12 Φεβ 2016

εωργία Βασιλειάδου - Σαν σήμερα το 1980, έφυγε από κοντά μας ίσως η καλύτερη Ελληνίδα κωμικός όλων των εποχών.

Γεωργία Βασιλειάδου
 Η Γεωργία Βασιλειάδου, με πραγματικό όνομα Γεωργία Αθανασίου, η πιο αγαπημένη ίσως διαχρονικά Ελληνίδα κωμικός, έχει μείνει στην ιστορία ως η «πιο όμορφη-άσχημη» του Ελληνικού Κινηματογράφου. Αστείρευτο ταλέντο, μοναδικό στυλ, αξεπέραστες και αξέχαστες ερμηνείες, ατάκες που έμειναν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη σε συνθήκες φτώχειας. Έμεινε πολύ νωρίς ορφανή από πατέρα, ενώ είχε εννιά αδέλφια. Στην παιδική της ηλικία δεν γνώρισε τι σημαίνει ανεμελιά και παιχνίδι. Δεν πήγε σχολείο, γιατί έπρεπε να συνεισφέρει όσο γινόταν στην επιβίωση της οικογένειας. Σε ηλικία 7 ετών δούλευε στο κορνιζάδικο του θείου της, αλλά στις ελάχιστες ελεύθερες ώρες της έβρισκε διέξοδο στο τραγούδι. Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, άρχισε να σπουδάζει φωνητική στη Γεννάδιο Σχολή το 1923. Λίγο αργότερα εγκατέλειψε το κλασικό τραγούδι και την όπερα και μεταπήδησε στο θέατρο. Έκανε το ντεμπούτο της σε επιθεώρηση, όπου την είδε η Μαρίκα Κοτοπούλη και εντυπωσιασμένη από το ταλέντο της, την προσέλαβε στο θίασό της. Το 1932 μεταπήδησε στον θίασο του Αιμίλιου Βεάκη, όπου έμεινε μέχρι το 1935, εποχή που ο γάμος της διαλύθηκε, και αποφάσισε να αφοσιωθεί στη μικρή της κόρη.
Το 1945 άρχισε η δεύτερη καριέρα της. Ο Αλέκος Σακελάριος είδε πάνω της τα χαρακτηριστικά που χρειαζόταν για έναν ρόλο στη θεατρική παράσταση «Τα κορίτσια της παντρειάς» κι έτσι άρχισε η απογείωση της με μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, παίζοντας εκπληκτικά σε τρεις διαδοχικές ταινίες της Φίνος Φιλμ: «Ο Γρουσούζης», «Η Ωραία των Αθηνών» και «Η Καφετζού». Με την ταινία «Η Θεία από το Σικάγο» (1957) γνώρισε κυριολεκτικά την αποθέωση από το ελληνικό κοινό, με την έξοχη ερμηνεία της στο ρόλο της θείας εξ’ Αμερικής. Το 1961 η Βασιλειάδου, ο Αυλωνίτης και ο Ρίζος, συνέθεσαν ένα εκρηκτικό τρίο στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός». Την ίδια χρονιά συγκρότησαν οι τρεις τους θίασο και περιόδευσαν σε όλη την Ελλάδα και την Γερμανία, χαρίζοντας άφθονο γέλιο σε χιλιάδες ανθρώπους. Έπαιξε σε 49 ταινίες – 14 στη Φίνος Φιλμ.
Σταμάτησε την καριέρα της το 1975, όταν ακόμα βρισκόταν στο απόγειό της, λέγοντας χαρακτηριστικά γι αυτήν την απόφασή της: «Θέλω να φύγω με ζήτω κι όχι με γιούχα» Έτσι όπως της άξιζε, συμπληρώνουμε εμείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More