22 Ιουν 2017

Παιδικές φιλίες. Πότε επεμβαίνουμε;

Η φιλία δίνει νόημα στη ζωή μας.  Αρχικά όμως τα παιδιά αναπτύσσουν φίλους μέσα από το παιχνίδι. Τα κοινά παιχνίδια τους ενώνουν.
Γίνονται μια ομάδα με στόχο τη διασκέδαση, μ’ αυτόν τον τρόπο  επικοινωνούν, έρχονται σε επαφή και φυσικά καταλήγουν πολλές φορές και σε καυγάδες αλλά και αυτές οι φιλίες καταλήγουν πολλές φορές να είναι φιλίες μιας ζωής.
Τι θα πρέπει να κάνετε όταν παρουσιαστούν δυσκολίες στις φιλίες των παιδιών σας;
Οκτώ tips από την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου.
http://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2017/25/231251-kids.jpg
  • Είναι προτιμότερο να μην αναμειχθείτε.
  • Nα ακούτε προσεκτικά τα παράπονα του παιδιού για το φίλο του.
  • Δε χρειάζεται να μεγαλοποιείτε τις καταστάσεις, όμως η στήριξή σας θα είναι πολύτιμη είτε επιλυθεί η διαφωνία είτε όχι.
  • Eίναι γνωστό ότι οι φίλοι φιλονικούν. Το να τα ξαναφτιάξουν ύστερα από έναν καβγά είναι μια σπουδαία ικανότητα που το παιδί είναι καλό να καλλιεργήσει από νωρίς.
  • Όταν το παιδί δείχνει αδύναμο να λύσει το πρόβλημα χωρίς βοήθεια, τότε μπορείτε να επέμβετε συζητώντας μαζί του και ίσως κάνοντας κάποιες προτάσεις, π.χ. «προσπάθησε αυτό, κι αν δεν έχει αποτέλεσμα, θα σκεφτούμε μαζί κάτι άλλο».
  • Όταν εμφανιστούν δυσκολίες στο να αναπτυχθεί μια φιλία, αντισταθείτε στον πειρασμό να δείξετε υπερβολική συμπόνια. Ίσως δώσετε το μήνυμα στο παιδί σας ότι το γεγονός είναι τραγικό.
  • Aντίθετα, τονίστε του ότι το συγκεκριμένο παιδί -ή παιδιά- ίσως έχει άλλα ενδιαφέροντα ή ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους για να το πλησιάσει.
  • Όταν το παιδί σας κάνει διαρκώς παράπονα για τους φίλους του, σκεφθείτε τι μήνυμα θέλει να σας δώσει. Αναλογιστείτε τον τρόπο που το μεγαλώνετε, μήπως το υπερπροστατεύετε, μήπως σπεύδετε με το παραμικρό να λύνετε εσείς τα προβλήματά του κ.λπ. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, ίσως χρειάζεται να αλλάξετε πλεύση.
ΠΗΓΗ: superdad.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More