13 Αυγ 2015

Ελληνικής Έμπνεύσης η Νέα τεχνική Ανώδυνης Αυξητικής Μαστών

Εμφάνιση Dr Lyras Ioannis photo.jpgΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ Η  ΝΕΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΔΥΝΗ  ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣΤΩΝ TRIPLANE-NO PAIN....

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΔΡ ΙΩΑΝΝΗ ΛΥΡΑ

 Το ντεκολτέ (ακάλυπτο τμήμα) του λαιμού-στήθους αποτελεί σημείο «ορόσημο»  του γυναικείου σώματος. Όσες γυναίκες δεν είχαν την εύνοια της τύχης σε αυτό το θέμα,  είτε διότι γεννήθηκαν χωρίς όμορφους μαστούς, είτε διότι τους έχασαν μετά από εγκυμοσύνες ή νόσους, κάποια στιγμή επιζητούν τις ιατρικές υπηρεσίες των έμπειρων σε αυτές τις επεμβάσεις πλαστικών χειρουργών.  Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να προχωρήσουν στην επέμβαση της αυξητικής πλαστικής μαστών. Υπολογίζεται ότι από το 1960, περίπου 10 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, φέρουν εμφυτεύματα στο στήθος  τους για επανορθωτικούς  ή αισθητικούς  λόγους. Σε γενικές γραμμές η επέμβαση μεγέθυνσης μαστών θεωρείται ασφαλής και συνεχίζει  να είναι πολύ δημοφιλής. Εξάλλου μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία γύρω και από την χρησιμότητα του λιπώδους ιστού από άλλο  σημείο του σώματος ως προσθετικό  υλικό για μία μετρίου  μεγέθους μεγέθυνση μαστών. Μετά το 2000 η χρήση του αυτόλογου λιπώδους ιστού είναι επίσης αποδεκτή επιστημονικά και διαδεδομένη ως έγκυρη κύρια ή εναλλακτική (και υπό προϋποθέσεις αποτελεσματική) μέθοδος μεγέθυνσης μαστών.

Σκοπός –στόχος της τεχνικής

Για τη συγκεκριμένη νέα τεχνική επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο στήθος με ανθρωπομετρικά υπολογισμένες τις τρεις διατάσεις (ύψος, πλάτος, προβολή) και απόλυτη  κάλυψη ολοκλήρου του ξένου σώματος από τον μείζονα θωρακικό μυ και από  αυτομεταμοσχευμένο  λιπώδη ιστό από άλλη περιοχή του σώματος προσφέροντας ταυτόχρονα ανεμπόδιστη φυσική κινητικότητα και συμπεριφορά ολοκλήρου του
νεοδημιουργημένου  ή επανορθωμένου μαστού.

Σιλικόνη η λίπος ;

Γιατί όχι και τα δύο;  Τώρα χάρη στη νέα προσωπική μας τρισδιάστατη μικτή μέθοδο τριών επιπέδων (3D composite triple plane)  με την χρήση των ιατρικών εμφυτευμάτων συνεκτικής σιλικόνης οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία όχι μόνο  να αποκτήσουν ένα αρμονικό με το σώμα τους στήθος, άλλα και  ένα συνολικά σμιλευμένο κορμί  αφού το  λίπος  που θα τοποθετηθεί στους μαστούς, λαμβάνεται  από περιοχές όπως «γλουτοί, κοιλιά, γόνατα, μηροί, προγούλι κλπ». Εάν μάλιστα αυτός ο ιστός εμπλουτισθεί με αιμοπετάλια πλάσματος  PRP (platelet rich plasma), τότε από επιστημονική άποψη το βιολογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο άρτιο.

Νέα σύνθετη τεχνική

Η νέα τεχνική triple plane είναι η πιο πλήρης και ολιστική τεχνική αυξητικής μαστών και δίνει στην ενδιαφερόμενη ένα φυσικό αποτέλεσμα μεγεθυντικής πλαστικής . Είναι σύνθετη και αποτελείται από δύο μέρη.
Την λιποαναρρόφηση από περιοχές όπως οι γλουτοί, η μέση και τα γόνατα και άμεση λιπομεταφορά στο στήθος και ακολούθως την τοποθέτηση εμφυτευμάτων σιλικόνης με την τεχνική *διπλού επιπέδου. Οι γυναίκες τώρα αποκτούν εύκολα με την συγκεκριμένη τεχνική το όμορφο-σταγονοειδές σχήμα μαστών που επιθυμούν.
Έτσι η τελική εικόνα είναι ένα φυσικό-όμορφο στήθος σε ένα πιο καλοσχηματισμένο σώμα. Οι καμπύλες τονίζονται περισσότερο και η θηλυκή πλευρά αναδεικνύεται.

