14 Ιουλ 2011

Προς μείωση των αλιευτικών στόλων

Η παύση της υπεραλίευσης στόχος της Ε.Ε. «Νέα δέσμη μεταρρυθμίσεων» παρουσίασε χθες η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής της Ε.Ε., που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αλιευτική δύναμη στον κόσμο μετά την Κίνα και το Περού με περίπου 5,1 εκατομμύρια τόνους αλιεύματα ετησίως.
Η παύση της υπεραλίευσης στόχος της Ε.Ε. «Τα σχέδια εξασφαλίζουν τα ιχθυαποθέματα και τους βιοτικούς πόρους των αλιέων μελλοντικά θέτοντας τέλος στην υπεραλίευση και στην εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων», ανακοίνωσε η Επιτροπή.
Η δέσμη προτάσεων της επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, που έχει ως γνώμονα το οικοσύστημα και θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους αλιείας, θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για έγκριση στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας (συναπόφαση). Στόχος της Επιτροπής «είναι η έγκριση και η έναρξη ισχύος του νέου πλαισίου από την 1η Ιανουαρίου του 2013». Μέσα στο 2011 η Επιτροπή «σχεδιάζει να υποβάλει έναν νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό για την αλιεία και τη θαλάσσια πολιτική, σύμφωνα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν στόχους όπως μείωση των μεγάλων αλιευτικών στόλων στην Ε.Ε., σαφή χρονοδιαγράμματα για τον τερματισμό της υπεραλίευσης, μέτρα στήριξης της αλιείας μικρής κλίμακας και στρατηγικές προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας στην Ευρώπη.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα ώστε να επαναφέρουμε όλα τα ιχθυαποθέματά μας σε υγιή επίπεδα προκειμένου να διατηρηθούν για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη επισημαίνοντας: «Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση μπορούν οι αλιείς να συνεχίσουν να αλιεύουν και να κερδίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από τις δραστηριότητές τους».
Η επίτροπος εξήγησε:
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε κάθε απόθεμα με σύνεση, να αλιεύουμε την ποσότητα που μπορούμε, διατηρώντας ωστόσο το απόθεμα υγιές και παραγωγικό για το μέλλον. Ετσι διασφαλίζουμε μεγαλύτερες ποσότητες αλιευμάτων, υγιές περιβάλλον και ασφαλή εφοδιασμό σε αλιευτικά προϊόντα. Εάν η εν λόγω μεταρρύθμιση ευοδωθεί, οι αλιείς και οι παράκτιες κοινότητες θα επωφεληθούν μακροπρόθεσμα και όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν μεγαλύτερη επιλογή φρέσκων ψαριών, τόσο μη εκτρεφόμενων όσο και εκτρεφόμενων».
Με τις προτάσεις που ανακοινώθηκαν, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι «εξαλείφονται σταδιακά η σπατάλη πόρων διατροφής και οι οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από ρίψη "ανεπιθύμητων ιχθύων" στη θάλασσα, πρακτική γνωστή ως "απόρριψη".
Οι αλιείς υποχρεούνται να εκφορτώνουν όλα τα ψάρια που αλιεύουν».
Η Μαρία Δαμανάκη μέσω των σχεδίων που δημοσιοποίησε για «τη μείζονα μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής» καθιστά σαφές πως:
* Οι γενικές αρχές πολιτικής και οι στόχοι θα καθορίζονται στις Βρυξέλλες, ενώ τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφασίζουν και να εφαρμόζουν τα πλέον κατάλληλα μέτρα διατήρησης. Εκτός από την απλούστευση της διαδικασίας, αυτό ευνοεί λύσεις προσαρμοσμένες στις περιφερειακές και τοπικές ανάγκες.
* Οι φορείς εκμετάλλευσης σε ολόκληρο τον κλάδο της αλιείας θα πρέπει να λάβουν τις δικές τους οικονομικές αποφάσεις ώστε να προσαρμόσουν το μέγεθος του στόλου στις αλιευτικές δυνατότητες. Οι οργανώσεις αλιέων θα διαδραματίσουν ισχυρότερο ρόλο στην καθοδήγηση του εφοδιασμού της αγοράς και στην αύξηση των κερδών των αλιέων.
* Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγείται μόνο σε φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην έξυπνη και αειφόρο ανάπτυξη. Ενας αυστηρός μηχανισμός ελέγχου θα αποκλείει κάθε στρεβλή χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων ή κάθε πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα.
* Στους κόλπους των διεθνών οργανισμών και στο πλαίσιο των σχέσεών της με τρίτες χώρες, η Ε.Ε. θα αναλάβει δράση στο εξωτερικό, όπως πράττει στο εσωτερικό της, και θα προωθήσει τη χρηστή διακυβέρνηση και τη χρηστή διαχείριση της θάλασσας στον υπόλοιπο κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2009 η Πράσινη Βίβλος ανέλυσε τις ελλείψεις της σημερινής πολιτικής και δρομολόγησε δημόσια διαβούλευση που διήρκεσε έως το τέλος του 2010. *

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More