26 Νοε 2016

Η ξεφτίλα, η καφρίλα και η «μαυρίλα»

defgws
Του Χρήστου Καλλιμάνη
Ομαλά βαίνει η «Μαύρη Παρασκευή», αυτός ο «εμπορικός θεσμός» όπως τον αποκαλούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα ΜΜΕ. Ομαλά σημαίνει ότι δεν έπεσαν μπουνιές και κλοτσιές κατά την είσοδο στα καταστήματα ούτε υπήρξαν τραυματισμοί ή νεκροί, όπως έχει συμβεί πολλάκις στην Αμερική. Οι ουρές της ξεφτίλας, όμως, σχηματίστηκαν από τα ξημερώματα σε πολλά καταστήματα.
Γιατί μετά το Χάλογουιν, το οποίο εσχάτως κερδίζει όλο και περισσότερους ακόλουθους, στην χώρα μας εκείνο που είχαμε πραγματικά ανάγκη ήταν ένα ακόμη αμερικανικό «έθιμο» (ιδιαίτερα μετά την ευλογία που πήραμε από τον «πρόεδρο των προέδρων» Μπαράκ Ομπάμα).
Στα περισσότερα ΜΜΕ, βέβαια, επικρατεί μάλλον απογοήτευση, καθώς είχαν στηθεί από νωρίς έξω από καταστήματα με την ευχή να καταγράψουν σκηνές αλλοφροσύνης και ουρλιαχτά, αλλά οι καταναλωτές «στέκονται στο ύψος τους». Δυστυχώς για αυτά περιορίστηκαν στο να παρουσιάζουν την είδηση ως μια ακόμη lifestyle στιγμή (που επιτέλους ήρθε και στα μέρη μας) με τους πιτσιρικάδες να αναφωνούν πως «σήμερα έχει κοπάνα ελέω Black Friday» και τις… selfies να πέφτουν βροχή.
Οι καταναλωτές δείχνουν επίπεδο λοιπόν. Και λοιπόν;
Ένας ακόμη ντροπιαστικός «θεσμός», μια ακόμη στιγμή εξευτελισμού (οικειοθελούς βέβαια) του καταναλωτή έρχεται να προστεθεί και στην ελληνική πραγματικότητα για να επιβεβαιωθεί η απόλυτη κυριαρχία του κεφαλαίου (συγγνώμη των χαμηλών τιμών) στις περισσότερες πτυχές της ζωής μας.
«They say jump you say how high. You’re braindead» όπως τραγουδούσαν πριν από 24 χρόνια οι Rage Against The Machine (για άλλο σκοπό, αλλά με το ίδιο μήνυμα).
Ας μη μιλήσουμε για την υποτιθέμενη «ανάσα» στην αγορά εκτός κι αν εκτιμούμε ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα θα βρουν την ευκαιρία να… ξελασπώσουν μέσα σε μία ημέρα.
Αποκτούν, όμως, ένα ακόμη πάτημα για να επιδοθούν σε μια επιπλέον στιγμή καφρίλας στις πλάτες των εργαζομένων. Κομμένα ρεπό. Κομμένες άδειες. Υπερωρίες. Υπάλληλοι που πηγαίνουν χαράματα για να ετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν τις… ορδές.
Γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, εργασιακό, εμπορικό. Είναι θέμα αισθητικής, πολιτισμού και αυτοεκτίμησης.
Και μετά από τον οργασμό και την στιγμιαία αυτοϊκανοποίηση… καλώς ήρθατε ξανά στη μαύρη ζωή σας.
efsyn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More