Τεχνική

Η μέθοδος composite no pain triple plane  είναι ένας συνδυασμός παλαιότερων τεχνικών  και τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με άλλες μεθόδους είναι ότι εστιάζει στην τοποθέτηση ειδικών εμφυτευμάτων σε μια θέση η οποία καταλαμβάνει και τις δύο συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές (διπλό επίπεδο-υπομυικό και υποαδενικό) αλλά και του ιδίου λιπώδους ιστού ως μόσχευμα το οποίο θα καλύψει όλες τις υπόλοιπες περιοχές που μέχρι σήμερα οι πλαστικοί χειρουργοί άφηναν ακάλυπτες.

 Έτσι, με την συγκεκριμένη μέθοδο έχουμε την εξής ανατομική-γλυπτική προσέγγιση:

1-ο και 2-ο  (επίπεδο) Στον άνω πόλο (ντεκολτέ) η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται υπομυικά  (κάτω από τον θωρακικό μυ) ενώ στον κάτω πόλο η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται υπομαστικά (δηλαδή κάτω από τον μαστικό αδένα). Οι δύο αυτές περιοχές ουσιαστικά είναι και οι σωστές ανατομικές περιοχές ενώ μεταξύ των δύο αυτών περιοχών βρίσκεται το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω.
3-ο (επίπεδο) Εάν ο κάτω πόλος είναι μικρός και ανεπαρκής λόγω του ότι το προς μεγέθυνση στήθος ήταν πολύ μικρό (κάτι πολύ συχνό)  τότε η χρήση λίπους από άλλες περιοχές που υπάρχει τοπική συσσώρευση λιπώδους ιστού είναι χρήσιμη για τον σχηματισμό του κάτω και πλαγίου ημισφαιρίου του στήθους (κάτω πόλος, ντεκολτέ και πλάγιο γέμισμα). Αυτή γίνεται ταυτόχρονα με την αυξητική πλαστική του μαστού με σκοπό την πλήρη κάλυψη του ενθέματος σιλικόνης και την αισθητική ενίσχυση των περιοχών που το εμφύτευμα δεν δύναται να γεμίσει.

Οδός  προσπέλασης

Ο προς μεταμόσχευση λιπώδης ιστός, εισέρχεται στις προσχεδιασμένες προκαθορισμένες περιοχές μέσω λεπτής κάνουλας δια μικρών οπών στον ομφαλό, την θηλαία άλω ή όποιων ουλών ή τατουάζ τυχόν προϋπάρχουν στον θώρακα. Ο ιστός αυτός θα λειτουργήσει ως καλυπτικό ή ως υπόστρωμα, αναλόγως της ανατομικής περιοχής. Ακολούθως θα τοποθετηθεί το ιατρικό εμφύτευμα. Φυσικά, η επιλογή της τομής προσπέλασης για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος σιλικόνης βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της ενδιαφερόμενης αναλόγως με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του προϋπάρχοντος στήθους (η μικρή  αυτή  και διακριτική τομή γίνεται είτε από την θηλαία άλω είτε από την υπομάστιο πτυχή κάτω από το στήθος).


Ενθέματα

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται  είναι εγκεκριμένης προέλευσης και απολύτως ασφαλή. Επίσης ο λιπώδης ιστός είναι απόλυτα ασφαλής και βιολογικά ενεργός, οδηγώντας προοδευτικά στην γενική αναδιοργάνωση των γειτονικών ιστών και την πλήρη κάλυψη του ξένου σώματος (ένθεμα).


Αναισθησία «no pain»

 Η  επέμβαση «τριών επιπέδων» (μικτή τροποποιημένη τεχνική δύο επιπέδων) πραγματοποιείται  με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (ελαφρά μέθη) σε οργανωμένη κλινική ή νοσοκομείο.


