3 Φεβ 2015

Γιατί η τιμή του πετρελαίου πιάνει «πάτο»

Ο ενθουσιασμός για τα «λουκέτα» σε πηγάδια των ΗΠΑ προκάλεσε ράλι τιμών στην τιμή του πετρελαίου στις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά τις πολύμηνες απώλειες. Οι προσδοκίες για «πάτο» στην αγορά, οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις.
Γιατί η τιμή του πετρελαίου πιάνει «πάτο»
Η Παρασκευή ήταν ημέρα με ρεκόρ για το πετρέλαιο: Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που το προϊόν εμφάνισε επτά συνεχόμενους μήνες με απώλειες. Στην εν λόγω περίοδο, το Brent που χρησιμοποιείται ως διεθνές σημείο αναφοράς, έχει διολισθήσει πάνω από 50% για να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών.
Συνέβη όμως και κάτι άλλο: Το Brent εμφάνισε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από το 2009. Ο ενθουσιασμός για την συρρίκνωση του αριθμού των πηγαδιών στις ΗΠΑ προκάλεσε εκτίναξη της τιμής άνω του 8%, με κλείσιμο πάνω από τα $50 ανά βαρέλι.
Μετά από δύο εβδομάδες με σχετική σταθερότητα, το ερώτημα που βασανίζει τους traders και τους αναλυτές είναι εάν «έπιασε πάτο» η τιμή. Υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν την άποψη ότι η τιμή έπιασε πάτο.
Πρώτον, τα πηγάδια στις ΗΠΑ. Οι πετρελαϊκές εταιρίες έθεσαν εκτός παραγωγής 100 πηγάδια την περασμένη εβδομάδα, με την μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία. Δεύτερον, οι μεγάλες πετρελαϊκές όπως η Royal Dutch Shell και η ConocoPhillips, έχουν περικόψει τα επενδυτικά τους προγράμματα κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Κι αυτό δημιουργεί την προοπτική να μειωθεί σημαντικά φέτος η παραγωγής εκτός OPEC, γεγονός που θα βοηθήσει την ισορρόπηση της αγοράς.
Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση αρχίζει να ανταποκρίνεται στην μείωση των τιμών. Η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ήταν κατά μέσο όρο 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, ενώ η συνολική ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα παραμένει σταθερά πάνω από τα 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι «ταύροι» της αγοράς πετρελαίου αναθάρρησαν επίσης από τα πρόσφατα σχόλια του γ. γ. του OPEC,Abdalla El-Badri, που είπε την περασμένη εβδομάδα ότι «ίσως οι τιμές να έχουν πιάσει πάτο».
Υπάρχουν όμως και πολύ ισχυροί λόγοι που δικαιολογούν την άποψη ότι η τιμή δεν έπιασε πάτο και ότι η πρόσφατη ανάκαμψη τιμών δεν είναι παρά ράλι για την κάλυψη short θέσεων. Πράγματι, αξίζει να σημειωθεί ότι τα hedge funds έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες short θέσεις στο West Texas Intermediate (την βασική αμερικανική ποικιλία) από τον Νοέμβριο 2010.
Τον σκεπτικισμό δικαιολογεί εν μέρει η υποτονική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΔΝΤ πρόσφατα υποβάθμισε την πρόβλεψη για την διεθνή ανάκαμψη 2015 και 2016 παρά την «τονωτική ένεση» από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.
Επιπλέον, μολονότι μειώνεται ο αριθμός των αμερικανικών πηγαδιών, η εγχώρια παραγωγή των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται κι έφτασε την περασμένη εβδομάδα σε υψηλό 31 ετών στα 9,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου επίσης αυξάνονται και ανήλθαν την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από το 1931.
Τέλος, μολονότι ο αριθμός των «λουκέτων» στα πηγάδια είναι εντυπωσιακός, οι αναλυτές της Morgan Stanley τονίζουν ότι οι περισσότερες περικοπές έγιναν σε πηγάδια με περιορισμένη αποδοτικότητα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο OPEC και ο «ηγέτης» του καρτέλ, η Σαουδική Αραβία, σκοπεύουν να μειώσουν την παραγωγή από τον σημερινό στόχο των 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Αντιθέτως μάλιστα, ορισμένα μέλη του καρτέλ αυξάνουν την παραγωγή.
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η παραγωγή του OPEC ήταν κατά μέσο όρο 30,37 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο καθώς η Αγκόλα και η Νιγηρία αύξησαν την παραγωγή.
Η προσφορά της Σ. Αραβίας και άλλων αραβικών μελών, έμεινε σταθερή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More