15 Φεβ 2015

Η Παγίδα του Μαιτρ Πούτιν

«Ο ρόλος του αμερικάνικού δολαρίου στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα είναι αυτός του ύστατου μέσου πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι το εθνικό νόμισμα των ΗΠΑ σε αυτήν την δομή είναι ο απόλυτος συσσωρευτής αξίας,η ανταλλαγή του με κάθε άλλη αξία στερείτε νοήματος. Αυτό που κάνουν οι χώρες των BRICS, ηγούμενες από την Ρωσία και την Κίνα, είναι να αλλάζουν τον ρόλο και θέση του αμερικάνικού δολαρίου……»https://olympiada.files.wordpress.com/2015/01/cf80cebfcf85cf84ceb9cebd2.jpg?w=435&h=289
Dmitri Kalinichenko
Οι επιθέσεις της Δύσης κατά του Πούτιν συνήθως βασίζονται στο γεγονός ότι ήταν πράκτορας της KGB. Για αυτό το λόγο θεωρείται σκληρός και ανήθικος. Ο Πούτιν έχει κατηγορηθεί για τα πάντα, κανένας όμως δεν τον κατηγόρησε ποτέ για έλλειψη ευφυίας.
Κάθε κατηγορία εναντίον του, δίνει περαιτέρω έμφαση στην ικανότητά του για γρήγορη αναλυτική σκέψη και στo να παίρνει ξεκάθαρες και ισορροπημένες οικονομικές αποφάσεις.

Συχνά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν αυτήν του την ικανότητα, με αυτή ενός μαιτρ στο σκάκι οποίος παίζει μια δημόσια ταυτόχρονη παρτίδα.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία των ΗΠΑ και γενικότερα της Δύσης μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι αυτή η πτυχή στην ανάλυση του χαρακτήρα του Πούτιν είναι απολύτως εύστοχη.
Παρά της πάμπολλες αναλύσεις περί οικονομικών επιτυχιών στο στιλ του Fox News και του CNN, σήμερα η Δυτική οικονομία, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, έχει πέσει στην παγίδα του Πούτιν και κανένας στην Δύση δεν μπορεί να βρει την έξοδο από αυτήν. Όσο η Δύση προσπαθεί να διαφύγει από αυτήν την παγίδα τόσο πιο πολύ παγιδεύεται.
Ποια είναι αυτή η τραγική παγίδα στην οποία έχει πέσει η Δύση και οι ΗΠΑ; Και γιατί σύσσωμα τα δυτικά ΜΜΕ και οι κορυφαίοι δυτικοί οικονομολόγοι την αποσιωπούν, σαν καλοφυλαγμένο στρατιωτικό μυστικό; Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την ουσία των πρόσφατων οικονομικών γεγονότων στην οικονομική τους διάσταση αφήνοντας στην άκρη την ηθική και γεωπολιτική τους διάσταση.
Αφού η Δύση διαπίστωσε την αποτυχία της στην Ουκρανία, βάλθηκε, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, να καταστρέψει την ρωσική οικονομία ρίχνοντας τις τιμές πετρελαίου και ως συνεπακόλουθο τις τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες είναι οι κύριες πηγές εσόδων από τις εξαγωγές και οι κύριες πηγές για την ανασύσταση των αποθεμάτων χρυσού.
Ας σημειωθεί, ότι η κύρια αποτυχία της Δύσης στην Ουκρανία δεν είναι στρατιωτική ή πολιτική, αλλά η άρνηση του Πούτιν να χρηματοδοτήσει το δυτικό εγχείρημα της Ουκρανίας από τον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό το γεγονός καταστά και το δυτικό εγχείρημα μη βιώσιμο στο κοντινό και αναπόφευκτο μέλλον.
Τελευταία φορά, υπό την προεδρία Ρήγκαν, τέτοιες ενέργειες όπως το ρίξιμο των τιμών πετρελαίου ήταν επιτυχής και οδήγησαν στην πτώση της ΕΣΣΔ. Η ιστορία όμως δεν επαναλαμβάνεται πάντοτε. Αυτήν την φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά για την Δϋση. Η αντίδραση του Πούτιν στις ενέργειες της Δύσης θυμίζει τζούντο και σκάκι,, όπου,η δύναμη του αντιπάλου χρησιμοποιείται εναντίον του αλλά με ελάχιστη χρήση της ίδιας της δύναμης και των αποθεμάτων του αμυνόμενου.