Ηλικία-έλεγχος-νοσηλεία

Οι ανάγκες της κάθε ενδιαφερομένης είναι διαφορετικές και το κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.  Η αυξητική μαστών, πραγματοποιείται μετά την ηλικία των 18 και αφού έχει προηγηθεί λεπτομερές ιστορικό και πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος (μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, ΗΚΓ κ.τ.λ.), διερευνώντας την καλή υγεία της ασθενούς, και των μαστών της διασφαλίζοντας έτσι  το επιθυμητό προβλέψιμο και ασφαλές τελικό αποτέλεσμα.  Η επέμβαση δεν χρειάζεται διανυκτέρευση  στην κλινική , αλλά ολιγόωρη παραμονή για την άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση.
Η τεχνική είναι και μακροπρόθεσμα πολύ ασφαλής και δεν εμποδίζει σε τίποτα τις εξετάσεις του μαστού, τον θηλασμό και την αισθητικότητα.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου ( σε διάφορες παραλλαγές )  όπως αποδεικνύεται από την εμπειρία μας  άλλα και από το βαθμό ικανοποίησης των χειρουργημένων ασθενών μας αποδεικνύονται πολλά. Είναι ανώδυνη (no pain) διότι ο μείζων θωρακικός μυς κατά την μέθοδο dual plane δεν διατείνεται και έτσι αποφεύγεται ο συνεχής και διαρκής μετεγχειρητικός επώδυνος μυϊκός σπασμός της πλήρως υπομυικής (totally submuscular) τεχνικής. Επίσης η ευκολία της τεχνικής, η αισθητική και καλλιτεχνική πληρότητα της επέμβασης, η απαλλαγή από δύο ταυτόχρονα αισθητικά προβλήματα σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, η τοπική αναισθησία με νευροληπτοαναλγησία, η προεπιλογή του αποτελέσματος από την ενδιαφερόμενη, η απόλυτα φυσική κινητικότητα του νέου στήθους  λόγω του μη εγκλωβισμού του εμφυτεύματος κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ,  η αποφυγή προβλημάτων (πχ πτυχώσεις) από την ανεπαρκή ίστικη  κάλυψη του εμφυτεύματος σιλικόνης  στις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες τεχνικές και η ασφάλεια της μεικτής τεχνικής, καθιστούν την «ΣΥΝΘΕΤΗ ΤΡIΠΛΕΙΝ»  ως την πρώτη μας επιλογή σήμερα, χωρίς όμως να αποκλείονται οι άλλες τεχνικές όταν η ένδειξη είναι διαφορετική.



Κινητικότητα-animation

Ιδιαίτερη σημασία έχει για την φιλοσοφία της νέας τεχνικής η φυσική κινητικότητα ενός χειρουργημένου νεοδημιουργημένου ή επαναδημιουργημένου στήθους. Η τεχνική dual plane (διπλού επιπέδου) που μέχρι τώρα χρησιμοποιούμε στα περισσότερα περιστατικά μας, εγγυάται τον μη εγκλωβισμό του εμφυτεύματος από τον μείζονα θωρακικό μυ. Με την τεχνική dual plane ο άνω πόλος είναι καλυμμένος  από την μυϊκή  ζώνη, αλλά στον κάτω πόλο το εμφύτευμα αφήνεται ακάλυπτο να λειτουργήσει ως «εκκρεμές» στις απλές καθημερινές ή έντονες αθλητικές δραστηριότητες ανάλογα και σε αρμονία με την κινητικότητα του σώματος.
Το εμφύτευμα στον κάτω πόλο, το πλάγιο γέμισμα και το ντεκολτέ, καλύπτονταν μέχρι σήμερα μόνο από τον υπάρχοντα αδενικό ιστό της χειρουργημένης ή από οποιαδήποτε ποσότητα λίπους προϋπήρχε στο θώρακα.
Τώρα η χρήση του αυτομεταμοσχευμένου λίπους εγγυάται την κάλυψη και των δύσκολων σημείων ενώ το εμφύτευμα παραμένει ελεύθερο να κινείται με φυσικό-παθητικό τρόπο-όχι όπως παλιότερα που παρέμενε ακίνητο και εγκλωβισμένο ως μέρος του μυός.
Έτσι, η κινητικότητα του νέου στήθους με τη χρήση  αυτή της «τροποποιημένης dual plane» τεχνικής είναι πολύ φυσική και ταυτόχρονα το μικρότερο εμφύτευμα (που λόγω του προστιθέμενου λιπομοσχεύματος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί, παραμένει ελεύθερο και απόλυτα καλυμμένο και έτσι είναι αδύνατο να ιχνηλατηθεί.


Συμπέρασμα

Τα αποτελέσματα  της «μικτής τριπλής-τρισδιάστατης μεθόδου» είναι τα πιο φυσικά που μπορεί να φανταστεί κανείς!! Το στήθος κινείται φυσιολογικά, είναι σταγονοειδές, αφράτο, μαλακό και σφριγηλό και ακολουθεί με φυσικότητα τις κινήσεις του σώματος. Η ευκολία της επεμβάσεως που διαρκεί μόνον 2 ώρες, η απλότητα της τοπικής αναισθητικής μεθόδου και η νοσηλεία μερικών ωρών μετά την οποία η χειρουργημένη μπορεί να ταξιδέψει αυθημερόν, καθιστά την μέθοδο προνομιούχο σε σχέση με τις απλές τεχνικές.

Υπέροχα νέα λοιπόν, αυξητική μαστών και λιποαναρρόφηση-λιπογλυπτική  ταυτόχρονα αναδεικνύοντας ένα καλλίγραμμο σώμα  σε συνδυασμό με το στήθος σε μέγεθος, σχήμα, θέση και σύσταση της προσωπικής επιλογής κάθε ενδιαφερόμενης γυναίκας.


Ο σχεδιαστής και συγγραφέας της μεθόδου Δρ Ιωάννης Λύρας , είναι Αισθητικός & Επανορθωτικός Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής.
Επίτιμος Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα.
 www.ioannislyras.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More