήγματος για αυτό απλά προτιμήστε μαύρη σοκολάτα από τις σοκολάτες γάλακτος!
3. Η σοκολάτα είναι αφροδισιακό; Ο Καζανόβα λάτρευε τα κουτιά με τα σοκολατάκια αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει καμιά επιστημονική εξήγηση που να αποδεικνύει ότι η σοκολάτα επηρεάζει τη λίμπιντο.
4. Η σοκολάτα δεν επηρεάζει τη διάθεσή μας; Η καλή μας διάθεση επηρεάζεται από τα επίπεδα σεροτονίνης και η σοκολάτα περιέχει συστατικά που ευνοούν την παραγωγή σεροτονίνης από τον οργανισμό μας. Οπότε, η σοκολάτα μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σας αμέσως!
5. Η σοκολάτα παχαίνει; Αν φάτε πολλή σοκολάτα θα παχύνετε, αλλά αυτό ισχύει με τα περισσότερα τρόφιμα! Η κατανάλωση σοκολάτας με μέτρο όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά μπορεί να σας κάνει καλό αφού περιέχει πρωτεΐνη (όση και το μπρόκολο), φυτικές ίνες αλλά και θρεπτικά συστατικά που δημιουργούν αίσθηση κορεσμού!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More