25 Ιουν 2015

Η ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ ΘΕΡΙΕΥΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*   
Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος της επέλασης στις εκλογές των κομμάτων της άκρας Δεξιάς στη Σκανδιναβία. Ξεκίνησε από εκεί που είχε πρωτοεμφανιστεί το φαινόμενο της ρατσιστικής ξενοφοβίας εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών -από τη Δανία, όπου την Πέμπτη έγιναν βουλευτικές εκλογές. Το ακροδεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (DF είναι το δανέζικο ακρωνύμιό του) έσπασε το φράγμα του 20% (!) για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές (το είχε ήδη σπάσει στις ευρωεκλογές του 2014) και πήρε 21,1% των ψήφων. Οχι μόνο αυτή η θεαματική αύξηση από το 12,3% που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές του 2011, με τον σχεδόν διπλασιασμό της εκλογικής του απήχησης, αλλά και το απίστευτο γεγονός ότι το DF αναδείχθηκε πρώτο κόμμα της Δεξιάς (!) στη Δανία, σημάδεψαν καθοριστικά αυτές τις εκλογές όχι μόνο στη Δανία αλλά και σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία και την Ευρώπη. Πρώτο κόμμα της Δεξιάς! Κατά 8,8 εκατοστιαίες μονάδες ανέβηκε η δανική ακροδεξιά, κατά 7,2 μονάδες καταποντίστηκε το κόμμα του πρώην δεξιού πρωθυπουργού Λαρς Λέκε Ράσμουσεν -έπεσε από το 26,7% στο 19,5%. Ολοι οι ψηφοφόροι που έφυγαν από τη Δεξιά πήγαν στην ακροδεξιά! Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία -σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία η ρατσιστική άκρα Δεξιά επελαύνει εκλογικά και καθορίζει σε μερικές περιπτώσεις ή ασκεί σοβαρότατη επιρροή σε άλλες περιπτώσεις σε θέματα που προβάλλει. Οι πριν από τέσσερις-πέντε δεκαετίες πασίγνωστοι σε όλο τον κόσμο για τη μεγαλοψυχία τους απέναντι στους πρόσφυγες Σκανδιναβοί δεν θέλουν πια να συναγελάζονται με τους «κατώτερης φυλής» πρόσφυγες που φτάνουν στις χώρες τους.
Παράλληλα, το Δανικό Λαϊκό Κόμμα είναι το πιο αντι-ΕΕ κόμμα που υπάρχει στη Δανία. Αυτό του επέτρεψε στις περσινές ευρωεκλογές να βγει πρώτο (!!!) κόμμα στη Δανία, παίρνοντας το 26,6% των ψήφων. Με άλλα λόγια, η αντι-ΕΕ ρητορική του DF το έκανε πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές, δίνοντας στην ακροδεξιά της Δανίας την ηγεμονική θέση στις αντι-ΕΕ διαθέσεις εκείνου του τμήματος του πληθυσμού της χώρας του Βορρά που εμφορείται από τέτοιες ιδέες. Σε ό,τι αφορά στις φετινές βουλευτικές εκλογές, η ακροδεξιά πήρε 37 έδρες από 22 που είχε (+17 έδρες) ενώ η Δεξιά πήρε 34 από 47 που είχε (-13 έδρες). Στον προηγούμενο κεντροαριστερό συνασπισμό που είχε επικεφαλής τη Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, το κυριότερο κόμμα, αυτό των Σοσιαλδημοκρατών, αύξηση τη δύναμή του κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα και πήρε 26,3% από 24,8% που είχε. Λόγω της δεξιάς γραμμής που ακολούθησαν όμως οι Σοσιαλδημοκράτες την τετραετία που είχαν τη διακυβέρνηση της Δανίας, καταποντίστηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι σύμμαχοί τους, χάνοντας συνολικά όχι μία και δύο, αλλά... 25 (!) έδρες, όταν το δανέζικο κοινοβούλιο έχει όλες κι όλες 179 έδρες.
Ειδικά τα αριστερότερα των Σοσιαλδημοκρατών κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση της Τόρνινγκ-Σμιτ υπέστησαν πανωλεθρία στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης. Εχασαν τις μισές τους έδρες! Από 54 που είχαν πήραν μόνο 29! Στον χώρο της Κεντροαριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 3 έδρες παραπάνω (47 από 44 που είχαν), αλλά ο μεγάλος κερδισμένος ήταν οι Εναλλακτικοί, ένα δανέζικο μείγμα οικολόγων και αγανακτισμένων, οι οποίοι κατόρθωσαν να μπουν στο Φόλκετινγκ, όπως λέγεται το δανικό κοινοβούλιο, παίρνοντας 9 έδρες. Συνυπολογίζοντας και τις 4 έδρες από τη Γροιλανδία με τους 57.000 κατοίκους και από τα νησιά Φερόες με τους 50.000 κατοίκους, που όλες τους πήγαν στην Κεντροαριστερά, ο τελικός κοινοβουλευτικός συσχετισμός που διαμορφώθηκε είναι 90 βουλευτές της Δεξιάς και 89 της Κεντροαριστεράς! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτός που πιθανότατα θα γίνει πρωθυπουργός στη Δανία είναι αυτός που υπέστη τη μεγαλύτερη συντριβή!
Πρόκειται για πραγματική γελοιοποίηση του κοινοβουλευτισμού, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι ο αρχηγός της άκρας Δεξιάς του DF, ο οποίος ονομάζεται Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, ο θριαμβευτής των εκλογών, αρνείται κατηγορηματικά να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη Δεξιά για να μη νοθεύσει το πρόγραμμά του. Αποκλείεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον έτσι δηλώνουν- οι Δανοί ακροδεξιοί να πάρουν υπουργεία. Απλώς θα στηρίζουν κατά περίπτωση τη δεξιά κυβέρνηση του Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, υποχρεώνοντάς την να παίρνει μέτρα των οποίων θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Ο Ράσμουσεν, το κόμμα του οποίου, όπως προαναφέραμε, συνετρίβη στις εκλογές χάνοντας 7,2 εκατοστιαίες μονάδες και 13 έδρες, είναι πολύ αποδυναμωμένος και οι ακροδεξιοί μπορούν να τον ανατρέψουν οποιαδήποτε στιγμή, αν αποφασίσουν κάτι τέτοιο.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More