Η κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις του Πούτιν δεν γίνονται υπό το φως της δημοσιότητας. Για αυτό οι αποφάσεις του Πούτιν επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότητα και όχι τόσο στην προβολή.
Λίγοι καταλαβαίνουν την κάνει ο Πούτιν αυτήν την στιγμή και ακόμα λιγότεροι τι θα κάνει στο μέλλον.
Όσο και παράδοξο να φαίνεται, ο Πούτιν αυτήν την στιγμή πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο μόνο έναντι φυσικού χρυσού.
Φυσικά ο Πούτιν δεν το διατυμπανίζει σε όλο τον κόσμο και φυσικά ακόμα δέχεται δολάρια ως ενδιάμεσο μέσο πληρωμής. ¨Όμως μετατρέπει όλα τα δολάρια που προέρχονται από την πώληση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε φυσικό χρυσό.
Για να γίνει κατανοητό αυτό αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην δυναμική επέκτασης των αποθεμάτων χρυσού στην Ρωσία και να συγκρίνει κανείς τα στοιχεία με τα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα που προέρχονται από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ίδια περίοδο.
Στο τρίτο τρίμηνο του έτους η αγορά φυσικού χρυσού από την Ρωσία είναι στα υψηλότερα επίπεδα. Σε αυτό το τρίτο τρίμηνο του έτους η Ρωσία αγόρασε την απίστευτη ποσότητα των 55 τόνων, που είναι περισσότερη απ ότι από ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου μαζί (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία).
Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου αγόρασαν 93 τόνους του πολύτιμου μετάλλου στο τρίτο τρίμηνο του 2014. ¨Ήταν το 15ο συνεχόμενο τρίμηνο στο οποίο οι κεντρικές τράπεζες αγόραζαν παραπάνω χρυσό από ότι πουλούσαν. Από τους 93 τόνους που αγοράστηκαν από κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αυτήν την περίοδο το μερίδα του λέοντος των 55 τόνων αγοράστηκε από την Ρωσία.
Πριν λίγο καιρό Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, όπως είχε καταλήξει και ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο U.S. Geological Survey πριν μερικά χρόνια. Δηλαδή, η Ευρώπη δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς την προσφορά ενέργειας από την Ρωσία. Σε απλή μετάφραση, ο κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει αν τα αποθέματα ενέργειας της Ρωσίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αφαιρεθούν από την παγκόσμια προσφορά.
Για αυτό τον λόγο η Δύση, που βασίζεται στην ηγεμονία του πετροδολαρίου, είναι σε καταστροφική κατάσταση, δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία και η Ρωσία δέχεται να πουλήσει αυτά τα αποθέματα μόνο σε αντάλλαγμα για φυσικό χρυσό! Το κόλπο στο παιχνίδι του Πούτιν είναι ότι ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί ανεξάρτητα από το εάν η Δύση συμφωνήσει να αγοράσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο για, τεχνηέντως, φτηνό χρυσό ή όχι.
Επειδή η Ρωσία έχει συνεχή εισροή δολαρίων από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε κάθε περίπτωση έχει την δυνατότητα να μετατρέψει αυτά το δολάρια σε φυσικό χρυσό σε τρέχουσες τιμές, οι οποίες πιέζονται προς τα κάτω από την Δύση. Δηλαδή στην τιμή που έχει ο χρυσός, η οποία έχει τεχνηέντως και επίμονα υποτιμηθεί από την FED και το ESF, έναντι της αγοραστικές δύναμης που έχει το δολάριο, το οποίο έχει υπερτιμηθεί από την χειραγώγηση της αγοράς.
Ενδιαφέρον είναι ότι η υποτίμηση του χρυσού από ειδικό τμήμα της αμερικάνικής κυβέρνησης, το ESF (Exchange Stabilization Fund), με στόχο να σταθεροποιηθεί το δολάριο θεσπίσθηκε ως νόμος στις ΗΠΑ.
Στον χρηματοπιστωτικό κόσμο είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο χρυσός αποτελεί το αντιδολάριο.
Το 1971 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρτ Νίξον έκλεισε το παράθυρο χρυσού τερματίζοντας την μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, η οποία μέχρι τότε ήταν εγγυημένη μέσω της συμφωνίας του Bretton Woods του 1944.
Το 2014 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξανάνοιξε το παράθυρο χρυσού χωρίς να ρωτήσει για άδεια από την Ουάσιγκτον.
