12 Ιουλ 2015

Ο γάμος κάνει κακό στη... σιλουέτα

Υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος έχουν οι παντρεμένοι συγκριτικά με τους ανύπαντρους, υποστηρίζει νέα μελέτη
Ο γάμος κάνει κακό στη... σιλουέτα



Ο γάμος βλάπτει σοβαρά τη... σιλουέτα, υποστηρίζουν ελβετοί και γερμανοί επιστήμονες και αυτό επειδή, όπως φάνηκε από τη μελέτη τους, τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από ό,τι τα ανύπαντρα ζευγάρια.

Οι παλιοί ονόμαζαν την εν λόγω κατάσταση «το δέσιμο του γαϊδάρου», οι επιστήμονες από τo Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στο Βερολίνο, παρ' όλα αυτά, το αποδίδουν στο γεγονός ότι οι παντρεμένοι ασκούνται λιγότερο και τρώνε καλύτερα από τους ελεύθερους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αυξημένο σωματικό βάρος.

«Ζυγίζοντας» την υγεία

Οπως δημοσιεύουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Social Science & Medicine», στο πλαίσιο της μελέτης τους συνέκριναν τον ΔΜΣ - ο οποίος βασίζεται στην αντιστοιχία ύψους - βάρους - των παντρεμένων εθελοντών με εκείνον των ανύπαντρων συμμετεχόντων. Ο υψηλός δείκτης, υπογραμμίζουν, συνοδεύεται από τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων, όπως π.χ. ο διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση αφορούσαν 10.226 εθελοντές από την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη τέτοιας κλίμακας η οποία συγκρίνει την οικογενειακή κατάσταση με τον Δείκτη Μάζας Σώματος με στοιχεία από εννέα χώρες.

Μέσα από ένα ερωτηματολόγιο οι ειδικοί εξέτασαν τους λόγους που κρύβονται πίσω από τη διαφορά ως προς το σωματικό βάρος των εθελοντών, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Παντρεμένοι εναντίον ανύπαντρων

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως υγιής χαρακτηρίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (το ύψος σε εκατοστά διά του βάρους) που κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 25. Στην κατηγορία των υπέρβαρων συγκαταλέγονται όσοι έχουν ΔΜΣ στο 25-30, ενώ παχύσαρκα θεωρούνται τα άτομα που βρίσκονται πάνω από το 30.

Από τη μελέτη φάνηκε ότι ο μέσος ΔΜΣ των ανύπαντρων ανδρών που έλαβαν μέρος στη μελέτη άγγιζε το 25,7 ενώ στην περίπτωση των παντρεμένων ο αριθμός αυτός ανέβαινε στο 26,3. Οι ανύπαντρες γυναίκες πάλι εμφάνιζαν μέσο ΔΜΣ 25,1 και οι παντρεμένες «ανέβαιναν» κατά 0,5 μονάδες στο 25,6.

Αυτές οι σχετικά μικρές διαφορές σε αριθμητικό επίπεδο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, για μια γυναίκα ύψους 1,65 μ. και έναν άνδρα ύψους 1,80 μ. μεταφράζονται σε μια διαφορά της τάξεως των δύο κιλών.

«Από τα ευρήματά μας φάνηκε ότι οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία» αναφέρουν οι ειδικοί. «Σε αυτή την περίπτωση ο θεσμός του γάμου και διάφορες αλλαγές ως προς τις συνήθειες των παντρεμένων συντρόφων συνδέονται άμεσα με τη διατροφή και την κατάσταση του σωματικού τους βάρους» υποστηρίζει ο Ραλφ.

Η συντροφικότητα φέρνει… ποιότητα

Συγκεκριμένα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι παντρεμένοι άνδρες  τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες μη επεξεργασμένες τροφές και περισσότερα βιολογικά προϊόντα, τη στιγμή που οι ανύπαντροι κατέφευγαν συχνότερα στο γρήγορο φαγητό και στα έτοιμα γεύματα.

«Κάτι τέτοιο μάς δείχνει ότι οι άνδρες που βρίσκονται σε μια μακροχρόνια σχέση επιλέγουν πιο συνειδητά τι θα καταναλώσουν, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε πιο υγιεινές επιλογές συγκριτικά με τους υπολοίπους» σχολιάζει από την πλευρά της η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Γιούτα Μάτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More