22 Μαρ 2016

Τριπλό χτύπημα στις Βρυξέλλες

Τουλάχιστον εικοσιεννέα νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τρεις εκρήξεις σε αεροδόμιο και μετρό

brussels2
Τουλάχιστον εικοσιεννέα νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των τριών εκρήξεων, σήμερα το πρωί, στις Βρυξέλλες, δύο στο αεροδρόμιο και μία σε κεντρικό σταθμό του μετρό.
Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο σημειώθηκαν ταυτόχρονα στις 8 το πρωί (ώρα Βρυξελλών) στο γκισέ των Αμερικανικών Αερογραμμών στην αίθουσα αναχωρήσεων.
Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, δευτερόλεπτα πριν τις εκρήξεις υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά. Επίσης, επιβεβαιώνεται η πληροφορία για τουλάχιστον έναν βομβιστή αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο. Η τρίτη έκρηξη έγινε μια ώρα αργότερα στο σταθμό Μααλμπέκ του μετρό. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι νεκροί είναι συνολικά 21, καθώς 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο και 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση στο μετρό. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.
Οι επικοινωνίες στη βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιούνται με δυσκολία, ενώ οι αρχές απηύθυναν έκκληση να μην χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αεροδρόμιο έκλεισε και αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 6 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα). Κλειστοί είναι, επίσης, οι σταθμοί του μετρό στις βελγική πρωτεύουσα, ενώ διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και του Eurostar. Έκλεισε τα σύνορά της με το Βέλγιο η Ολλανδία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις, ενώ στην πορτοκαλί βαθμίδα ανέβηκε το επίπεδο συναγερμό στα κτήρια της ΕΕ. Σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.
Ενδεικτικές του πανικού που επικρατεί είναι αναφορές και φήμες που διαδίδονται για νέα «θερμά σημεία» σε όλο το Βέλγιο: Διαψεύστηκε αναφορά για έκρηξη στα Δικαστήρια, ενώ υπήρξαν αναφορές για ύποπτα πακέτα σε διάφορα σημεία (μεταξύ των οποίων και στο Παλάτι). Τελευταία αναφορά ήθελε και τον κεντρικό σταθμό της Αμβέρσας να εκκενώνεται.
Το επίπεδο συναγερμού σε όλο το Βέλγιο αυξήθηκε στην ύψιστη βαθμίδα (4). Σε μία πρώτη δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως «παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό». «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα θύματα» έγραψε στο Twitter και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.
Αξίζει να αναφερθεί πως η αιματηρή επίθεση στο αεροδρόμιο, αλλά και η έκρηξη στο μετρό σημειώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη στη χώρα του βασικού καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.
Τα δύο περιστατικά όμως δείχνουν κενά ασφαλείας τόσο στη φύλαξη του αεροδρομίου όσο και του δικτύου του μετρό, παρόλο που η βελγική αστυνομία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενα αντίποινα μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ.
Το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν το Πάσχα των καθολικών, ενισχύει την ανησυχία αφού η κίνηση με όλα τα μέσα μεταφοράς είναι πολύ αυξημένη.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Βαλς συγκάλεσαν συνεδρίαση το μεσημέρι με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας για την εξέταση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπ.Καζνέβ, αναπτύσσονται επιπλέον 1.600 αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής «στα σύνορα και σε συγκοινωνιακές υποδομές».
Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για την κατάσταση στα γαλλοβελγικά σύνορα (στα ολλανδοβελγικά σύνορα, οι έλεγχοι έχουν ενταθεί). Ανεστάλησαν επίσης τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των Eurostar και Thalys.
Αυξήθηκαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στο κεντρικό αεροδρόμιο του Παρισιού, το Σαρλ ντε Γκωλ, αλλά ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και στο Ορλί όπως και στον Γκαρ ντυ Νορντ (που συνδέει σιδηροδρομικά Παρίσι και Βρυξέλλες). Ενίσχυση μέτρων και στο αεροδρόμιο της Τουλούζης.
Ενισχύθηκαν επίσης τα μέτρα ασφαλείας και στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες στο Στρασβούργο.
Στην Ολλανδία, ο στρατός ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας όπως και στα σύνορα – κυρίως προς την βελγική πλευρά.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε πως η ολλανδική κυβέρνηση «συνιστά να μην γίνουν ταξίδια προς το Βέλγιο» μετά τις επιθέσεις.
Στην Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι λίγο μετά τις επιθέσεις συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη (το λεγόμενο «COBRA») που θα εξετάσει τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Ενισχύθηκαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στο Γκάτγουικ, όπως ανακοίνωσε το αεροδρόμιο.
«Είμαι σοκαρισμένος και ανήσυχος για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε» ανέφερε ο Κάμερον.
Στην Ιταλία, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα για επιθέσεις ήδη από το μακελειό στο Παρίσι, διατάχθηκε ήδη αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Προτεραιότητα δίνεται στο Fiumicino της Ρώμης, όπου η επιφυλακή αυξήθηκε στο ύψιστο επίπεδο (όντας ενισχυμένη ήδη μετά το Νοέμβριο).
Και η Ρωσία προχωρά σε «επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας» στα αεροδρόμια της ρωσικής επικράτειας, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σολόκοφ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More