Αυτήν την στιγμή η Δύση χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της και των δυνάμεων της για να πιέσει την τιμή του χρυσού και του πετρελαίου προς τα κάτω. Από την μία για να στρεβλώσει την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα προς όφελος του δολαρίου και από την άλλη για να καταστρέψει την οικονομία της Ρωσίας, οι οποία αρνείται να παίξει το πειθήνιο προτεκτοράτο της Δύσης.
Σήμερα, αγαθά όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο φαίνονται σχετικά υποτιμημένα έναντι του δολαρίου. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας οικονομικής προσπάθειας εκ μέρους της Δύσης.
Και τώρα ο Πούτιν πουλάει ενέργεια έναντι δολαρίου, το οποίο είναι τεχνηέντως υπερτιμημένο ύστερα από προσπάθειες της Δύσης, με τα οποία δολάρια αγοράζει αμέσως χρυσό, ο οποίος είναι τεχνηέντως υποτιμημένος έναντι του δολαρίου μέσα από προσπάθειες της ίδιας της Δύσης!
Υπάρχει άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο στο παιχνίδι του Πούτιν. Το ρωσικό ουράνιο. Κάθε έκτη λάμπα στις ΗΠΑ εξαρτάται από την προμήθειά του, και το οποίο η Ρωσία πουλά στις ΗΠΑ επίσης έναντι δολαρίων.
Έτσι για αντάλλαγμα για το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ουράνιο η Δύση πληρώνει σε δολάρια, των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει τεχνηέντως υπερτιμηθεί έναντι του χρυσού και του πετρελαίου από την Δύση. Όμως ο Πούτιν χρησιμοποιεί τα ίδια αυτά δολάρια για να αποτραβήξει φυσικό χρυσό από την Δύση, η τιμή του οποίου έχει τεχνηέντως πιεστεί πάλι από την ίδια την Δύση.
Αυτός ο ιδιοφυείς οικονομικός συνδυασμός του Πούτιν φέρνει την Δύση στην θέση του φιδιού που επίμονα και σταθερά τρώει την ουρά του.
Η ιδέα αυτής της οικονομικής χρυσής παγίδας για την Δύση δεν προήλθε από τον ίδιο τον Πούτιν. Πιθανότατα προήλθε από τον σύμβουλο του Πούτιν για οικονομικά θέματα, τον δρ. Σεργκέι Γκλαζίεφ. Ειδάλλως γιατί ένας γραφειοκράτης σαν τον Γκλαζίεφ που φαίνεται να μην έχει κάποια οικονομική δραστηριότητα, είναι μαζί με άλλους Ρώσους επιχειρηματίες στην λίστα των προσώπων στους οποίους η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις Η ιδέα του οικονομολόγου Γκλαζίεφ εκτελέστηκε αριστοτεχνικά από τον Πούτιν με την πλήρη συγκατάβαση του Κινέζου ομολόγου του, Ξι Τζινπίγνκ.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον από αυτήν την σκοπιά έχει η δήλωση, που έκανε τον Νοέμβριο η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ξένια Γιουντάεβα, η οποία υπογράμμισε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να χρησιμοποιήσει χρυσό από τα αποθέματά της για την πληρωμή εισαγωγών εάν χρειαστεί. Είναι φανερό ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης έναντι της Ρωσίας αυτή η δήλωση έχει σαν αποδέκτες τις χώρες των BRICS και κυρίως την Κίνα.
Για την Κίνα η προθυμότητα της Ρωσίας να πληρώσει με χρυσό για αγαθά είναι πολύ βολική. Ιδού γιατί:
 Η Κίνα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα τα οποία είναι αποτιμημένα σε δολάρια. Αν λάβουμε υπόψιν το αυξανόμενο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ (πέντε φορές υπέρ της Κίνας), τότε αυτή η δήλωση στην χρηματοπιστωτική γλώσσα έχει ως εξής: “Η Κίνα σταματά να πουλά τα προϊόντα της έναντι δολαρίου”.
Τα οικονομικά μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να μην δώσουν προσοχή σε αυτό το γεγονός που είναι το σημαντικότερο στην πρόσφατη νομισματική ιστορία. Το θέμα δεν είναι ότι η Κίνα κυριολεκτικά αρνείται να πουλά τα προϊόντα της έναντι δολαρίου, αλλά ότι έχοντας δεχτεί δολάρια η Κίνα θα τα αντικαθιστά αμέσως με κάτι άλλο στα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος. Αλλιώς η δήλωση των κινεζικών αρχών .”Θα σταματήσουμε να αυξάνουμε τα αποθέματα σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα τα οποία είναι αποτιμημένα σε δολάρια”, χάνει την σημασία της. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα δεν θα αγοράζει πλέον ομόλογα αμερικανικού δημοσίου από τα δολάρια που προήλθαν από τις συναλλαγές από οποιοδήποτε κράτος, όπως έκανε μέχρι τώρα.
