27 Μαΐ 2016

Ας μιλήσουμε επιτέλους για την ιατρική κάνναβη

Lakewood, CO - MARCH, 4:   Jars of medical cannabis line the shelves inside a Good Meds medical cannabis center in Lakewood, Colorado, U.S., on Monday, March 4, 2013.   This is at a Good Meds medical cannabis center in Lakewood, and is one of the facilities that Kristi Kelly, Co-Founder of Good Meds Network, operates. (Photo by Matthew Staver/For The Washington Post via Getty Images)
Να νομιμοποιηθεί και να απελευθερωθεί ηθικά η δημόσια συζήτηση για την κάνναβη και τα οφέλη της ιατρικής κάνναβης.
Ας σπάσουμε τον φόβο και τα ταμπού και ας μιλήσουμε επιτέλους ανοιχτά για την κάνναβη και συγκεκριμένα για την ιατρική κάνναβη. Ας προβάλουμε τα επιστημονικά δεδομένα και ας στηριχτεί εκεί η επιχειρηματολογία μας για τη ανάγκη νομιμοποίησης της ιατρικής κάνναβης.
Αυτά τα δεδομένα αποτελούν αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από Πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες και τα οποία δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά (Journals) , εκεί δηλαδή που δημοσιεύεται οτιδήποτε νέο προκύπτει από έρευνες τη ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Η δημοσίευση αυτών σημαίνει ότι τήρησαν τους κανόνες της έρευνας, τα αποτελέσματα εξήχθησαν με τις σωστές μεθόδους και χαίρουν αποδοχής και αναγνώρισης από την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα. Αυτή η αποδοχή της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας για την ιατρική κάνναβη σε συνδυασμό με τις αποφάσεις κρατών να νομιμοποιήσουν την ιατρική κάνναβη, συνιστά για εμάς νομιμοποίηση της βάσης για συζήτηση σχετικά με την ιατρική κάνναβη.
Από την άλλη, υπάρχει ένα συντηρητικό τόξο δυνάμεων, πολιτικών/δημοσιογραφικών/κοινωνικών, το οποίο υπονομεύει εσκεμμένα κάθε τέτοια προσπάθεια διαλόγου. Αυτές οι συντηρητικές δυνάμεις προσπαθούν να εναντιωθούν στην ιατρική κάνναβη, αγνοώντας τα επιστημονικά δεδομένα και προτάσσοντας τη σύγχυση, την ειρωνεία και την παραπληροφόρηση, σκοπεύουν να μην αφήσουν τον διάλογο για την ιατρική κάνναβη να λάβει τις διαστάσεις που του αξίζει. Η κύρια μέθοδος τους είναι ότι προσπαθούν να εξομοιώσουν την ιατρική κάνναβη με την ψυχαγωγική χρήση, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν την ψυχαγωγική χρήση ως παράνομη και βλαβερή συνήθεια που δημιουργεί εθισμένους χρήστες. Για να ενισχύσουν αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιούν φράσεις και τίτλους σε άρθρα όπως “Ο τάδε προτείνει μπαφο-θεραπεία..”. Αυτή η πρόταση χρησιμοποιεί τη λέξη “μπάφος” απο την αργκό που χρησιμοποιείται από τη νεολαία και από υποκουλτούρες και υποδηλώνει την ψυχαγωγική χρήση σε μορφή τσιγάρου με καπνό και κάνναβη. Βέβαια, όσοι γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι κατά κύριο λόγο η ιατρική κάνναβη δεν χρησιμοποιείται σε μορφή καπνίσματος, πόσο μάλλον σε μορφή καπνίσματος με καπνό. Η σύγχυση όμως έχει επιτευχθεί και ο αναγνώστης ήδη απο τον τίτλο του άρθρου αντιμετωπίζει την ιατρική κάνναβη ως συνώνυμο με την ψυχαγωγική και κάνει την σύνδεση ότι ο ασθενής που ακολουθεί θεραπεία με ιατρική κάνναβη είναι το ίδιο με τον χρήστη ψυχαγωγικής κάνναβης και συγκεκριμένα με έναν χρήστη που ανήκει σε υποκουλτούρα και χρησιμοποιεί τη λέξη «μπάφος». Η σύγχυση αυτή συνήθως ενισχύεται με μια εικόνα ενός μεγάλου τσιγάρου κάνναβης με καπνό, η οποία συνοδεύει το άρθρο. Η επιχειρηματολογία των πολέμιων της κάνναβης, συνεχίζεται πάντα πατώντας σε ειρωνείες και ψευδείς πληροφορίες.
Εμείς όμως δεν θα υποκύψουμε σε αυτή τη σαχλή επιχειρηματολογία, πολύ απλά γιατί ευτυχώς πλέον υπάρχουν επιχειρήματα που προέρχονται από επιστημονικά δεδομένα, και αυτά χρησιμοποιούμε. Τι ζητάμε;
Να νομιμοποιηθεί και να απελευθερωθεί ηθικά η δημόσια συζήτηση για την κάνναβη και τα οφέλη της ιατρικής κάνναβης. Να μην αυτοστιγματιστούμε και να μην εσωτερικεύσουμε το δημόσιο στίγμα που το συντηρητικό τόξο προωθεί εναντίον της κάνναβης.
