15 Ιαν 2015

Μπάμπης Γκολές ο γνήσιος εκφραστής του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Ο Μπάμπης Γκολές (1947 - 11 Ιανουαρίου 2015 ήταν Έλληνας τραγουδιστής του ρεμπέτικου-λαϊκού τραγουδιού.
Γεννήθηκε το 1947 στην συνοικία Ταμπάχανα της Πάτρας. Ήταν αυτοδίδακτος μουσικός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι. Είχε βαθιά γνώση του ρεπερτορίου των δίσκων των 78 στροφών και επανέφερε πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο φάσμα που περιείχε εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι, που είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς τέτοιους δίσκους και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων.
Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στην συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα Τα παιδιά από την Πάτρα στα πρώτα βήματα τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο Χάραμα των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς. Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία Τσάρκα στα παλιά. Έχει ηχογραφήσει συνολικά, περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια.
Ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του ρεμπέτικου. Αποτελούσε συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού και ήταν ένας αυθεντικός τραγουδιστής και συνεχιστής του ιδιαίτερου ρεμπέτικου στυλ.
Ο Μπάμπης Γκολές δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για τους φίλους του ρεμπέτικου. Βαθύς γνώστης του ρεπερτορίου των 78 στροφών, αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην παλιά γενιά των ρεμπετών και τους νεορεμπέτες. Έτσι, στο δίσκο του αυτό επανεκτελεί δεκαπέντε από τα αγαπημένα του τραγούδια, συνθέσεις του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βαγγέλη Παπάζογλου, του Παναγιώτη Τούντα, του Σπύρου Περιστέρη και άλλων.
Η φωνή του, που έχει σμιλευτεί τόσα χρόνια στους δρόμους του ρεμπέτικου, αποδίδει με πολύ φυσικότητα το ύφος και το ήθος του ρεπερτορίου αυτού. Σημειώνουμε χαρακτηριστικά την εκτέλεσή του στο "Παιδί του δρόμου", όπου ακούμε τη φωνή του να "γυρίζει", σκιαγραφώντας και αναδεικνύοντας τις φράσεις με τρόπο πηγαίο, χωρίς καμία διάθεση επιτήδευσης. Η ορχήστρα είναι τυπική και περιλαμβάνει μπουζούκια, μπαγλαμάδες και κιθάρα, ενώ κάποιες φορές χρησιμοποιείται και το ακορντεόν.
Ακούγοντας τα κομμάτια καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην πιστότητα της επανεκτέλεσης, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το πρωτότυπο. Το αναφέρουμε αυτό, επειδή η δισκογραφία έχει γεμίσει από πάσης φύσεως (και σοβαρότητας) επανεκτελέσεις.
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα τραγούδια αυτά έχουν υποστεί πλήθος από "παρεμβάσεις": από ασύστολη κλοπή μελωδιών και στίχων έως και εκτελέσεις που τα βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, κόβοντας ό,τι περισσεύει από τη λογική όλων αυτών που τα καρπώνονται. Σε απάντηση αυτών, ο Μπάμπης Γκολές με το μπουζούκι του εξακολουθεί να παίζει και να τραγουδά, μεταδίδοντάς μας τη γνώση, το μεράκι και το ήθος μιας εποχής που, παρ' όλο το πέρασμα των "τρένων" (αυτών που πάτησαν τους μάγκες και τους ρεμπέτες...), εξακολουθεί να ζει και να εμπνέει.
Αναρτησεις από: el.wikipedia.org

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More