Έτσι η Κίνα θα αντικαταστατά τα δολάρια που θα εισπράττει σε ανταλλαγή για τα αγαθά της, όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά από όλες τις χώρες, για να μην αυξήσει τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος αποτιμημένα σε δολάρια. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι: Με τι θα υποκαθιστά η Κίνα τα δολάρια από το διεθνές εμπόριο; Με άλλο νόμισμα ή με άλλη αξία;
Η ανάλυση της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής της Κίνας δείχνει ότι πιθανότατα τα δολάρια προερχόμενα από το διεθνές εμπόριο, η μεγάλο μέρος από αυτά, θα αποκαθιστώνται σιωπηλά, πράγμα που γίνεται ήδη, από χρυσό.
Από αυτήν την άποψη η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι απολύτως επιτυχημένη και για την Μόσχα και για το Πεκίνο. Η Ρωσία αγοράζει αγαθά από την Κίνα έναντι χρυσού στην τρέχουσα τιμή του. Η Κίνα αγοράζει από την Ρωσία ενέργεια έναντι χρυσού στην τρέχουσα τιμή του. Σε αυτό το Ρωσο-Κινέζικο φεστιβάλ της ζωής υπάρχει χώρος για όλα, κινέζικα προϊόντα, ρώσικη ενέργεια και χρυσό, ως μέσο πληρωμής. Μόνο το αμερικάνικο δολάριο δεν χωρά σε αυτό το φεστιβάλ της ζωής. Κάτι το οποίο δεν εκπλήσσει. Το αμερικάνικο δολάριο δεν είναι κινέζικο προϊόν, ούτε ρώσική πηγή ενέργειας. Είναι μόνο ένα ενδιάμεσο χρηματικό μέσον συναλλαγής, ένα μη αναγκαίο ενδιάμεσο μέσον. Και είναι κοινή πρακτική να αποκλείεται ο μη αναγκαίος ενδιάμεσος σε μια συναλλαγή μεταξύ δυο ανεξάρτητων εμπορικών εταίρων.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η παγκόσμια αγορά για φυσικό χρυσό είναι υπερβολικά μικρή σε σχέση με την παγκόσμια αγορά για πετρέλαιο. Ιδιαιτέρως η παγκόσμια αγορά για φυσικό χρυσό είναι μικροσκοπική σε σχέση με την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, φυσικού αερίου, ουρανίου και προϊόντων.
Δίνεται έμφαση στον “φυσικό χρυσό” καθώς η Ρωσία σε ανταλλαγή για φυσικές πηγές ενέργειας, όχι “χάρτινες”, αποτραβά χρυσό από την Δύση, και αυτόν στην φυσική του μορφή και όχι στην χάρτινη (παράγωγα προϊόντα χρυσού). Το ίδιο κάνει και η Κίνα εισπράττοντας από την Δύση τεχνηέντως υποτιμημένο φυσικό χρυσό σε αντάλλαγμα για φυσικά προϊόντα προς την Δύση.
 Η ελπίδα της Δύσης ότι η Ρωσία και η Κίνα θα δεχτούν σαν μέσο πληρωμής για της πηγές ενέργειας και τα προϊόντα τους “shitcoin” ή αλλιώς “χάρτινο χρυσό” δεν επαληθεύτηκε. Η Ρωσία και η Κίνα ενδιαφέρονται μόνο για χρυσό και μόνο στην φυσική του μορφή ως το τελικό μέσο πληρωμής.
Ο τζίρος της αγοράς χρυσού σε μορφή αξιογράφων, μόνο σε μορφή futures, αποτιμάται σε 360 δις δολάρια τον μήνα. Η φυσική παραλαβή χρυσού είναι μόνο 280 εκατ. δολάρια τον μήνα. Δηλαδή η αναλογία μεταξύ εμπορίου χάρτινου χρυσού και φυσικού χρυσού είναι περίπου 1000:1.