Αν μπαίναμε τώρα στη διαδικασία να αναπτύξουμε όλα τα επιστημονικά άρθρα σχετικά με την ιατρική κάνναβη θα χρειαζόμασταν εκατοντάδες σελίδες. Επίσης, θα ήταν σαν να προσπαθούμε να αποδείξουμε κάτι που η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη αποφανθεί. Για τι έχει λοιπόν αποφανθεί η ιατρική κοινότητα σχετικά με την ιατρική κάνναβη;
Στις περιπτώσεις ανά τον κόσμο, η ιατρική κάνναβη επιτρέπεται σε ασθενείς που πάσχουν/έχουν γλαύκωμα, ΑIDS/HIV, σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, επιληψία, νόσο του Crohn, σύνδρομο Tourette κ.α. Σχετικά με τον καρκίνο, έχει αποδειχθεί ότι τα κανναβινοειδή έχουν οφέλη στην αντιμετώπιση παρενεργειών που σχετίζονται με την θεραπεία του καρκίνου. Άλλωστε, υπάρχουν σε διάφορες αγορές παγκοσμίως, διάφορα εμπορικώς διαθέσιμα κανναβινοειδή, όπως η δροναβινόλη και ναβιλόνη, τα εγκεκριμένα φάρμακα που σχετίζονται με τις παρενέργειες της θεραπείας. Τα οφέλη της κάνναβης για τους ανθρώπους που ζουν με καρκίνο περιλαμβάνουν δράση ως αντιεμετικό και κατά της ναυτίας, δράση ως διεγερτικό της όρεξης, ανακούφισης του πόνου και βελτίωσης του ύπνου.
Εκτός από αυτά, δεκάδες έρευνες είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ερευνούσαν σε ποντίκια τις δυνατότητες των κανναβινοειδών στη θεραπεία του ίδιου του καρκίνου και όχι στα συμπτώματα όπως είδαμε παραπάνω. Πολλές από αυτές τις έρευνες το περασμένο καλοκαίρι υιοθετήθηκαν και δημοσιεύτηκαν από Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (National Cancer Institute-NCI) των Η.Π.Α.στην επίσημη ιστοδελίδα του (http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/cannabis-pdq#section/_3) . Το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου είναι ο κύριος φορέας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την έρευνα και εκπαίδευση σχετικά με τον καρκίνο. Το NCI είναι μέρος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ΝΙΗ), το οποία είναι ένας από τους 11 οργανισμούς που αποτελούν το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (Department of Heath and Human Services-HHS).
Αυτές οι έρευνες έδειξαν ότι σε πολλές περιπτώσεις σε ποντίκια, τα κανναβινοειδή έχουν δείξει ότι λειτουργούν θεραπευτικά με διάφορους τρόπους. Απο την άλλη καμία κλινική μελέτη σε ανθρώπους δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής. Οπότε κρατάμε 3 βασικά πράγματα. 1)Η κάνναβη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παρενεργειών απο τη χημειοθεραπεία, όπως ναυτία και έμετος, διέγερση της όρεξης και ανακούφιση του πόνου. 2) Τα κανναβινοειδή λειτουργούν θεραπευτικά σε ποντίκια με καρκίνο. 3) Δεν έχει γίνει καμία έρευνα σε ανθρώπους μέχρι τώρα, άρα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα πάνω σε αυτό.
Που καταλήγουμε;
-Να αποστιγματιστεί επιτέλους ο δημόσιος διάλογος για το φυτό της κάνναβης και τα κανναβινοειδή και επιτέλους η συζήτηση για την ιατρική κάνναβη να πάρει τα αξία που της αρμόζει.
-Να πάρει θέση το Υπουργείο Υγείας για τη ιατρική κάνναβη και να απαντήσει αν αρνείται ότι η ιατρική κάνναβη έχει θετικές επιδράσεις σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, επιληψία, νόσο του Crohn, σύνδρομο Tourette κ.α. Στην ουσία να απαντήσει αν θεωρεί τις έρευνες και τα επιστημονικά περιοδικά έγκυρα ή όχι. Να απαντήσει αν σέβεται τις έρευνες της ακαδημαϊκής/επιστημονικής κοινότητας και τα αποτελέσματα αυτών.
-Να πάρουν θέση οι Ιατρικοί Σύλλογοι και να μας πουν αν συμφωνούν τόσο με τα παραπάνω όσο και με τις δημοσιευμένες έρευνες σε επιστημονικά περιοδικά που υιοθετήθηκαν απο το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου των ΗΠΑ και αναφέρουν θετική δράση των κανναβινοειδών στη θεραπεία του καρκίνου σε ποντίκια.
Ας μην εσωτερικέυσουμε το δημόσιο στιγματισμό εναντίον της κάνναβης.
Ας υπερασπιστούμε την ανάγκη για δημόσιο διάλογο σχετικά με την ιατρική κάνναβη.
24 Πολιτείες των ΗΠΑ και χώρες όπως η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Γερμανία έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να κρυβόμαστε όταν τόσα άλλα κράτη έχουν πράξει το ίδιο.
Ας συνεχίζουμε να προβάλουμε τα ιατρικά οφέλη της ιατρικής κάνναβης βασιζόμενοι μόνο σε επιστημονικά δεδομένα.
Legalit
www.legalit.gr
www.facebook.com/legalitgr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More