21 Ιαν 2015

Λίγο αλκοόλ είναι καλύτερο για την καρδιά από το καθόλου αλκοόλ


Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως αν δεν πίναμε ποτέ αλκοόλ κάναμε καλό στην υγεία μας. Κι όμως. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων ανατρέπει αυτόν τον ισχυρισμό. Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν στοιχεία 14.600 αντρών και γυναικών, ηλικίας από 45 έως 64 ετών, σε μια περίοδο 25 ετών. Μια μερίδα αλκοόλ ορίστηκε στα 14 γραμμάρια, δηλαδή ποσότητα ίση με ένα μικρό ποτήρι κρασιού (125 ml), ή περίπου τα δύο τρίτα ενός μπουκαλιού μπύρας ή λιγότερο από μια τυπική μερίδα ουίσκι ή βότκα.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal ήταν ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με αυτά, οι άνδρες που έπιναν έως επτά μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον, σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου. Η αντίστοιχη μείωση κινδύνου για τις γυναίκες, που έπιναν επίσης έως επτά ποτά την εβδομάδα, ήταν 16%. Μάλιστα, όσοι πίνουν με μέτρο είναι περισσότερο προστατευμένοι από το ενδεχόμενο καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν ποτέ.
 
Αυτοί που έπιναν πάνω από 14 ποτά την εβδομάδα, είχαν τον ίδιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με όσους δεν έπιναν καθόλου, ενώ και οι δύο αυτές κατηγορίες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο έναντι όσων έπιναν έως επτά ποτά. Βέβαια, εκείνοι που έπιναν πάνω από 21 ποτά την εβδομάδα, είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (47% επιπλέον οι άνδρες και 89% οι γυναίκες).
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Scott Solomon, του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πως όσοι έπιναν πολύ σε νεαρή ηλικία, αλλά πλέον απείχαν, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, με αύξηση του κινδύνου κατά 19% για τους άνδρες και 17% για τις γυναίκες, σε σχέση με όσους απέχουν τελείως του αλκοόλ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More