Χρησιμοποιώντας των μηχανισμό για την απόσυρση ενός τεχνηέντως από την Δύση υποτιμημένου νομισματικού αγαθού (χρυσός) σε αντάλλαγμα για ένα τεχνηέντως υπερτιμημένου νομισματικού αγαθού (αμερικανικό δολάριο), ο Πούτιν ενεργοποίησε την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της παγκόσμιας ηγεμονίας του πετροδολαρίου. Έτσι ο Πούτιν έχει την Δύση σε εναγκαλισμό θανάτου για την οποία απουσιάζει κάθε θετική οικονομική πρόβλεψη. Η Δύση μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να υπερτιμήσει τεχνηέντως την αγοραστική δύναμη του δολαρίου, να υποτιμήσει την τιμή πετρελαίου και να υποτιμήσει τεχνηέντως την αγοραστική δύναμη του χρυσού. Το πρόβλημα για την Δύση είναι ότι τα αποθέματα της σε φυσικό χρυσό δεν είναι ανεξάντλητα. Για αυτό όσο η Δύση υποτιμά την την τιμή πετρελαίου και χρυσού έναντι του δολαρίου τόσο πιο γρήγορα χάνει τα υποτιμημένα αποθέματα χρυσού που δεν είναι ανεξάντλητα. Σε αυτήν την από τον Πούτιν αριστοτεχνικά παιγμένη οικονομική συναλλαγή ο φυσικός χρυσός μεταφέρεται γρήγορα προς την Ρωσία, την Κίνα, την Βραζιλία, το Καζακστάν και την Ινδία, τις χώρες των BRICS, από τα αποθέματα της Δύσης. Στο τρέχοντα ρυθμό με το οποίο μειώνονται τα αποθέματα της φυσικού χρυσού η Δύση δεν έχει τον χρόνο να κάνει κάτι εναντίον της Ρωσίας του Πούτιν πριν την κατάρρευση όλου του δυτικού οικοδομήματος του πετροδολαρίου. Στα σκάκι η κατάσταση στην οποία ο Πούτιν έχει φέρει τις ΗΠΑ λέγεται πίεση χρόνου.
Ο Δυτικός κόσμος δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια οικονομικά γεγονότα και φαινόμενα σαν αυτά τα οποία συμβαίνουν αυτήν την στιγμή. Η ΕΣΣΔ πωλούσε ταχύτατα χρυσό όταν πέφτανε οι τιμές πετρελαίου. Η Ρωσία ταχύτατα αγοράζει χρυσό καθώς πέφτουν οι τιμές πετρελαίου. Έτσι η Ρωσία καθίσταται πραγματική απειλή για το αμερικάνικό μοντέλο κυριαρχίας του πετροδολαρίου.
Η κύρια αρχή του μοντέλου της κυριαρχίας του πετροδολαρίου είναι να επιτρέπει στις Δυτικές χώρες, με ηγέτη τις ΗΠΑ, να ζούνε εις βάρος της εργασίας και των πόρων άλλων χωρών και λαών με βάση τον ρόλο που παίζει το αμερικάνικό δολάριο ως κυρίαρχο στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Ο ρόλος του αμερικάνικού δολαρίου στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα είναι αυτός του ύστατου μέσου πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι το εθνικό νόμισμα των ΗΠΑ σε αυτήν την δομή είναι ο απόλυτος συσσωρευτής αξίας,η ανταλλαγή του με κάθε άλλη αξία στερείτε νοήματος. Αυτό που κάνουν οι χώρες των BRICS, ηγούμενες από την Ρωσία και την Κίνα, είναι να αλλάζουν τον ρόλο και θέση του αμερικάνικού δολαρίου εντός του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Το εθνικό νόμισμα των ΗΠΑ καθίσταται, από τις συνδυασμένες κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, από ύστατο μέσο πληρωμών και συσσώρευσης σε ενδιάμεσο μέσο πληρωμών. Με στόχο να να ανταλλάσσεται αυτό το ενδιάμεσο μέσο πληρωμών με ένα άλλο, τον χρυσό.
Παραδοσιακά η Δύση έχει χρησιμοποιήσει δύο μεθόδους για να αποτρέψει απειλές εναντίον της ηγεμονικής θέσης του πετροδολαρίου στον κόσμο και τα σημαντικά προνόμια που συνεπάγονται από αυτήν για την Δύση.
Μια από τις μεθόδους, οι χρωματιστές επαναστάσεις. Η δεύτερη, η οποία εφαρμόζεται από την Δύση συνήθως όταν η πρώτη αποτυγχάνει, στρατιωτική επέμβαση και βομβαρδισμός.
