12 Μαρ 2017

Η Αριστεία του Ελληνικού Πανεπιστημίου


Του Κώστα Βλαχόπουλου 

Το editorial του Νόστιμον Ήμαρ

Την προηγούμενη βδομάδα, η διεθνής λίστα αξιολόγησης Πανεπιστημίων Quacquarelli Symonds (QS), κατέταξε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο  μεταξύ των καλύτερων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Πολυτεχνείων) στον κόσμο για την περίοδο 2015/16. Συγκεκριμένα στην κατηγορία “Engineering and Technology” το ΕΜΠ κατατάσσεται στην 67η θέση παγκοσμίως, υψηλότερα από κάθε άλλο αντίστοιχο ελληνικό Πανεπιστήμιο, και 17ο στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Κατ’αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων παγκοσμίως είναι σε πολλές περιπτώσεις προβληματική, καθώς λαμβάνονται υπ’όψιν και κριτήρια που δεν έχουν σχέση  αμιγώς με το εκπαιδευτικό έργο. Χωρίς λοιπόν να διακατεχόμαστε από κάποιου είδους φετιχισμό για τις διάφορες λίστες που κυκλοφορούν -αν και η συγκεκριμένη θεωρείται η πιο αξιόπιστη- δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε, ότι πρόκειται για σημαντική διάκριση-απάντηση σ’ εκείνους που συνειδητά περιφρονούν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και την δημόσια παιδεία εν γένει.
Το πολύπαθο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, που συστηματικά υποχρηματοδοτείται, υποστελεχώνεται και απαξιώνεται από πολιτικά κόμματα, και Μέσα Ενημέρωσης έδειξε, ότι όχι μόνο αντέχει μέσα στον μνημονιακό ζόφο που κατακλύζει την χώρα, αλλά καταφέρνει και ανταγωνίζεται μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού με υπερπολλαπλάσιους πόρους και διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας.
Η μεταρρύθμιση στην παιδεία για ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου έχει ως αιχμή του δόρατος το Πανεπιστήμιο. Το αντιμετωπίζει ως το ιερό τοτέμ της παλιάς, «λαϊκιστικής», και ασύδοτης Ελλάδας· ως το τελευταίο απόρθητο φρούριο, που πρέπει επιτέλους να «απελευθερωθεί» και να περάσει στη νέα εποχή, επιδιώκοντας να συνδεθεί περισσότερο με την λογική και την λειτουργία της αγοράς, εμπορευματικοποιώντας ουσιαστικά την γνώση. Μέσω της σημαντικής μείωσης κονδυλίων για την παιδεία και της διαρκούς υποστελέχωσης, επιχειρείται η πλήρης απαξίωση του έργου των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων, στρώνοντας έτσι το χαλί για την ιδιωτικοποίηση αυτού του κομβικού πυλώνα προόδου της ελληνικής κοινωνίας.
Παρ’ολες τις προσπάθειες υποβάθμισής του, το Ελληνικό Πανεπιστημιο ειναι εδώ. Αντιστέκεται με πενιχρά μέσα και κατορθώνει να δημιουργεί γενιές νέων επιστημόνων και να τους εφοδιάζει με όλα εκείνα τα εργαλεία για την ανάπτυξη του πνεύματος και των ικανοτήτων τους.  Και βεβαια δεν χρειαζόμαστε καμια λιστα για να αντιληφθούμε το επίπεδο της δουλειάς που γίνεται. Το επιβεβαιώνουν οι χιλιάδες επιστημονες που έφυγαν «έτοιμοι» από την χώρα εν μέσω μνημονιακής λαίλαπας, και οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ο σπόρος φυτεύτηκε από το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι χώρες που τους υποδέχονται δρέπουν απλά τους καρπούς.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, τo Σάββατο 11.3.2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More