13 Φεβ 2016

Υποχρεωτική «ιδεοληψία»


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Παντελής ΜπουκάλαςΩστε λοιπόν «η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών- μελών της Ε.Ε. υιοθέτησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η Ελλάδα οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών». Ποιων ακριβώς «ροών» τον περιορισμό απαιτούν οι εταίροι είναι φανερό, κι ας μην το προσδιορίζουν αυστηρά. Να μειωθούν όσοι περνούν από την Ελλάδα καθ’ οδόν προς την Ανω Ευρώπη. Αυτό θέλουν. Οχι να μειωθούν όσοι φεύγουν από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, από χώρες δηλαδή στη διάλυση των οποίων η Ελλάδα είχε ηγετικό ρόλο, ως γνωστόν. Και, ως αλαζονική υπερδύναμη, συμπαρέσυρε στους επεκτατικούς της σχεδιασμούς τους ειρηνιστές των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας. Και της Τουρκίας βέβαια, ο ηγεμών της οποίας δεν διστάζει να καθυβρίζει και τον ΟΗΕ, επειδή δεν συγκαταλέγει στους τρομοκράτες τους Κούρδους του πολιορκηθέντος Κομπανί.

Το φρασίδιο «περιορισμός των προσφυγικών ροών» ακούγεται ουδέτερο, γι’ αυτό και το επιλέγει συστηματικά η επίσημη γλώσσα. Στη λέξη «ροές» δεν βλέπεις ανθρώπινα πρόσωπα φαγωμένα από πόνο και φόβο· κύματα βλέπεις, νερό που τρέχει ακάθεκτο και πρέπει να αναχαιτιστεί. Και δεν ακούς κραυγές απελπισμένων και κλάματα νηπίων· παφλασμούς υδάτων ακούς, ήχους της φύσης, όχι της δεινής ανθρώπινης ανάγκης. Εχει γίνει άλλωστε σαφές ότι σε τέτοια ζητήματα πρέπει να αποφεύγονται οι φορτισμένες λέξεις, όπως «άνθρωποι» κ.λπ., γιατί αποτελούν τεκμήρια μιας κάποιας «ιδεοληψίας».

Πώς θα επιτευχθεί ο «περιορισμός των ροών», όσο συνεχίζεται το μακελειό στη Συρία και χιλιάδες άνθρωποι λιμοκτονούν σε πόλεις πολιορκούμενες από τα στρατεύματα του Ασαντ ή τους μανιακούς του Χαλιφάτου; Κι αυτό μάλιστα μπροστά στα ημίκλειστα μάτια των Μεγάλων, που δεν καταφέρνουν να συνταιριάξουν τα συμφέροντά τους, ώστε να συμφωνήσουν και σε κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο; Αφού η «ιδεοληπτική» Ελλάδα αργεί να καλύψει το πλάνο που έκοψαν γι’ αυτήν όσοι αδιαφορούν για την οικονομική της καταβαράθρωση, θα αναλάβει το ΝΑΤΟ. Το πρότεινε η Γερμανία διά της κ. Μέρκελ, που βέβαια ουδείς απ’ όσους καταγγέλλουν την Ελλάδα βρήκε το κουράγιο να την κατηγορήσει όταν δεσμευόταν πως η χώρα της θα απορροφήσει 1.000.000 πρόσφυγες, για τις ανάγκες της οικονομίας της. Και αφού το πρότεινε η Γερμανία, ως συνήθως χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους άλλους Ευρωπαίους, θα γίνει, τελείωσε.

Τουλάχιστον, ας μη γίνει με τον σκαιότατο τρόπο που υπέδειξε με άρθρο του στους «Τάιμς» του Λονδίνου (28.1) ο πολύς Ντέιβιντ Ααρόνοβιτς. Τι πρότεινε; Μια κοινή ευρωπαϊκή δύναμη να βυθίζει όσα σκάφη με πρόσφυγες αποτολμούν να παραβιάζουν τα θαλάσσια σύνορα. Και ν’ αφήνει τους θαλασσοπνιγόμενους να πνίγονται. Να παρακολουθεί τον θάνατό τους σαν σε σινεμά. Ωστε να σταλεί το μήνυμα... Με τέτοια ωμότητα, είναι αυτονόητο: Οφείλουμε να μείνουμε ιδεοληπτικοί. Για την τιμή της Ευρώπης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More