Όμως στην περίπτωση της Ρωσίας και οι δύο μέθοδοι είναι είτε μη πραγματοποιήσιμες είτε μη αποδεκτές για την Δύση.
Κυρίως γιατί κατ αρχάς ο λαός της Ρωσίας,, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, δεν επιθυμεί να ανταλλάξει την ελευθερία το και το μέλλον των παιδιών του για δυτικά μπιχλιμπίδια. Αυτό είναι φανερό από τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του Πούτιν που δημοσιεύονται τακτικά στα δυτικά ΜΜΕ. Η προσωπική φιλία του προστατευόμενου της Ουάσινγκτον Ναβάλνι με τον γερουσιαστή Μακ Κέιν έπαιξε για αυτόν και την Ουάσιγκτον εάν πολύ αρνητικό ρόλο. Έχοντας ενημερωθεί για αυτό το γεγονός από τα ρωσικά ΜΜΕ 98% των Ρώσων θεωρεί τον Ναβάλνι ως υποχείριο των ΗΠΑ και ως προδότη των ρωσικών εθνικών συμφερόντων. Για αυτό οι δυτικοί επαγγελματίες, αν ακόμα έχουν σώας τας φρένας, δεν μπορούν να ονειρεύονται μια χρωματιστή επανάσταση στην Ρωσία.
Όσο για τον δεύτερο παραδοσιακό τρόπο της Δύσης, την στρατιωτική επέμβαση, η Ρωσία δεν είναι σίγουρα ούτε Γιουγκοσλαβία, ούτε Ιράκ, ούτε Λιβύη. Σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση με συμβατικά μέσα έναντι της Ρωσίας, στο έδαφος της Ρωσίας η Δύση, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Παρομοίως κάθε προσπάθεια πυρηνικού πολέμου κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού κτυπήματος αφοπλισμού, είναι μάταιη. Το ΝΑΤΟ απλούστατα δεν είναι τεχνικά ικανό να κτυπήσει την Ρωσία με τέτοια τρόπο ώστε αυτή να χάσει όλες τις πυρηνικές της δυνατότητες. Μια μαζική αντεπίθεση κατά του εχθρού ή διαφόρων εχθρικών χωρών θα είναι αναπόφευκτη. Και η συνολική της συνέπεια θα είναι αρκετή ώστε η ζωντανοί να ζηλεύουν τους νεκρούς. Αυτό σημαίνει ότι η ανταλλαγή πυρηνικών χτυπημάτων με μια χώρα όπως η Ρωσία δεν είναι η απάντηση για τα προβλήματα του πετροδολαρίου. Στην καλύτερη περίπτωση μια τελευταία νότα και ο τερματισμός της λειτουργίας του. Στην χειρότερη περίπτωση, ένας πυρηνικός χειμώνας και ο αφανισμός κάθε ίχνους ζωής στον πλανήτη εκτός για τα μεταλλαγμένα από την ακτινοβολία βακτήρια.
Η κυρίαρχη οικονομική ελίτ της Δύσης βλέπει και κατανοεί την κατάσταση. Κορυφαίοι δυτικοί οικονομολόγοι είναι σίγουρα ενήμεροι για την σοβαρότητα και την ανέλπιδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δύση πέφτοντας στην χρυσή παγίδα του Πουτιν. Καθώς όλοι γνωρίζουμε τον χρυσό κανόνα από την εποχή της συμφωνίας του Bretton Woods, “όποιος έχει τον περισσότερο χρυσό καθορίζει τους κανόνες”. Αλλά, όλοι στη Δύση σιωπούν περί αυτού. Σιωπούν γιατί κανείς δεν ξέρει πώς να βγουν από αυτήν την κατάσταση.
Εάν οι δυτικές κοινωνίες ενημερωθούν για το ερχόμενη οικονομική καταστροφή θα θέσουν στους υποστηρικτές του πετροδολαρίου άβολα ερωτήματα, σαν αυτά:
Για πόσο θα μπορεί η Δύση να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Ρωσία σε αντάλλαγμα για φυσικό χρυσό: Τι θα συμβεί με το αμερικάνικό πετροδολάριο εάν τα αποθέματα της Δύσης σε φυσικό χρυσό τελειώσουν με τα οποία πληρώνει το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ουράνιο όπως και κινεζικά προϊόντα;
Κανένας στη Δύση δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις φαινομενικά εύκολες ερωτήσεις.
Και αυτό λέγεται Ρουά Ματ, Κυρίες και Κύριοι. Το παιχνίδι τελείωσε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More