17 Απρ 2015

Με δήθεν ρήξεις δεν βάφονται αυγά

Ο Σόιμπλε έκοψε τα «ουάου» στην Ελλάδα ενώ τα ταμεία της χώρας αδειάζουν σε δύο εβδομάδες
Μαρία Τσολακίδη
Ένα αλαλούμ επικρατεί μεταξύ Ε.Ε και ελληνικής κυβέρνησης για την αμφιλεγόμενη συμφωνία στο Γιουρογκρούπ στις 24 Απριλίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, επέλεξε να κάνει μία κίνηση ματ στην ελληνική πλευρά μιλώντας απαξιωτικά για την Ελλάδα μέσα στην Ουάσιγκτον.
Μάλιστα το συμβάν έγινε κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Ινστιτούτου Brookings για το οποίο έγινε μεγάλος ντόρος ότι σε αυτό θα μιλήσει και ο κύριος Βαρουφάκης.  «Η Ελλάδα είναι πηγάδι χωρίς πάτο αφού έχει πάψει να είναι ανταγωνιστική«, είπε ο Γερμανός υπουργός κλείνοντας το θέμα του επικείμενου Γιουρογκρούπ πριν ακόμα αυτό ξεκινήσει. Πριν ανέβει στο βήμα ο κύριος Βαφουφάκης, ήδη ο κύριος Σόιμπλε έχει απλώσει παντού αγκάθια ακόμα και σε ένα Ινστιτούτο για το οποίο ο Σύριζα κόπτεται ότι είναι καλός φίλος του Έλληνα υπουργού.
Χρεοκοπία; Ε,και;
Ο κ. Σόιμπλε είναι βέβαιος ότι κανείς δεν περιμένει καμία λύση για την Ελλάδα στις 24 Απριλίου. Αυτό όμως που έμεινε από την όλη ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings  είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν καμία πλέον ανησυχία για μία χρεοκοπία της Ελλάδα και για μία πιθανή έξοδό της από την ευρωζώνη. «Αν κοιτάξετε την Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως σύνολο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών μας λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το οτιδήποτε θα συμβεί. Δεν μπορείτε να δείτε καμία μόλυνση«, είπε ο Γερμανός υπουργός.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγή της Ε.Ε, κανείς από τους αξιωματούχους της Ένωσης δεν περιμένει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο. Αντιθέτως, ακόμα γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες θα συνεχιστούν με αργό ρυθμό και μετά από αξιολογήσεις των μεταρρυθμιστικών μέτρων μιας νέας λίστας. «Όταν υπάρξει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει τους νόμους και σε κάποια στιγμή οι θεσμοί θα διενεργήσουν μια αξιολόγηση της υλοποίησης και μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορεί να καταβληθεί η βοήθεια. Εάν κανείς έχει την εντύπωση ότι η βοήθεια μπορεί να καταβληθεί τον Απρίλιο, νομίζω ότι αυτό είναι λάθος«, δήλωσε πηγή της Ε.Ε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Τα παιδία παίζει
Μετά από όλα τα αρνητικά μηνύματα από την Ε.Ε, η ελληνική κυβέρνηση συζητάει για να συζητάει. Ο υπουργός Τσακαλώτος αποδίδει τα απανωτά λάθη της κυβέρνησης στην απειρία της κυβέρνησης ενώ ο σκιώδης πρωθυπουργός, Αλέκος Φλαμπουράρης, πρότεινε δημοψήφισμα πετώντας την καυτή πατάτα της πιθανής χρεοκοπία της χώρα στον ελληνικό λαό. Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης αντιμετωπίζει την κρίσιμη κατάσταση ρευστού της χώρας ως αστείο λέγοντας ότι  «δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου«.
Τέλος τα δίφραγκα
Σίγουρα δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις αρχές Μαΐου δεν θα υπάρχει ρευστό στην Ελλάδα για να καλύψει τόσο τις εξωτερικές όσο και τις εσωτερικές της υποχρεώσεις. «Σε δύο εβδομάδες αδειάζουν τα ταμειακά διαθέσιμα«, είπε ο κύριος Κώστας Μποτόπουλος στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1. Ο κύριος Μποτόπουλος αναφέρθηκε σε ένα «ατύχημα» που μπορεί να συμβεί. Την λέξη «ατύχημα» έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Σόιμπλε πολλές φορές κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε με την Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο. «Ατύχημα» ή προμελετημένη κίνηση το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για τον ελληνικό λαό ακόμα κι αν σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More