5 Φεβ 2015

Standard & Poor’s

Όταν τα εν οίκω γίνονται εν δήμω…

monsters
Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό υποχρεώθηκε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s με το αμερικανικό Δημόσιο το οποίο τον κατηγόρησε για ψευδείς αξιολογήσεις («φούσκωμα») επενδυτικών προϊόντων που συνδέονταν με επισφαλή ενυπόθηκα δάνεια με αντάλλαγμα αμοιβές από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες που τα πουλούσαν. Αποτέλεσμα: συνέβαλε στο ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης του 2007 – 2008 που παρέσυρε μετά τις ΗΠΑ και σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη.

Πρόκειται για τον ίδιο οίκο, που υποβαθμίζει ή αναβαθμίζει τράπεζες και οικονομίες χωρών, εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού τους. Πρόκειται, όντως, για έναν από τους «σκιώδεις», όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, οίκους αξιολόγησης που καθορίζουν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους τις τύχες ολόκληρων λαών και των οποίων οι «χρησμοί» χρησιμοποιούνται ως «ευαγγέλια» για τους διαφόρους θιασώτες των απρόσωπων αγορών στο όνομα των οποίων θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές και το μέλλον ολάκερων κρατών.
Ναι, πρόκειται για έναν από αυτούς τους οίκους που με τις κρίσεις και τις αξιολογήσεις τους θέτουν πάνω από τα κεφάλια μας λαιμητόμους και γίνονται πρόσφορα εργαλεία στα χέρια του κεφαλαίου προς τρομοκράτηση των πολιτών. Η Standard & Poor’s, λοιπόν, η «αδέκαστη», η υπεράνω όλων κριτής, κοινώς χειραγωγούσε την αγορά επειδή έπαιρνε μίζες από τους διάφορους αετονύχηδες. Τόσο απλά. Έτσι λειτουργούν οι …άγιες αγορές που καλούμαστε με ευλάβεια να εξευμενίζουμε με το αίμα των εργαζομένων και των λαών ανά τον κόσμο.
Θα ήταν πολύ ακραίο να σκεφτεί κανείς ότι η Standard & Poor’s ή και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης πήραν …μίζα για να διατυπώσουν τον έναν ή τον άλλο χρησμό; Ότι είναι εργαλείο στα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται; (π.χ. υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας). Ότι εμπλέκονται στη διαμόρφωση μιας μαγικής εικόνας ανάλογα με το από ποιόν τα «παίρνουν» προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά κέντρα; Αλήθεια, ποιος ελέγχει τους οίκους αξιολόγησης που μας ελέγχουν;
Για την ιστορία, πάντως, η Standard & Poor’s θα πληρώσει στο αμερικανικό Δημόσιο 1,38 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των αρχών 19 αμερικανικών Πολιτειών και της περιοχής της Κολούμπια για τις απώλειες που είχαν ως δημόσιες αρχές λόγω των αξιολογήσεών της. Ταυτόχρονα, θα καταβάλει και άλλα 125 εκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα της Καλιφόρνια ο οποίος υπέστη τεράστιες απώλειες χάρη στις αξιολογήσεις της.
Το λογικό ερώτημα βέβαια είναι γιατί το αμερικανικό Δημόσιο δεν «τέλειωσε» την Standard & Poor’s και όλα τα «αδελφάκια» της. Γιατί πολύ απλά οι οίκοι αξιολόγησης έχουν εξελιχθεί σε βασικό εργαλείο του καπιταλιστικού συστήματος που εξυπηρετεί πλειάδα σχεδιασμών εντός και εκτός συνόρων εντασσόμενοι και σε ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έτσι το μήνυμα ήταν μόνο: Μην το παρα..ξηλώνετε και μη δαγκώνετε το χέρι που σας τρέφει…
To match Feature USA-OCCUPY/FORECLOSURE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More