12 Απρ 2011

ΔΝΤ: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012

Ύφεση 3% για φέτος και ανάπτυξη 1,1% το 2012 προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ σε έκθεσή του.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός, που ήταν 4,7% το 2010, προβλέπεται ότι θα μειωθεί σε 2,5% το 2011 και σε 0,5% το 2012. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παρουσίασε μείωση κατά 10,4% πέρυσι, προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 8,4% το 2011 και κατά 7,1% του χρόνου, ενώ για την ανεργία, που διαμορφώθηκε στο 12,5% το 2010, προβλέπεται ότι αυξηθεί σε 14,8% το 2011 και θα φθάσει στο 15% το 2012.
Παρουσιάζοντας την έκθεση ο διευθυντής του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, σημείωσε ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ πρόσθεσε ότι και οι τρεις χώρες έχουν ξεκαθαρίσει την πρόθεσή τους να εξυπηρετήσουν πλήρως τα δάνειά τους.
Για την παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη 4,5% αν και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αυτή παραμένει ασύμμετρη καθώς στον ανεπτυγμένο κόσμο ο ρυθμός θα κινηθεί στο 2,5% ενώ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα φθάσει στο 6,5%.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ΔΝΤ εκτιμά στην έκθεσή του ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ΕΕ το 2011 θα διαμορφωθεί στο 1,7%, πριν φθάσει στο 1,9% το 2012. Ειδικά για την ευρωζώνη, προβλέπει για το 2011 ανάπτυξη 1,6% (εκτίμηση αναθεωρημένη κατά 0,1%) και για το 2012 ανάπτυξη 1,8%.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα (φέτος και του χρόνου), σύμφωνα με το Ταμείο, η μεσοσταθμική ανεργία στην ΕΕ θα διαμορφωθεί περίπου στο 9% του 'ενεργού' πληθυσμού της.
Το ΔΝΤ διευκρινίζει ότι ανά περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι διαφορετική. Παράλληλα, τονίζει ότι τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο σύνολό της ΕΕ το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.
Στην ίδια έκθεση, επαινούνται τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «επειδή περιόρισαν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, που παρουσιάστηκε πριν από περίπου ένα έτος, απειλώντας προς στιγμήν να θέσει εν αμφιβόλω την ανάκαμψη της ίδιας της διεθνούς οικονομίας, που εξερχόταν από τη δεινότερη ύφεσή της σε ένα βάθος χρόνου εξήντα ετών».
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι «θα χρειαστεί η ΕΕ να κάνει περισσότερα τολμηρά βήματα ούτως ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της, όπως επίσης και να απομακρυνθεί η διαγραφόμενη απειλή από τον εξασθενημένο τραπεζικό τομέα της ΕΕ».
Τονίζεται ακόμη η αναγκαιότητα μίας «πανευρωπαϊκής εποπτείας για το κανονιστικό πλαίσιο των αγορών (...) που θα πρέπει να πειστούν ότι διατίθενται επαρκή κεφάλαια στα μέλη της ΕΕ, τα οποία έχουν δημοσιονομικές δυσχέρειες, ώστε ο δημόσιος τομέας τους να αναμορφωθεί».
Σχετικά με τον πληθωρισμό, διαπιστώνεται ότι οι εξάρσεις του «θα παραμείνουν υπό έλεγχο, αρκεί να είναι προσωρινές οι ανατιμήσεις πρώτων υλών της οικονομίας».
Για το 2011 προβλέπεται πληθωρισμός 2,3%, που το 2012 θα υποχωρήσει στο 1,7%. Επομένως, σύμφωνα με το ΔΝΤ, φέτος δεν μπορεί να τηρηθεί ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό κάτω του 2%.
Ανά κράτος-μέλος της ΕΕ διατυπώνονται οι ακόλουθες προβλέψεις:
- Ισπανία: φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 0,8% του ΑΕΠ, του χρόνου θα είναι διπλάσια.
- Πορτογαλία: φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,5%, του χρόνου επίσης θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 0,5%.
- Βρετανία: το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί μέσα στο 2012 2,3%, δηλαδή η ανάπτυξη θα ενταθεί, δεδομένου ότι η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,7%.
- Σουηδία: έντονοι αναπτυξιακοί ρυθμοί, φέτος 3,8%, του χρόνου 3,5% του ΑΕΠ.
- Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία: το 2011 ανάπτυξη 3,7% του ΑΕΠ, το 2012 περίπου 4% του ΑΕΠ των οικονομιών τους.
Επιπλέον, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης της Ιαπωνίας για φέτος, καθώς, όπως αναφέρει, «ο σεισμός κατέστρεψε υποδομές, παρέλυσε επιχειρήσεις και προκάλεσε πυρηνική κρίση».
Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ιαπωνική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, θα αναπτυχθεί το 2011 με ποσοστό 1,4% (από 1,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).
«Επίμονες αδυναμίες» των τραπεζών
Ειδικά για τον τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις τότε τα τραπεζικά συστήματα στην ΕΕ θα παραμείνουν ευάλωτα, η αύξηση του πιστωτικού τομέα θα αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις, ενώ τελικά θα υπονομευθεί η ίδια η ανάπτυξη της ΕΕ.
Το ΔΝΤ προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θεραπεύσουν «τις επίμονες αδυναμίες» των εμπορικών τραπεζών της δικαιοδοσίας τους, τονίζοντας ότι ο ευάλωτος χαρακτήρας τους «κινδυνεύει να ρίξει τη σκιά του πάνω στην ανάκαμψη των οικονομιών της ευρωζώνης».
Με τον όρο «επίμονες αδυναμίες» των τραπεζών το ΔΝΤ διευκρινίζει ότι εννοεί την «έλλειψη διαφάνειας, αναφορικά με χρεόγραφα που έχουν στο ενεργητικό τους, επιμέρους ενέργειες στις οποίες προβαίνουν (. . .) με αποτέλεσμά τη μεγάλη έκθεσή αυτών των τραπεζών σε οικονομικούς κινδύνους».
«Θα πρέπει να αποκατασταθεί σε όλη την ευρωζώνη η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, να γίνουν όσον αφορά τις τράπεζες φιλόδοξα τεστ αντοχής, αλλά και να γίνουν επίσης ανακεφαλαιοποιήσεις σε πολλές από αυτές και, γενικώς, ανασυγκροτήσεις του τραπεζικού τομέα» σε μερικά κράτη μέλη της ευρωζώνης, επισημαίνεται από το Ταμείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More