9 Φεβ 2012

Τι φέρνει το νέο μνημόνιο


Της Δήμητρας Καδδά

Διαδοχικά κύματα απολύσεων στο δημόσιο, μεγάλο μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα πολλά εκ των οποίων καταργούνται και εκ των προτέρων δέσμευση για νέο μαχαίρι στους μισθούς του δημοσίου και στο κοινωνικό κράτος σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα περιλαμβάνει το σχέδιο μνημονίου που τέθηκε προς διαπραγμάτευση στους αρχηγούς των κομμάτων.
Προαπαιτούμενες ενέργειες για να τεθεί σε ισχύ το νέο μνημόνιο θεωρούνται η πλήρης εφαρμογή των μέτρων του παλαιού μνημονίου που έχουν καθυστερήσει, η εφαρμογή των μέτρων αξίας 1,5% του ΑΕΠ για να κλείσει το έλλειμμα του 2012 και  ο νόμος για τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, περιλαμβανομένων πρόσθετων περικοπών συνταξιοδοτικών επιδομάτων για την περίοδο 2013 – 2015 που θα ψηφιστούν από τώρα.

Περιγράφει δεκάδες δεσμεύσεις που θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από τώρα έως το 2015 ως αντάλλαγμα για το νέο δάνειο.

Ειδικότερα, με το νέο μνημόνιο κυβέρνηση δεσμεύεται:

-έως το τέλος του Ιουνίου 2012 να προσαρμόσει τις αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια συμπεριλαμβανομένων δικαστικών, διπλωματών, πολιτικών, γιατρών, καθηγητών, αστυνομίας, ενόπλων δυνάμεων. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για προστασία όσων είναι σε μικρότερες μισθολογικές κλίμακες. Οι περικοπές από το συγκεκριμένο μέτρο ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ.

-να περιορίσει την μισθολογική δαπάνη στενού και ευρύτερου δημοσίου στα 20 δις. ευρώ (9% του ΑΕΠ).

- να μειωθεί η απασχόληση τουλάχιστον κατά 150.000 άτομα έως το 2015 με αυστηρή τήρηση του κανόνα 1 προς 5, μείωση των συμβασιούχων, εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012, αλλά και συνολική αναθεώρηση της δημόσιας διοίκησης με στόχο το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση κρατικών οντοτήτων. Από τους φορείς αυτούς αναφέρεται «θα εντοπίσουμε τους υπεράριθμους προς αποχώρηση». Σε περίπτωση που οι παραπάνω κανόνες δεν τηρηθούν, η κυβέρνηση δεσμεύεται εκ των προτέρων ότι θα παγώσει τις προσλήψεις στο δημόσιο.

- τα επόμενα χρόνια η εργασιακή εφεδρεία θα αυξηθεί, οι κενές θέσεις θα εξαλειφθούν και οι εισαγωγές στις αστυνομικές, στρατιωτικές και δημόσιες ακαδημίες θα περιοριστούν.

- συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων και θεσπίζονται μέτρα για την εξάλειψη ελλειμμάτων σε εφάπαξ δημοσιονομικά ταμεία.

- σχέδιο περικοπών κοινωνικών επιδομάτων που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2013 – 2015. Κάποια από αυτά θα καταργηθούν, ενώ θα ενισχυθούν τα κύρια επιδόματα (οικογενειακά και το επίδομα ανεργίας).

- να λάβει πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση απόκλισης τα οποία θα περιλαμβάνουν «πρόσθετες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου, στην άμυνα και στις κοινωνικές δαπάνες». Σε περίπτωση υπεραπόδοσης των μέτρων διατηρεί το δικαίωμα κοινωνικών παρεμβάσεων.  Δεσμεύεται να διατηρήσει το ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα.

- το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τον Ιούνιο και πέρα από την κατάργηση του ΚΒΣ θα περιλαμβάνει εξάλειψη ορισμένων φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων, απλοποίηση του ΦΠΑ, στη δομή του φορολογικού συντελεστή ιδιοκτησίας.

- το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναθεωρείται προς τα κάτω με νέο στόχο την άντληση τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ έως το 2015. Ωστόσο, παραμένει ο στόχος των 50 δισ. ευρώ ο οποίος μετατοπίζεται χρονικά και για να διασφαλιστεί το πρόγραμμα διευρύνεται περιλαμβανομένων μεριδίων σε δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα εξαιρούνται από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

-μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα εξωτερικών ασθενών από το 1,9% στο 1,5% του ΑΕΠ το 2012.

Παράλληλα, περιλαμβάνεται μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως:

η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών, αλλά και νέος νόμος για άρση των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα. Μεταξύ άλλων, θα καταργεί την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές που παρίσταται συμβολαιογράφος, τις ελάχιστες αμοιβές σε έμμισθους δικηγόρους και την άρση των περιορισμών σε 20 επιπλέον επαγγέλματα.
Η εκταμίευση των χρημάτων του νέου δανείου θα γίνει μετά από 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις έως το 2015. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η τρόικα κρίνα ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Το κείμενο που θα υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, αναφέρει ότι η επίτευξη των στόχων «θα χρειαστεί πολιτική απόφαση και καθορισμένη εφαρμογή πολιτικής για πολλά χρόνια».
Όσον αφορά τον τομέα της υγείας προβλέπεται συγχώνευση όλων των ταμείων υγείας στο ΕΟΠΥΥ και μεταφορά της ευθύνης του φορέα στο υπουργείο Υγείας.

Επίσης, το νέο μνημόνιο προβλέπει ύφεση της τάξης του 4-5% το 2012 και επαναφορά στην ανάπτυξη το πρώτο μισό του 2013.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More